Site icon RATB

Cum sa incepi sa investesti cand dispui de bani putini?

Investitiile nu inseamna doar bani multi alocati pentru o afacere, inseamna o gestionare eficienta a obiceiurilor de economisire

Cand spui investitie multa lume se gandeste imediat la oameni in costume, care au deja milioane pe care le tot ruleaza si le investesc la burse sau in diverse afaceri. Viziunea aceasta este complet gresita. Investitii pot face si cei care au putini bani, dar au idei, stiu in ce sa investeasca si vor sa investeasca.

Cheia ca sa poti investi chiar si cand ai bani putini si sa reusesti sa faci ceva sta in dezvoltarea unor obiceiuri, de exemplu sa pui bani deoparte in fiecare luna pentru a fi reinvestiti la un moment din viitor.

Ajunge doar sa ai ceva banuti pana sa investesti deja si sa te simti in stare sa apreciezi mai mult ce ai si ce vei avea. In 2020 poti sa faci ce vrei. Sa ai o intalnire si sa gasesti fata, baiatul potrivit, sa mergi cu motocicleta, sa mananci o pizza la o terasa cu doar un tap pe ecranul telefonulului e ceva normal astazi. Si la fel de normala este si investitia. Poti sa o faci sa fie automata, asa cum activezi si plati recurente, poti porni cu mai nimic si sa ajungi si la milioane de dolari intr-un cont, doar din investitii si rezultatele lor.

Nu e greu, trebuie doar sa ai rabdare si sa iti dai seama care e metoda de investitie potrivita pentru tine. Cu bani putini ti se pare la inceput ca nu poti face foarte multe, insa adevarul este ca tocmai aceasta situatie te ajuta sa mergi mai departe si sa devii creativ, sa investesti chiar si cand ai bani putini. Cum ajungi pana acolo? E mult de discutat, depinde de background, de ce bani ai, de ce cunostinte legate de piete si de economie ai, dar daca exista vointa orice e posibil. Iata doar cateva variante prin care poti investi usor cand ai bani putini.

1. Metoda borcanului de prajiturele. Sa economisesti si sa investesti sunt doua actiuni apropiate. Ca sa investesti bani in ceva trebuie mai intai sa ii ai. Nu trebuie sa economisim nebuneste, sa spunem 10 euro sau dolari, lei pe saptamana, zi ar fi destul la inceput. Ca sa ai banii mereu la vedere si sa vezi unde te situezi, cat ai economisit si cat ai deja pentru investitii foloseste borcanele de prajiturele transparente.

Asa vezi mereu cum se acumuleaza banutii si ai si un nivel de satisfactie mai mare. Dupa ce te obisnuiesti cu obiceiul de a economisi incepe sa faci planuri de investitii in functie de ce ai si ce ai planificat ca vei avea in viitor. Cu alte cuvinte stii deja in ce investesti si incepi investitia cand vezi ca ai deja o suma frumoasa. Nu e nimic gresit in a economisi cate ceva, sa nu cazi in extreme, dar e necesar sa te obisnuiesti cu borcanelul de prajiturele ca sa poti sa iti dai seama cat de mult inseamna cei cativa lei pentru proiectele tale viitoare.

2. Metoda robo-consilierului pe finante. Nu toata lumea se pricepe la investitii. Poti sa investesti gresit si pierzi totul. Ca sa nu iti bati capul s-au inventat robo-consilierii pe probleme economice, sunt pe piata de vreo 10 ani si investitia e foarte simpla cand ii ai alaturi. La inceput primesti niste intrebari simple si astfel se determina scopul si toleranta la risc, dupa care se investesc banii detinuti „cu cap” de… robot sau inteligenta artificiala.

Se vor folosi si algoritmi sofisticati pentru a optimiza portofoliul detinut pentru taxe. Exista planuri de investitii automate, sumele de pornire sunt mici si succesul e garantat. Nu mai ai bataie de cap cu portofoliile, nu pierzi timp si stii ca esti pe maini bune si costurile nu sunt foarte mari anual pentru acesti robo-consilieri.

3. Metoda investitiei temperate la bursa. Da, e periculos la bursa, dar e si frumos. Investesti cat vrei, cat ai, ai si niste costuri care pot fi o bariera serioasa ca sa intri pe bursa. Poti testa bursa cu sume mici si tot cu sume mici bine investite poti castiga enorm. Investitia temperata este tradusa simplu prin sume mici investite in diverse scenarii sigure, castiguri limitate, e adevarat, dar din ce in ce mai bune.

Cu un broker cu experienta si ceva simt pentru fluctuatiile bursei poti face bani buni pe termen scurt. Nu e vreo reteta minune de investit la bursa, trebuie doar sa te gandesti serios cand o faci, mai ales daca ai bani putini. Nu investi in ceva ce nu merge, vizeaza afacerile care pot sa iti aduca bani garantati si un profit sigur la final de an.

4. Investitia in piata imobiliara. E o metoda cu dus si intors. Pare simplu sa investesti aici, ai cumparat diverse proprietati, le inchiriezi, le revinzi, cam asa se castiga. Mai noi s-a inventat si crowdfunding pe imobiliare, unde poti detine o parte fractionala din proprietatile comerciale fara sa fii proprietar.

E oarecum mai riscant decat in alte cazuri, asta pentru ca pui la batai toti banii intr-o proprietate in loc sa ai un portofoliu divers de sute de investitii individuale. Se impart si costurile si riscurile cu investitorii ceilalti si nu trebuie sa te ingrijesti tu personal de proprietati.

Volatilitatea pietelor e destul de mare acum, in vremurile pe care le traim, asa ca fiecare pas trebuie gandit foarte bine si cand ai bani putini si vrei totusi sa investesti in ceva.

Exit mobile version