O friptura perfecta si suculenta, cu un gust excelent se obtine destul de usor daca respecti etapele de pregatire si de gatire.

Friptura este un preparat delicios in orice meniu de restaurant sau in meniurile de zi cu zi, de acasa. Se face rapid, e un fel principal apreciat in orice sezon si se poate servi alaturi de garnituri si salate dintre cele mai diverse. Carnea pentru friptura si modul in care e pregatita si preparata termic vor determina si gustul final si savoarea, aroma pe care o vom simti odata ce gustam din friptura aproape perfecta.

Sa gatesti o friptura perfecta e destul de greu. Trebuie respectate cateva etape stricte, carnea trebuie sa fie de calitate si gatirea ei trebuie sa respecte niste reguli foarte importante ale bucatariei moderne. O friptura buna va fi suculenta, aromata, usor de taiat cu cutitul, usor de mestecat si se va “topi” in gura lasand un gust foarte placut. Daca nu stii exact cum sa faci cea mai buna friptura pentru masa festiva sau pentru o cina romantica, un pranz in familie, alaturi de prieteni si rude poate, ti-am pregatit in continuare cateva sfaturi de la cei mai buni si mai experimentati chefi.

Cumpara carnea pentru friptura de la un macelar local si renunta la raftul de la supermarket. La o macelarie locala sau la abator ai de fiecare data carne de calitate, ai si produse de calitate, fara hormoni, de la animale hranite doar cu iarba, crescute responsabil. Plus ca vei avea preturi mai bune la macelarie, vei putea sa iti alegi cele mai proaspete bucati de carne si tipul de bucata de carne de care ai nevoie pentru cea mai gustoasa friptura pe care ai facut-o vreodata.

Alege carnea de la nivelul coastelor. Multa lume alege carne mai slaba pentru diverse preparate si in special pentru friptura. Carnea mai slaba, fara pic de grasime, se va usca rapid si nu se va gati asa de bine, aromele se vor pierde. Daca ai si putina grasime si carnea aleasa e cea de pe coaste, poate cu tot cu coaste se va gati mai bine friptura, aromele vor fi mai interesante si se vor pastra. Cu un pic de marinada friptura va iesi perfect si vei avea de fiecare dat acelasi gust excelent pentru friptura ta.

Freaca bucata de carne pentru friptura cu un catel de usturoi proaspat. Taie un catel de usturoi mai mare in doua si freaca bine carnea cu tot usturoiul. Nu te teme pentru ca mirosul de usturoi sau gustul nu vor fi foarte puternice. Vei avea o aroma mult mai buna daca alegi sa folosesti si usturoiul inainte de a gati carnea. Nu omite nicio parte a bucatii de carne, freaca bine peste tot pentru a avea o aroma perfecta la final, cand scoti friptura de la cuptor.

Adauga peste carne sare de mare, cat mai multa. Combina sarea de mare cu piperul si adauga-le pe ambele parti ale bucatii de carne pentru friptura pentru a forma o crusta subtire la suprafata carnii. Nu exagera cu sarea de mare, adauga putin mai mult decat consideri ca e suficient si nu te teme ca va fi prea sarata friptura. Sarea in crusta nu va intra in carne si ii va permite o gatire mai buna, vei avea un gust mai bun de fiecare data. Nu uita si de marinada cu otet, suc de lamaie, ulei de masline si condimentele preferate, neaparat carnea va sta la frigider in marinada cel putin 24 de ore ca sa fie frageda si suculenta

Inainte de gatirea efectiva a bucatii de carne las-o la frigider sau ingheat-o timp de 45 de minute. Daca vrei o crusta maronie frumoasa la suprafata carnii, dupa gatire, e de ajuns sa scoti umiditatea din carne chiar inainte de gatire punand-o la frigider pret de 45 de minute. Nu lasa prea mult carnea cu sare in frigider, pentru ca nu vrei sa fie mai ceva ca un ghetar. Vrei doar sa scoti umiditatea din ea, sa o usuci putin. La finalul timpului setat scoti carnea din frigider si o lasi putin sa ajunga la temperatura camerei sau o gatesti imediat la tigaie, pe grill, in cuptor.

Alege tipul de grasime/ulei pentru o gatire perfecta a fripturii. Renunta la uleiul de masline daca faci friptura la tigaie, este prea „delicat”. Alege untul organic, bio, care e si mai gustos odata ce se topeste si intra in carne si ajuta carnea sa fie mai frageda dupa gatire, sa aiba si suculenta dorita.

Foloseste termometrul digital pentru carne pentru o friptura gatita perfect. Nu te baza pe experienta, pe intuitie cand gatesti carnea. Ia un termometru profesionist digital special pentru carne si foloseste-l de fiecare data cand pregatesti fritpura. Asa nu vei lasa friptura prea mult la cuptor, in tigaie sau pe gril si vei avea si un aspect placut la finalul gatirii, vei avea si un gust mai bun si o textura perfecta de fiecare data.

Metoda „restaurant” pentru friptura perfecta de fiecare data. E foarte simplu de aplicat aceasta metoda. Inainte sa dai la cuptor friptura o treci prin tigaia cu ulei incins, „inchizi” porii bine de la bucata de carne si interiorul bucatii de carne se va gati la cuptor. Metoda „restaurant” iti va fi de folos cand ai invitati si vrei sa impresionezi prin textura si prin gustul carnii, cand vrei sa ai o friptura care arata bine, este suculenta si pastreaza toate aromele, este delicioasa.

Unge carnea cu o crenguta de rozmarin sau de cimbru, in functie de carnea gatita. Se ia o crenguta de rozmarin, se plimba pe toata suprafata carnii dupa ce a fost inmuiata in sucul lasat in tigaie, asta daca se gateste carnea in tigaie. Unge bine carnea pe toate partile si pe laterale pentru a avea o aroma excelenta la final.

Serveste friptura pe o farfurie calda. Friptura va avea un gust mult mai bun daca vei pune carnea pe o farfurie incalzita. Ai grija sa nu fie farfuria foarte fierbinte pentru ca vei strica friptura, s-ar putea sa se lipeasca si sa se distruga pe o parte crusta excelenta pe care ai obtinut-o cu greu.

Lasa friptura sa se „odihneasca” pret de cinci minute si de abia dupa o poti servi. Acopera farfuria incalzita pe care ai deja friptura si lasa carnea sa se linisteasca putin dupa ce ai scos-o din tigaie sau din cuptor. Ea va fi mai suculenta, va avea un gust mai bun si se va taia mai usor daca nu sari peste aceasta etapa de dinaintea servirii.

Adauga ulei de masline extravirgin la final si busuioc proaspat. Tehnica e foarte simpla, dar de efect. Pe un fund de lemn se pune ulei de masline, se toaca niste busuioc proaspat langa, se adauga busuoicul in ulei si dupa carnea, friptura se pune peste acest mix si se intoarce pe ambele parti pana cand uleiul si busuiocul sunt pe ea.

Taietura de maestru de la final. Inainte de a servi friptura taie carnea de-a lungul fibrei, nu infige furculita in carne pentru ca vei scoate toate sucurile si vei manca o carne mai fada. Foloseste linguri in loc de furculite cand tai friptura ca sa pastrezi toata suculenta si aromele in bucata de carne ce urmeaza a fi servita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *