Invatarea este un proces atat de complex si totusi atat de simplu. Ea se bazeaza pe memorare, pe memoria de scurta si de lunga durata, pe gandire si pe capacitatea creierului de a gasi asocieri cat mai multe intre informatii in asa fel incat sa le poata retine mai usor. Intr-un final reusesti sa inveti ce ti-ai propus, dar depinde doar de tine cat de repede vei reusi sa faci acest lucru. Unii pot invata foarte greu chiar si putine notiune sau putina materie, in vreme ce altii nu au nicio problema in a retine tomuri intregi fara sa para ca fac vreun efort.
Cum poti invata si tu mult mai repede si mai eficient cam orice ai avea de invatat? Descopera in articolul ce urmeaza.
Cand a fost ultima data cand ai incercat sa inveti ceva? In scoala, poate in facultate sau la doctorat, de ce nu? Stii deja prea bine, daca ai o varsta si ai trecut prin scoala si pe la o facultate ca invatarea este mult mai simpla, sau cel putin asa pare cand esti mai micut si materia e mai simpla. Si devine foarte grea atunci cand ajungi in invatamantul superior si dai de un volum urias de materie de invatat intr-o perioada foarte scurta de timp.
De fapt se schimba doua lucruri in procesul de invatare: apar niste limite impuse de capacitatea creierului de a retine informatie pe termen mediu si lung si mai e vorba si de motivatie. Cand suntem in scoala, pana spre liceu, vrem sa invatam, suntem foarte curiosi, dar, pe masura ce crestem, deja avem alte prioritati, incepem sa avem zi de zi fel de fel de elemente care ne distrag atentia. Si interesul fata de scoala dispare incet, incet, intervine si oboseala mai rapid, ne plictisim mai repede si creierul nu mai are cum sa faca fata unui proces atat de complicat.
Din fericire pentru cei care cred ca invatatul si acumularea de cunostinte noi sunt doua lucruri aproape imposibile exista o multime de metode simple prin care putem invata aproape orice mai repede si fara pic de efort.
Vrei sa iti amintesti aproape tot ce ai de invatat. Spune cu voce tare tot ce inveti. Chiar daca pari un pic din alta lume vorbind de unul singur te va ajuta enorm sa retii informatia si sa memorezi daca auzi ceea ce inveti. Cuvintele devin mai importante si se disting pe masura ce invatam cu voce tare, raman mai mult in memoria de lunga durata. Da, putem sa repetam, sa invatam si „in gand”, dar nu prea ne va ajuta pentru ca mai mult de jumatate din materie va fi „pierduta pe drum” si ne vom chinui ceva pana ne amintim ce am invatat.
Invata sa iei notite doar de mana si renunta la tableta, computer. Da, e la moda mai ales in aceste vremuri dificile pe care le traim sa iei notite cu tableta si computerul, dar s-ar putea sa nu te ajute prea mult cand ai de invatat foarte multe notiuni noi. In loc doar sa privesti un monitor si sa ai grija sa scrii corect si sa incerci sa mai si retii ceva scrii cu mana ta si formulezi totul in propriile cuvinte. Asa se intipareste mai usor orice informatie in memoria de lunga durata si iti vei aminti mult mai usor de ea cand ai nevoie, de exemplu la un examen.
Teste, teste si iar teste. Fa cat mai multe teste, incearca sa aplici toata teoria in timpul testelor, nu te speria daca raspunzi gresit, e bine sa verifici informatiile lipsa din memoria ta si ti le vei aminti mai usor pe viitor. Vei avea si incredere mai mare in tine si vei retine mai usor tot ce ai de invatat. Plus ca ai cum sa te antrenezi pentru orice fel de prezentare, examen si esti mai pregatit sa faci fata unor asemenea provocari.
Repetitia chiar nu e mama invataturii. Daca inca mai crezi in acest mit trebuie sa iti schimbi modul in care inveti informatiile noi. Intai incepe cu lucrurile mai simplu de retinut, cele pe care le stapanesti, pentru care ai deja un background solid. Lasa sa treaca cel putin sase ore intre sesiunile de invatare pentru ca acestea sa se „sedimenteze” in memorie. Treci iar la practica, dar acelereaza un pic ritmul. Da, faci mai multe greseli, dar nu e o problema, doar repeti ce ai invatat si poti vedea ce retii si ce nu, unde mai ai de lucrat. Apoi scade ritmul invatarii si incearca sa alternezi perioade de invatare cu cele de relaxare, nu te forta sa inveti 12 ore in continuu ca nu vei retine mai mult si iti vei obosi creierul peste masura.
Invata sa… inveti pe altcineva. Te organizezi mai usor si mai rapid, iti pui toate informatiile in ordine, reusesti sa iti structurezi mai bine tot ce ai de invatat daca incerci sa aplici ce stii invatand si pe altcineva sau practicand invatarea in grup, cu alti colegi sau prieteni care au aceleasi interese si au nevoie de aceleasi informatii de retinut.