Economia este studiul actiunilor oamenilor si deciziilor acestora in privinta utilizarii resurselor. Ca sa ajungi sa gandesti ca un economist trebuie sa inveti cateva principii de actiune si interactiune umana. Nu, nu e greu, trebuie doar sa fii putin atent si sa pornesti de la niste rationamente de baza. Bazele gandirii economice se invata rapid si te vor ajuta sa iti indeplinesti toate scopurile in viata, chiar daca la inceput ti se va parea destul de dificil de inteles…
A gandi ca un economist nu inseamna sa ai o capacitate de abstractizare foarte mare. Da, economia lucreaza cu cifre si cu termeni pe care nu ii intelegi de fiecare data si nu ii stapanesti, dar asta nu inseamna ca nu poti avea o gandire economica. Gandirea economica poate avea loc si in termeni mai simpli, pornind de notiuni elementare si de la principii care tin si de perceptia comuna asupra economiei si contextului economic in care te afli….
Implementarea teoriei economice in viata proprie:
Foloseste interesul personal pentru a te motiva si a motiva si pe altii. Trebuie sa urmaresti intotdeauna interesul propriu, sa inveti sa gandesti foarte bine fiecare pas pe care il faci din punct de vedere economic pentru a avea mereu doar de castigat. Ajuta-i si pe altii sa aiba o gandire economica, la un moment dat putin altruism nu strica. Incearca sa iti directionezi interesul spre economie si spre ce poti face pentru a avea cat mai multe motive sa fii la curent cu tot ce se intampla in economie. Daca esti suficient de motivat vei putea sa iti insusesti usor si sa intelegi mult mai bine economia si tot ce tine de procesul economic.
Valorificarea subiectiva, o idee pe care trebuie sa o accepti. Modul in care are loc aceasta valorizare este mereu subiectiva, ea difera de la o persoana la alta. Nu ai cum sa ai acelasi sistem de valorificare obiectiva pentru toata lumea. O masa poate sa valoreze 50 de lei pentru tine, dar pentru altcineva poate sa aiba o valoare mult mai mica, de 20 de lei. Oamenii din diverse culturi se raporteaza diferit la interesul personal. Teoria din spatele acestor principii destul de clare se numeste teoria subiectiva a valorii si e imbratisata de majoritatea economistilor si celor care pretind ca au gandire economica dezvoltata.
Ia decizii stiind foarte bine ca s-ar putea sa renunti la niste oportunitati. Economistii si oamenii cu o gandire economica buna inteleg ca vor fi nevoiti sa ia decizii si sa renunte la multe oportunitati intr-un anumit context. In gandirea economica teoria din spatele acestui principiu este beneficiul marginal al unei actiuni raportate la alta actiune. De exemplu, daca ii oferi unui copil 10 lei sa isi faca curat in camera si 2 lei sa plimbe catelul familiei, acesta va cantari bine ambele situatii si va determina care ii aduce mai multe beneficii. Asa ca s-ar putea ca respectivul copil sa plimbe cainile pentru mai putini bani, dar sa aiba timp de televizor, sau sa aleaga sa nu aiba timp deloc pentru televizor, dar sa primeasca mai multi bani, pentru mai multa munca.
Economia si asumarea/permiterea influentei interactiunilor cu altii:
Accepta competitia si tine cont de ea. Competitia e un factor constant in interactiunea umana. Exista competitie in business, dar si intre indivizi pentru diverse resurse. Foloseste competitia ca sa obtii cele mai bune rezultate si incearca sa o intelegi inainte de a te raporta la ea. Gandirea economica sanatoasa include si competitia, ea te poate ajuta sa ajungi acolo unde ti-ai propus si sa ai de fiecare data finalitatea dorita.
Gandeste-te la implicatiile oricarei decizii. Interactiunile dintre oameni includ in permanenta diversi factori neplanificati in procesul de luare a unor decizii. Orice decizii economice trebuie sa aiba inainte un moment de reflectie, in care sa te gandesti ce vei putea sa faci si ce consecinte ar avea deciziile tale. Gandeste-te si la comportamentul de consum si la repercusiunile sale asupra comunitatii din care faci parte.
Foloseste comertul echitabil pentru construirea unore relatii sanatoase. Cauta sa iti atingi interesul propriu, foloseste comertul in favoarea ta si gandeste-te la dezvoltarea de relatii cat mai durabile. Daca vrei sa pastrezi relatiile, in momentul in care vinzi sau cumperi incearca sa nu ceri atat de multi bani daca vrei sa ai relatii de colaborare cu persoana x in viitor. Comertul poate fi cea mai simpla metoda de a avea relatii de colaborare nefortate si foarte usor de gestionat.
Evita problemele:
Admite ca toate lucrurile costa ceva. Intr-un sistem economic sanatos toate lucrurile au un cost. Aceste costuri pot fi realizate in termeni reali substantiali sau in termeni comerciali. Nimic nu e gratuit. Toate beneficiile vin si cu niste costuri, unele vizibile, altele invizibile. Tot timpul e un cost de mentenanta pentru ceva, e un cost pe care oricum il vei plati pana la urma si trebuie sa te obisnuiesti cu lucrul asta.
Accepta faptul ca o corelatie nu e cazualitate. Doar pentru ca doua lucruri sunt in aparenta similare asta nu inseamna ca sunt intr-adevar, ca au vreo conexiune. De exemplu, faptul ca numarul de oua din cuibare a crescut in ultimele 12 luni si numarul de veverite din parcuri a crescut si el nu inseamna ca aceste doua fenomene au vreo legatura logica intre ele. Trebuie sa vezi si sa accepti diferentele si sa le intelegi impactul economic.
Intelege ca toate actiunile tale au consecinte neintentionate. Nu ai cum sa anticipezi toate repercusiunile. Nu ai cum sa te gandesti in termeni economici la un venit pentru ca sunt foarte multe interactiuni pe care nu le-ai prevazut. De exemplu, daca un guvern vrea sa ajute economia si scade taxele s-ar putea sa ii faca mai mult rau pentru ca loveste in industriile dependente de contractele cu guvernele, cu statul, si sunt cheluieli mai mari.