Cand a fost ultima data cand ai fost gelos? Vrem, nu vrem, gelozia face parte din viata noastra si se manifesta ca o emotie foarte complexa, prin sentimente de furie puternica, teama de abandon sau prin umilinta, in cazuri extreme. Social media este unul dintre factorii care pot contribui la aparitia geloziei, dar si situatiile din viata de zi cu zi pot fi factori generatori. Ca sa nu fii dominat de gelozie si sa ajungi la gesturi extreme sau la relatii terminate prea curand trebuie sa inveti sa ii faci fata.
Studiile recente au aratat ca postarile de pe retelele de socializare pot fi cauze clare ale geloziei. Vedem viata altora, care pare (doar pare) atat de frumoasa si de interesanta, incat incepem sa fim gelosi pe ei sau pe ceea ce fac, sa ne gandim de ce avem vietile pe care le traim atat de greu. Suntem gelosi si pe iubit, sot, daca vedem ca se uita cu alti ochi la o domnisoara de la un eveniment. Gelozia apare pe neasteptate si porneste si de la frustrari pe care le au oamenii vizavi de alti oameni, care poate au avut mai mult noroc decat ei. Intre gelozie si invidie e o linie destul de fina, gelozia tinde sa se manifeste mai ales in relatii, in cuplu, intre parteneri.
Barbatii sunt mai gelosi decat femeile, daca ne gandim la infidelitatea sexuala, nu prea accepta. Dar femeile sunt mai nemultumite de infidelitatea emotionala…
E clar ca nu putem sa o oprim din a se manifesta si e mai clar ca avem foarte mult de lucru ca sa o putem face sa dispara. Ce solutii avem ca sa nu o mai vedem sau sa putem sa o controlam in cadrul relatiilor sau in viata profesionala si sociala?
1. Intelege ce este gelozia. Cum am spus si inainte, geluzia si invidia fac parte din acelasi „copac”. Numai ca gelozia presupune mai multa teama, invidia are mai multe resentimente. Gelozia apare atunci cand un prieten petrece timp mai bun cu un grup nou si s-ar putea sa nu mai fie asa interesat de relatia cu tine, apare teama de a nu-l pierde. Invidia apare atunci cand te uiti la un prieten care a primit o promotie fix in momentul in care tie nu ti se mai intampla nimic in cariera. Intelegerea geloziei se poate face la un psiholog, la un psihoterapeut, citind carti de specialitate unde gelozia e explicata in termeni cat mai simpli. A fi constient de gelozie este primul pas spre „vindecarea” ei.
2. Pune in practica tehnici de „blocare” a gandurilor care ar putea duce la gelozie. De fiecare data cand emotiile incep sa fie puternice creierul vrea sa aiba o teorie despre ce s-a intamplat. In momentul acela e bine sa ne folosim de tehnicile amintite. E simplu, cand simti ca devii gelos poti spune cu voce tare „Stop”, urmat de numele tau. Asa revii la gandurile de dinainte si creierul nu va mai divaga de la ceea ce e important pentru tine. E ca atunci cand ai o masina si esti deja in viteza, ai viteza mare si ca sa eviti un posibil accident pui frana dinainte de a ajunge la o trecere de pietoni. Tehnicile sunt simple si te fac constient de calea gresita pe care erai sa o iei, incepi sa intelegi cand e cazul sa nu dai curs gandurilor complicate care insotesc gelozia.
3. Fii atent la corpul tau, la „interiorul” lui. Odata ce se declanseaza gelozia in corp apare o adevarata furtuna. Apar reactii fizice deosebite pe care trebuie sa le intelegi si sa le temperezi. Creste tensiunea arteriala, avem mai multe batai pe minut la inima, incepem sa transpiram, nu mai respiram bine, parca nu mai avem aer. A fi constient de aceste transformari si a analiza toate schimbarile poate insemna un pas important pentru evitarea unor judecati gresite si deciziile gresite pe care le iei cand esti gelos. Ai mintea limpede imediat si vezi care e de fapt situatia in care te afli.
4. Elimina energia fizica in exces. Ca sa ajungi sa ai mintea limpede trebuie sa scapi de energia in exces pe care ai acumulat-o. Exercitiile fizice sunt excelente cand simti ca devii gelos si nu prea stii de ce, nu ai clar ce a determinat gelozia. Alearga, mergi la sala, fa exercitii usoare acasa, fa un dus dupa ce ai terminat cu exercitiile. Asa scapi de energie si poti controla si preveni gelozia. Pe langa toate acestea poti sa fii atent la energia pe care incepi sa o acumulezi si sa o „dezamorsezi” treptat, nu deodata, pentru efecte si mai bune asupra geloziei.