Modul in care inveti iti poate afecta performantele scolare

Odata cu venirea pandemiei si cu generalizarea scolii on-line a devenit tot mai dificil sa inveti si sa ai rezultate bune la invatatura. Cu sau fara calculator sau tableta in fata, scoala merge mai departe si singura sansa de a trece cu bine si peste aceasta perioada este invatatul cat mai serios si responsabil.

Toti elevii stiu deja cum sa invete, au propriul lor ritm si propriile modalitati de invatare, care le aduc si rezultate bune la scoala. Iti formezi un stil de invatare, gasesti cele mai bune metode si incerci sa ti le perfectionezi. Invatarea e o actiune cu o complexitate destul de mare, asa ca greselile apar si se inmultesc pe masura ce inaintezi in varsta si materiile devin din ce in ce mai grele.

Daca pana in 2020 ti se parea dificil sa inveti si sa te tii de scoala, de anul trecut misiunea ta a devenit si mai grea. A aparut scoala on-line, au aparut aplicatiile pentru comunicarea la distanta, au aparut temele predate on-line sau facute direct in on-line. Nu a mai fost prezenta in clasa, dar a fost prezenta in fata camerei web, nu a mai fost nota in catalog, a fost nota in platformele digitale speciale.

Si odata cu toate aceste schimbari a trebuit sa se modifice si ritmul invatarii si modul in care inveti. Daca inainte nu prea te bazai atat de mult pe on-line, acum depinzi de el si incerci sa il folosesti cat mai mult in avantajul tau. Si asta e un lucru foarte bun, pentru ca digitalizarea fortata a invatamantului inseamna si accesul la resurse on-line din ce in ce mai bune si mai multe pentru elevii de toate varstele.

On-line sau offline, greseli in privinta modalitatilor de invatare tot apar. Ele se pot corecta foarte usor daca le constientizezi si stii foarte bine ce ai de facut din momentul in care le-ai depistat. Pe cele mai frecvente le gasesti in lista de mai jos.  

Incepi sa inveti fara sa ai un plan bine stabilit. De multe ori esti tentat sa te apuci de invatat doar ca sa termini cat mai repede si sa mai ai timp si pentru tine. Daca nu ai un plan vei invata, insa nu vei reusi sa iti atingi obiectivele. E bine sa iti propui sa inveti x pagini, sa stapanesti y concepte dupa ce ai terminat cu invatatul pe ziua respectiva. Iti notezi obiectivele pe o foaie sau in calculator si le bifezi pe masura ce le-ai indeplinit. Asa esti mai organizat cand inveti si esti mai eficient.

Astepti pana in ultima clipa ca sa te apuci de invatat. Da, nimanui nu ii place sa invete, mai ales cand e prea multa materie de parcurs. Dar trebuie sa invatam, nu avem incotro. E bine sa nu lasam totul pe ultima suta de metri si sa ne gandim din timp la ce avem de invatat, sa prioritizam si sa parcurgem la timp toate materialele. Doar asa putem sa avem rezultate bune si la scoala si nu riscam sa ne epuizam incercand sa parcurgem pe repede inainte zeci de pagini.

Petreci ore multe invatand, studiind, dar nu ai niciun rezultat. Aici trebuie sa fii inteligent. Vezi cand esti mai productiv, intre ce ore inveti mai usor si mai rapid. Daca inveti bine noaptea, studiaza noaptea, daca dimineata te simti cel mai bine si vrei sa inveti, programeaza sesiunile de invatare dimineata si in restul zilei faci altceva. Degeaba stai si inveti in momente cand esti obosit si nici nu ai chef. Pierzi timp pretios, te obosesti si te stresezi si materia va ramane tot neinvatata.

Inveti cu telefonul langa tine sau cu televizorul deschis. E cea mai mare greseala si cea mai frecventa, indiferent de varsta. Lasa telefonul pe silent, in alta camera, inchide televizorul sau gaseste un colt unde e liniste si nu iti e distrasa atentia deloc. Cand inveti te concentrezi doar la invatat si la nimic altceva. Dupa ce ai terminat de invatat te poti relaxa cat doresti in compania televizorului sau a telefonului. Incearca sa uiti de telefon si televizor cand vrei sa inveti si ai multe materiale de parcurs.

Inveti ca sa iti amintesti in loc sa inveti ca sa intelegi. De foarte multe ori ajungem sa „tocim” si sa incercam sa retinem cat mai mult ca sa reproducem mecanic la teste, la lucrari, la examene. Nu asta e scopul invatarii. Incearca sa intelegi tot ce inveti, sa faci conexiuni, sa ai o harta mentala pentru tot ce ai de invatat. Daca inveti ca sa intelegi si ajungi la performanta de a putea gasi legaturile dintre notiuni si a avea si propria parere este cel mai bine.

Nu folosesti deloc o agenda cand inveti. Organizarea e foarte importanta cand ai mult de invatat. Ai nevoie de o agenda ca sa iti planifici totul, sa treci datele in ea si sa stii cand si ce ai de invatat si cand vin testele, examenele. Aplicatiile on-line tip agenda sunt cel mai simplu de folosit, le ai langa tine mereu si le poti personaliza fix cum iti doresti. Cu o simpla privire aruncata pe agenda fizica sau on-line vei sti ce ai de facut in perioada urmatoare si nu vei mai avea probleme legate de omisiunea unor sarcini de indeplinit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *