Site icon RATB

Cum sa iti alegi corect si usor urmatorul telefon mobil?

Telefoanele smart se aleg foarte usor daca stii la ce sa te uiti si daca te documentezi

2020 a fost anul in care ne-am dat seama cat de mult depindem de tehnologie si de tot ce tine de ea. Am lucrat de acasa, am comunicat mai mult prin intermediul dispozitivelor mobile, portabile si le-am folosit la potentialul lor maxim. Si mai mult ca oricand ne-am bazat pe telefoane mobile smart si pe tot ce pot face pentru noi.

Daca inainte de pandemie un telefon nou era o dorinta destul de indepartata, acum un telefon nou este o necesitate, mai ales daca depinzi de el si de performantele sale. Pe piata sunt o multime de branduri si de modele de telefoane, asa ca iti va fi foarte greu sa te decizi la unul singur. Sfaturile specialistilor te vor ajuta sa alegi corect si usor urmatorul telefon, la cel mai bun pret posibil.

Este destul de stresant sa cauti si mai ales sa cumperi un nou smartphone, mai ales cand ai o plaja de preturi atat de mare si foarte multe firme care nu stiu cu ce sa te mai incante la capitolul specificatii. De multe ori, pentru ca nu stii exact la ce sa fii atent si la ce sa te uiti cand iti cauti telefonul perfect, ajungi sa cheltuiesti prea mult pentru dispozitive pe care nu le vei folosi in totalitate.

Un telefon smart ar trebuie sa te ajute sa termini mai rapid tot ce ai de facut, sa comunici mai usor cu oamenii din echipa de la locul de munca, cu familia. De asemenea, un telefon smart trebuie sa fie eficient, sa fie usor de folosit si sa aiba caracteristici de top. E excelent daca poti instala orice fel de aplicatii noi pe el si poti rula si programe, jocuri mai puternice pentru distractie si relaxare.

E important de retinut ca, la un smartphone, designul conteaza, dar nu atat cat sa dicteze si achizitionarea. Da, cumparam un telefon care ne place, care arata bine, dar nu cumparam telefoane doar pentru ca arata foarte bine. Utilizatorul inteligent stie sa treaca de design si sa caute si specificatiile, sa se documenteze si sa vada care e adevarata „putere” a viitorului telefon din mana sa.

La ce altceva ar trebui sa fim atenti cand cautam un smartphone?

1. Display-ul. E cea mai importanta componenta a unui telefon smart. El trebuie sa fie suficient de luminos ca sa poti vedea tot ce doresti si in lumina puternica, sa fie cat mai mare ca sa poti avea cat mai mult continut afisat pe el. Rezolutiile sub 1920x1080p ar trebui evitate, sunt de preferat rezolutii foarte mari, de 2560×1440 Quad HD chiar. Dimensiunile ecranului nu trebuie sa fie exagerat de mari, asta pentru a putea umbla usor pe el chiar si cu o singura mana.

Daca vei cumpara un telefon si pentru continut media, audio poti sa alegi si diagonale mai mari. Atentie si la rata de refresh, ea trebuie sa fie cat mai mare pentru o experienta excelenta-90Hz si 120Hz sunt valori perfecte daca vrem si ceva gaming pe telefon. Ar fi bine sa cautati telefoane cu display sAmoled, IPS, Oled Multi-Touch, cu densitate peste medie, peste 400 PPI sau in jur de 400, dupa preferinte.

2. Bateria. Daca vrei sa folosesti telefon fara sa stai cu el mereu in priza cumpara telefoane smart cu baterii cat mai mari, peste 3500-4000 de mAh, chiar 5000+ mAh. Aici ar trebui sa cauti si baterii care se incarca rapid, cu incarcatoare puternice, incarcare rapida, incarcare Wireless si incarcare de la porturi speciale care permit incarcari foarte rapide.

Citeste review-uri, incearca sa vezi experienta reala a utilizatorilor cu telefon pe care vrei sa il cumperi si abia apoi decide asupra capacitatii bateriei si asupra telefonului. Atentie si la software, la ce sistem de operare are telefonul. Si el poate influenta rezistenta bateriei la utilizare intensiva.

3. Capacitatea de stocare. E recomandat sa cumperi un telefon smart care are cel putin 64GB stocare, daca nu mai mult, spre 256GB, daca vrei sa il folosesti si pentru filme si muzica incarcate in el sau descarcate. La majoritatea telefoanelor ai si un slot pentru microSD sau carduri speciale, cum au cei de la Huawei, asa ca poti sa iti extinzi rapid capacitatea de stocare si sa pui pe card tot ce doresti, muzica, filme, poze, date importante.

Atentie si la tipul de stocare, mediul de stocare trebuie sa aiba viteze mari de citire si de scriere. De exemplu, Samsung a dublat viteza mediilor de stocare de pe telefoanele noi cu ajutorul implementarii tehnologiei eUFS 3.0.

4. Camera/Camerele. Daca vrei sa faci fotografii superbe sau sa filmezi chiar si in 4K, sa spunem, te orientezi spre telefoane cu mai multe camere, cel putin patru-cinci ca sa poti obtine fotografii perfecte. Evident numarul de megapixeli trebuie sa fie peste 48 pentru Wide si cat mai mare pe restul camerelor.

Si camera de Selfie, de pe fata, e importanta, rezolutia ei trebuie sa depaseasca 16Mpx. Un blitz puternic pe spate si pe fata, fotografii cu rezolutii mari si filmari in 4K sau mai mult, in Full HD cel putin sunt de dorit.

5. Procesorul. Aici discutia e foarte lunga. E important sa fie cat mai puternic, cu nuclee cat mai multe, frecvente superiore, peste 2 GHz, cu procesoare cu cat mai putini nanomeri-daca avem 7 nm avem procesor mai bun decat in cazul dispozitivelor cu 14 nm.

Denumirea procesorului si producatorul nu conteaza prea mult, dar conteaza prezenta unor sisteme de racire, mai ales daca ai si jocuri pe telefon.

6. Memoria RAM. Ai nevoie de cel putin 12GB de RAM ca sa te poti baza pe telefon si sa se incarce orice aplicatie repede, sa se deschida orice fel de pagina web instant. Avem deja si telefonul cu 24GB de RAM, se vor lansa si telefoane cu 16GB de RAM tot mai multe. Utilizatorul de rand se descurca si cu 6GB de RAM, dar 8 sau 12GB de RAM ar fi de preferat.

La final va conta reputatia companiei-cumparam de la branduri mari, care au si produse de top, fabrici mari si piese de calitate, prezenta difuzoarelor stereo, prezenta unui jack sau posibilitatea adaugarii unui adaptor pentru trecerea la jack de 3.5 mm.

De asemenea, trebuie sa vedem daca telefonul suporta si 5G, daca are un Bluetooth 5.0 sau mai nou, Wi-Fi 802.11 cu toate benzile disponibile, inclusiv a si ac, senzori de amprenta, de lumina, de proximitate. Sistemul de operare e important, Android sau iOS sunt alternativele momentan, iar de anul acesta, din 2021 vine tare din urma si Harmony OS, sistemul de operare al celor de la Huwaei.

Exit mobile version