Copiii pot sa reactioneze intr-un mod neasteptat la un “Nu” prea autoritar

Nu este poate cel mai folosit cuvant atunci cand ajungi sa fii parinte. Il spui micutului ori de cate ori vrei sa nu faca ceva, il vei auzi si de la el pe masura ce creste. E un cuvant simplu de pronuntat, dar si mai simplu de uitat.

Este important sa incercam sa pronuntam de cat mai putine ori un Nu hotarat si sa incercam sa il determinam pe micut sa isi spuna acest Nu siesi atunci cand vrea sa faca ceva interzis.

Un Nu „pozitiv” va fi mult mai bun de folosit in relatia cu un copil si va avea efecte mai bune pe termen lung. Totul este sa stii ce fel sa ajungi la acest tip de Nu si cum sa il pui in practica.

De cele mai multe ori e foarte greu pentru copii sa inteleaga ca nu pot avea toate lucrurile fix atunci cand si le doresc si cum si le doresc. A invata sa accepti un Nu din partea altor persoane este doar primul pas spre a spune nu si propriei persoane, in mintea ta. Sunt scenarii pe care le-am intalnit cu totii in viata in care copilul voia sa auda un Da imediat si nu isi dadea timp sa analizeze situatia si sa invete sa isi spuna Nu siesi.

Un Nu pozitiv va face mult mai mult bine intr-o relatie cu micutii decat un Nu categoric. Daca vor auzi Nu-ul categoric de prea multe ori micutii vor fi reticenti in a mai raspunde la cerintele parintilor. Si pe masura ce tot se aduna acesti Nu din partea parintilor relatia cu parintele devine imposibila.

Ca sa te folosesti de Nu-ul pozitiv trebuie mai intai sa stapanesti anumite strategii si tactici prin care poti ajunge mai usor la el, prin care il poti pune in practica.

Cauta echilibrul. Prea multe Nu-uri, dar si prea multe Da-uri pot sa afecteze graf disciplina de sine pe care o vrei de la micutul tau. E important sa ajungem la un echilibru stabil intre Da si Nu, prea putini de Nu vor insemna si o lipsa de reactie la ei. Daca spui Nu toata ziua in relatia cu micutii iarasi nu e bine, pentru ca mai tarziu vei descoperi ca ai crescut o persoana care nu poate face un pas din cauza frustrarilor.

Cum gasesti echilibrul? Prin multa practica si prin testare, vezi cum reactioneaza copilul in prima faza. Nu e o reteta perfecta si nu ai cum sa ajungi la rezultatele dorite de prima data. Trebuie sa ai rabdare si sa te gandesti mereu, inainte de a deschide gura si a rosti un Nu mai apasat.

Si Nu-ul „creste” si are intensitati si intelesuri diferite. Arta de a sti mereu cand sa spui Nu se invata odata ce micutul inainteaza in varsta. In primul an de viata, nevoile tale si ale copilului sunt aceleasi, asa ca Da-ul este preponderent.

Din al doilea an copilul vine cu niste cerinte care nu sunt intotdeauna sigure pentru el, asa ca parintele devine unul care spune Da si Nu destul de des. De la noua luni la 14 luni spui Nu direct, fara menajamente, fara prea mare consum de energie, cat mai lejer. Pana la 18 luni apar si frustrarile celor mici asa ca Nu-ul de atunci implica multa energie si alternative creative. De la 2 anisori deja copilul e expert in a spune Nu si in a intelege un Nu diferit. In fiecare etapa trebuie sa stii de la inceput ce fel de Nu sa folosesti si cand ca sa nu ai un copil plin de frustrari si nesigur pe el mai tarziu.

Un Nu pozitiv intr-o maniera creativa face mult bine relatiei parinte-copil. In loc sa spui Nu de fiecare data doar ca sa scapi de responsabilitati si sa iti vezi mai departe de treaba mai bine incerci sa tintesti un Nu pozitiv si sa il aplici in maniere creative.

Mergi la plimbare, ia o carte citeste si lasa copilul sa faca ce isi doreste. Nu-ul pozitiv e mai puternic decat orice fel de Nu. Nu iti fie teama sa il folosesti si incearca sa ai mereu alternative la toate situatiile ivite in relatia voastra. Creativitatea e arma ta in lupta cu frustrarile aparute si cu un comportament care nu e pe placul tau.

Invata sa folosesti gesturi care ar putea indica un Nu pozitiv. Invata mai intai copilul sa recunoasca limbajul corporal care indica Stop, Nu. Inainte sa auda un Nu copilul trebuie sa fie expus la limbajul corporal care il poate anunta.

Dar pana la limbaj corporal asociat cu Nu trebuie sa iti obisnuiesti copilul cu limbaj corporal pozitiv, ca sa reactioneze imediat la limbaj corporal negativ. Vei reusi sa obtii mai multe raspunsuri pozitive de la copil cu acest tip de strategie si nu va fi nevoie sa rostesti de foarte multe ori un Nu hotarat. Plus ca reactiile la limbajul corporal vor fi mult mai rapide.

Invata sa utilizezi sunete care indica un Nu pozitiv. Daca iti schimbi starea de spirit si limbajul corporal nu vei reusi de fiecare data sa obtii rezultatele dorite, desi aceste tehnici functioneaza cand ai nevoie de ele. Si cuvintele vor fi necesare a fi folosite cand vrei sa transmiti un Nu pozitiv. Nu e nevoie de sunete prea cumplicate si de cuvinte prea multe ca sa determini anumite corectari ale comportamentelor.

E recomandat sa ai mai multe sunete care ar putea indica un Nu pozitiv si sa le schimbi in functie de situatie. In functie de gravitatea comportamentului pe care vrei sa il corectezi poti schimba si tonul si intensitatea sunetelor folosite.

Sau foarte bine poti sa ii spui Nu micutului fara sa scoti un cuvant. Copilul stie sa citeasca in ochii parintelui diverse emotii, stari si sa reactiona imediat cand privirea se schimba si e un indicator al Nu-ului. Nu e bine sa combini gestica si mimica atunci cand vrei sa transmiti un Nu doar din privire. Ori folosesti doar privirea, ori alegi limbajul corporal si in ultima faza rostirea Nu-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *