
Ca sa maresti rapid performantele unui calculator, unui laptop, poti inlocui un HDD cu un SSD. OS-ul va porni mai repede, programele se vor deschide instant, totul va functiona mai bine daca ne raportam la software. Costurile nu sunt mici, e adevarat, nu avem capacitati de stocare atat de mari ca la un HDD, dar consumul de energie e mai mic, nu sunt asa de zgomotoase SSD-urile moderne si nici nu cedeaza repede, oferind viteze de scriere-citire foarte mari.
Protejarea si mentenanta unui SSD sunt foarte importante, de aceea este bine sa cunosti de la inceput cum trebuie sa folosesti un SSD si ce anume sa nu faci in cazul stocarii pe astfel de medii de stocare…
In ziua de astazi trecerea de la HDD la SSD e simpla indiferent ca e vorba de PC, laptop, netbook. Poti sa inlocuiesti HDD-ul acasa, daca te pricepi si ai rabdare, daca nu ai o constructie foarte complicata in cazul unui calculator, poti sa mergi in service si sa rogi specialistii de acolo sa te ajute. Un SSD e mereu o alegere excelenta.
Insa faptul ca ai un SSD nu iti va asigura mereu si cele mai bune performante. Trebuie sa stii cum sa il ingrijesti si cum sa il folosesti pentru a putea sa te bazezi pe el ani la rand si sa nu il deteriorezi fara sa stii. Iata ce ai de facut ca sa nu apara probleme prea curand la noul tau SSD sau la SSD-ul preinstalat in noul tau computer.
Activeaza TRIM. Comanda speciala TRIM va permite sistemului de operare sa „informeze” SSD-ul cu privire la datele care nu mai sunt in folosinta si care se pot sterge intern. Spre deosebire de un HDD, un SSD poate scrie date doar in „blocurile” sau zonele goale. Un drive fara TRIM activat va trebui sa mute partial informatii foarte multe, mari, sa stearga toate blocurile care le contin si sa introduca noile date in acele blocuri. Prin activarea TRIM eviti sa ai foarte multe operatiuni care nu sunt necesare si uzura e ceva mai mica.
Comanda TRIM e activata automat in Windows, cand se instaleaza un SSD nou, dar OS-ul Apple nu suporta TRIM si comanda e dezactivata de la inceput pe SSD-uri terte. Daca ai deja calculator, laptop cu SSD preinstalat ai comanda TRIM activa, daca ai facut upgrade e nevoie de o comanda din terminal trimforce Sudo trimforce enable. Cam toate tipurile de SSD-uri moderne suporta comanda sau functia TRIM.
Nu sterge complet toate datele de pe SSD. Sectoarele goale nu trebuie sterse sau golite niciodata, daca ai functia TRIM deja activata. La un drive mecanic datele se sterg, dar se pot recupera daca nu sunt suprascrise, deci oricine poate sa vada informatiile de pe un HDD dintr-un computer second-hand daca nu a existat si suprascriere totala. Cand comanda TRIM isi face treaba orice se sterge de pe SSD dispare imediat de pe el, nu ai cum sa mai recuperezi ceva cand ai sters date de pe SSD-uri complet, cu ajutorul OS-ului. Orice fel de soft care tot sterge date inutile mereu nu va face decat sa degradeze SSD-ul si sa impuna cicluri de scriere inutile.
Fa un update de firmware. Producatorii de SSD-uri vor pune la dispozitia clientilor actualizari firmware care ar trebui sa fie facute periodic. Se rezolva multe probleme, SSD-ul va functiona mai bine si vei avea acces rapid al functii avansate mult mai usor. E nevoie de un ISO si un cd, un drive optic pentru a putea sa ai un update fara probleme, dar in general acestea se vor desfasura fara nici cea mai mica problema.
Muta folderul Cache intr-un RAM Disk. Pentru performanta imbunatatita si un SSD care rezista mai bine la uzura putem muta folderul Cache in RAM Disk. Din acel moment se va scrie Cache-ul in RAM Disk, evitandu-se uzura inutila a SSD-ului. Se poate muta folderul Cache si pe un drive mecanic, cu aceleasi beneficii, dar fara boost de performanta si accesul la prea multe resurse ale sistemului.
Nu folosi toate capacitatea SSD-ului. Daca ai un SSD care ajunge sa fie aproape plin cu informatii vei vedea performanta scazuta in cazul scrierii pe drive. Este mai usor pentru un drive sa „scrie” intr-o celula libera unde e si spatiu liber in jurul sau. Cand ai SSD-ul aproape plin el trebuie sa caute mereu blocuri care sunt partial pline si sa mute informatia in cache, dupa care sa o scrie iar pe drive. Cam 10-15% din drive ar trebui sa fie liber ca sa ai performante bune si o utilizare eficienta a spatiului. Toate SSD-urile moderne aloca 7% din toata capacitatea lor pentru a mentine o functionare corecta si o „ascund” de utilizator. De aceea s-ar putea sa vezi SSD-uri cu 120GB si 240GB in loc de capacitatile lor reale afisate in dreptul lor cand le cumperi. Spatiul acela liber este util pentru TRIM, prevenirea uzurii prea mari sau alte operatiuni specifice SSD-urilor.
Renunta la defragmentare. De fiecare data cand stochezi date pe un HDD acestea se vor duce in diverse parti ale sale. La un HDD e nevoie de defragmentare pentru a putea sa nu mai existe „drumuri” atat de lungi ale capului de citire-scriere si informatiile sa fie gasite imediat, aranjate cat mai simplu si „la rand”. In cazul unui SSD localizarea datelor e irelevanta, nu conteaza unde e, e accesata imediat. Defragmentarea SSD-ului nu e utila si poate face rau dispozitivului, se pot pierde informatii, pot sa apara erori daca tratam SSD-ul ca pe un HDD.
Fara stocare de fisiere foarte mari pe SSD. Ideal ar fi sa punem pe SSD doar acele fisiere, informatii de care avem nevoie mereu si pe care vrem sa le accesam imediat. OS-urile si programele sunt perfecte pentru stocarea pe SSD. Renunta sa stochezi descarcari de pe Spotify sau Netflix, filme de tot felul si vei avea un SSD care merge si mai repede si are performante foarte bune.