Invatarea este un proces mult mai simplu daca stii cum sa il ajuti pe cel mic sa nu se teama de invatat

Invatarea e un proces destul de complicat chiar si pentru un adult. Asa ca nu trebuie sa ne mire faptul ca micutii se straduiesc destul de mult sa retina informatiile noi cel putin in primii ani de scoala. Sunt rare situatiile in care copilul poate invata repede si bine din primele momente.

De regula e nevoie de interventia parintilor si de indrumare, ghidaj, pentru a putea sa invete mai repede si mai usor orice materie scolara. Ce ar trebui insa sa faca parintii si ce abordare sa aiba ca sa avem o invatare mai rapida mai ales in primii ani de scoala?

Toata lumea a trecut prin scoala si stim deja cat de greu ne-a fost sa ne acomodam cu invatatul „la comanda” si cu toate materiile pe care le-am avut de parcurs. Invatarea e esentiala pentru formarea adultilor de maine, educatia se bazeaza pe invatare si pe procesarea informatiilor noi intr-o maniera cat mai logica si mai bine articulata.

Doar ca invatarea poate fi un proces destul de lent atunci cand esti copil si nu prea stii de unde sa incepi si unde sa termini, cum sa inveti. Din fericire parintii pot aplica o serie de sfaturi foarte simple pentru a ajuta copilul sa retina mai mult si sa invete mai bine.

Obisnuieste-te cu greselile. Cand copilul invata ceva nou s-ar putea sa faca o multime de greseli la inceput. Greselile sunt o parte importanta a procesului de invatare, asa ca daca nu se obisnuieste cu ele s-ar putea sa nu poata invata atat de repede si de bine materia pe care o va avea la scoala. El trebuie sa se obisnuiasca sa faca greseli si sa invete din ele. Acelasi lucru trebuie sa il faci si tu, parintele. Copilul trebuie sa inteleaga ca o greseala este doar un pas in procesul de invatare si nu trebuie sa se teama de ea. Asa copilul nu se va gandi mereu la greselile pe care le face si va trece rapid peste ele, va invata ceva din fiecare.

Invata-l sa ceara ajutor. De multe ori copiii nu cer ajutor de teama sa nu fie considerati incapabili sa faca o tema, sa rezolve o problema. Invata copilul sa ceara ajutor si explica-i pe intelesul lui ca ajutorul nu inseamna o inteligenta mai scazuta. E important sa ceara ajutor cand nu gaseste deloc o rezolvare la o problema ca sa poata merge mai departe si sa invete mai usor. Mai bine ceri ajutor de la cineva care se pricepe mai bine intr-un domeniu decat sa te chinui sa gasesti o rezolvare si sa bati pasul pe loc.

Concentrarea e importanta. Daca se concentreaza in timp ce incearca sa invete ceva nou va avea rezultate mult mai bune. Incurajeaza copilul sa isi gaseasca un mediu in care se simte bine, unde e liniste, unde poate invata. E important sa fie capabil sa inteleaga conceptul de multitasking si sa il aplice in timp ce invata, sa prioritizeze in asa fel incat sa invete mai repede si mai bine.

Notitele, cheia succesului. Ca sa inteleaga mai bine o anumita materie copiii pot fi incurajati sa ia notite, sa parafrazeze, sa treaca dincolo de cuvinte si sa inteleaga esentialul. Notitele ajuta copilul sa sintetizeze ce a retinut dintr-o anumita materie, sa invete mai rapid si sa aiba o imagine de ansamblu asupra notiunilor de invatat. Atentie la notite, e bine sa le ai scrise de mana si nu pe calculator, tableta, pentru a retine mai usor informatia.

Exercitii, exercitii, exercitii. Exercitiile fizice zilnice ajuta foarte mult atunci cand vrei sa inveti mai repede. Copilul este mai activ, poate invata mai repede, este dispus sa invete mult mai bine orice materie daca incepe sa invete dupa cateva exercitii fizice. Creierul va retine mai usor informatiile, materia de invatat va fi parcursa mai repede si mai usor. Pe langa exercitii fizice pot fi facute si exercitii pentru punerea in practica a notiunilor invatate. Cu fiecare exercitiu in parte cel mic va fi mai aproape de perfectionarea modalitatilor de invatare si isi va da seama unde greseste, unde trebuie sa mai invete si cat anume.

Invata-i importanta pauzelor. Daca are mult de invatat copilul trebuie sa invete sa ia pauze cat mai multe ca sa aiba si un randament bun atunci cand vrea sa invete o materie mai dificila. In timpul pauzelor nu trebuie sa se ocupe de alte activitati care ii vor distrage atentia. Pauzele sunt pentru relaxare si atat. Dupa o pauza in care copilul se odihneste va invata mai usor, mai rapid, va retine mai multa informatie. E foarte important sa incurajam copiii sa invete de placere si sa nu se simta obligati sa o faca. Doar asa vom avea copii care invata rapid, care retin mai mult. Invatarea este un proces complex, asa ca pauzele cat mai multe si invatatul de placere ar trebui sa mai rezolve din dificultatile impuse de retinerea unor informatii mai grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *