Invatarea pentru examene nu mai este demult atat de dificila, mai ales daca ai si metodele perfecte pentru invatare

Esti la final de semetru sau in fata examenelor importante din viata ta, in fata unui test la locul de munca pentru ocuparea unui post sau pentru pastrarea unui post. Ai deja o bibliografie foarte mare de parcurs, ai si niste suporturi de curs, lectii de invatat intr-o perioada destul de scurta. Nu ai timp de pierdut, asa ca incerci sa te apuci de invatat si sa o faci in cel mai eficient mod posibil. Dar care e acela? Raspunsul il vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Invatarea si memorarea sunt doua activitati care implica multa energie consumata, mult timp pierdut, metode care mai de care mai originale pentru a memora cat mai repede cantitati uriase de informatii noi. Nu conteaza ce fel de examen dai sau cat de multa materie este, de invatat tot vei invata. Acum depinde doar de tine cat de multe lucruri retii din materiale si cat de bine vei reusi sa faci conexiunile necesare in timpul examenelor ca sa le treci cu brio.

Iti doresti sa inveti mult mai usor si fara stres pentru urmatorul examen? Poti incerca cateva dintre cele mai interesante si inedite metode prezentate mai jos.

Redu cat de mult poti orele dedicate studiului, invatarii. Elevii sau studentii cred ca daca stau mai multe ore si incearca sa retina tot ce pot dintr-un material vor fi mai pregatiti pentru examenele ce urmeaza. Cheia este insa alta daca vrei sa ai rezultate bune la examen: petrece cat mai putin timp studiind si invatand, dar incearca sa te concetrezi foarte bine cat faci lucrul acesta. Conteaza calitatea, nu cantitatea. Mai bine ai mai multe sesiuni scurte de invatare si repetare, decat sa stai 12 ore tot incercand sa te fortezi sa memorezi zecile de pagini din fata ta. Vei vedea ca ai si rezultate mai bune, nu mai esti asa de obosit si parcurgi materia mai repede.

Copiaza ce vezi la colegi. Nu, nu incurajam copiatul in timpul examenelor. Ne referim la copiatul ideilor de invatare, modului in care invata colegii. Incearca sa inveti impreuna cu ei si sa incerci sa iei doar lucrurile utile din toata schema lor de invatare. Incearca sa explici celor din jur, colegi care invata si ei, ce ai inteles tu, discutati, formulati opinii, dezbateti subiectele, incercati sa vedeti cat de bine ati retinut anumite concepte etc. Esti motivat sa iti continui studiul cand ai langa tine alti colegi care invata si ei, va puteti ajuta reciproc si in acest fel toata lumea are de castigat.

Nu-i asculta pe profesori. Da, e bine sa iti asculti profesorii, dar cand vine vorba de invatat incearca sa gasesti metode noi si interesante pentru a retine mai usor materia. Multi profesori pot fi de „moda veche”, asa ca nu te vor ajuta prea mult cu ideile lor. Fiecare elev, student isi va descoperi propria modalitate de invatare, care combina de regula mai multe metode si care e eficienta doar in cazul sau. Indrumarile profesorilor pot fi baza pentru un plan de invatare foarte bine pus la punct, asta daca vrei neaparat sa tii cont si de ele…

Renunta la studiu si mergi pe relaxare in ziua de dinaintea examenelor. Daca tot incerci sa inveti in seara si ziua de dinainte de examen cu gandul ca vei avea informatia la indemana, usor de accesat a doua zi gresesti. E mai bine sa fii relaxat, sa faci altceva, sa repeti sumar doar elementele cheie pe care trebuia sa le retii si cam atat. Nu „ingrasa porcul in ajun” pentru ca nu vei face decat sa obosesti si sa uiti si putina informatie pe care ai reusit sa o retii atat de greu. Nu te stresa si incearca sa ai un creier odihnit cand mergi la examen, mai ales daca vrei si rezultate foarte bune.

Canta. Ca sa retii mai usor informatiile poti sa transformi tot ce ai de invatat in cantece, sa retii cu ajutorul unor melodii preferate si sa le folosesti in capul tau cand esti la examen. Vei retine mai rapid si mai usor toate informatiile abstracte si conceptele foarte dificile daca le vei pune pe note muzicale. Creierul e mai receptiv la tot ce nu e monoton si la lucrurile care nu se repeta, care nu au acelasi format mereu.

Creeaza un context pentru invatare. Incearca sa ai un mediu care seamana cu mediul pe care il vei avea la examen si invata in acest mod. Te vei obisnui cu atmosfera, cu provocarile de la examen, vei fi pregatit sa faci fata presiunii si stii de la inceput la ce sa te astepti. Incearca sa redai cat de mult posibil atmosfera si mediul in care se va desfasura examenul si sa te concentrezi pe toate detaliile care te vor ajuta sa inveti mai bine.

Joaca intr-o piesa de teatru numai de tine stiuta. Incearca sa citesti textele cu voce tare, sa le interpretezi, sa ai rolul tau daca esti intr-un grup de studiu. Nu uita sa te distrezi si vei invata foarte repede si mult mai usor. Cu cat vei rade mai bine si nu vei fi incordat, cu atat vei putea sa inveti aproape orice cu o viteza uimitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *