Gasirea angajatului perfect pentru un anumit post este foarte dificila daca nu esti la curent cu noile metode de recrutare

In ziua de astazi e destul de dificil sa gasesti angajati buni, care sa accepte si conditiile de munca impuse de firma ta si sa respecte tot ceea ce faci, afacerea si valorile sale. Angajatul ideal il poti gasi dupa luni sau chiar ani, daca nu ai un recrutor si un HR excelent, cu experienta, care sa iti aduca doar oameni de care compania ta chiar are nevoie. Insa pana la HR poti sa faci chiar tu cateva lucruri simple care iti vor aduce posibili angajati foarte buni fara efort si fara cheltuieli mari, fara multe resurse folosite.

Daca iti cauti de ceva vreme angajati pentru posturile scoase la concurs si inca nu i-ai gasit poti sta linistit. Cam toti angajatorii au aceasta problema in ultima perioada. Sa gasesti angajati excelenti pentru posturile pe care le ai neocupate este o misiune imposibila in cele mai multe cazuri. Ea devine una mai simpla daca tii cont de cateva sfaturi esentiale pentru a avea acces la angajatul pe care il astepti pentru postul scos la concurs.

Construieste o identitate puternica pentru afacerea ta. Identitatea tine de cultura afacerii, este mesajul tau, este raspunsul la intrebarea „De ce ar vrea cineva sa faca parte din echipa firmei?”. Va fi mult mai usor sa gasesti angajatul perfect daca oricine vrea sa se angajeze la tine va sti totul despre tine de prima data si va putea sa isi dea seama daca se identifica sau nu cu afacerea ta, cu ideile tale si cu viziunea afacerii tale. Cu cat ai o identitate a afacerii mai bine definita si mai clara, cu atat vei atrage mai multi angajati.

Cauta potentiali angajati pe retelele de socializare. Gasesti pe retelele de socializare instrumente puternice de targetare, poti sa iti promovezi posturile pe care le scoti la concurs, poti sa iti alegi oamenii pe care ii vei angaja in functie de localizare, de aptitudini, de varsta, de alte variabile pe care ti le ofera instrumentele specifice retelelor de socializare. E si mai usor sa realizezi reclame pentru social media ca sa ajungi mai rapid la angajati, targetarea este foarte usor de realizat si de obtinut fara efort, in cel mai scurt timp. Investitia este minima, rezultatele sunt cele la care te astepti, fara sa ai nevoie de foarte multe ore pierdute pentru definirea unei baze de angajati din care sa alegi angajatul perfect pentru un anume post disponibil.

Parteneriate cu organizatii non-profit. Poate nu te-ai gandit niciodata ca un astfel de parteneriat iti va fi de folos si atunci cand cauti angajati. Insa de cele mai multe ori vei avea acces la un numar mare de oameni care isi cauta loc de munca si care ar fi potriviti pentru posturile scoase la concurs. Nu ii mai cauti, ii ai deja, stii in mare totul despre ei si ai siguranta ca sunt oameni care vor sa munceasca si care ar putea sa te ajute sa iti atingi mai usor obiectivele propuse in afaceri.

Nu cauta neaparat experienta foarte multa. Da, experienta conteaza, trebuie sa fie suficienta, dar nu e definitorie pentru un angajat bun. E bine sa cauti angajati care sunt dispusi sa lucreze, care sunt entuziasti, care vor sa invete si sa se dezvolte si experienta va veni pe parcurs. Mai bine angajezi oameni care au n calitati si care vor acumula experienta decat sa angajezi oameni care iti vor dovedi ca au experienta, dar care nu te vor ajuta prea mult in atingerea obiectivelor la care tii cel mai mult. Calitatile, abilitatile, dorinta de invatare, de dezvoltare intr-o anumita directie sunt mult mai importante pe piata muncii din prezent.

Foloseste site-urile de recrutare populare, de incredere. E foarte simplu sa promovezi un anunt de angajare astazi. Il postezi pe site-urile cu anunturi de angajare si astepti sa primesti CV-uri si aplicari prin intermediul lor. Ai si multe instrumente gratuite la dispozitie, ai si o multime de oameni care iti acceseaza anunturi si ai de unde alege angajatul ideal pentru posturile scoase la concurs. Numarul accesarilor zilnice este unul mare, asa ca ai sanse mari sa gasesti rapid angajatii de care ai nevoie fara sa investesti mai nimic in promovarea anunturilor tale.

Adauga o pagina dedicata celor care cauta un job in firma ta pe website-ul oficial. Desi oamenii s-au obisnuit sa caute pe site-urile de recrutare cand vor sa isi gaseasca un job foarte multi dintre ei se vor indrepta si spre site-ul tau oficial, unde vor trebui sa gaseasca pagina dedicata angajarilor din compania ta. Acolo vei posta anunturile de angajare, criterii detaliate, informatii utile despre recrutare si aplicare, dar si toate informatiile despre firma sau despre viziunea si valorile voastre. Asa orice fel de viitor angajat va avea toate informatiile necesare pentru aplicari directe si pentru sanse mai mari de angajare. Ai grija sa ai anunturile formulate corect si cat mai complet si descrierile locurilor de munca adaptate cerintelor si asteptarilor viitorilor angajati. E important sa le oferi toate detaliile despre ce vor avea de facut pentru a nu pierde timp cu evaluarea unor aplicari ce nu te vor ajuta deloc in gasirea unui angajat perfect pentru jobul x din companie.

Stabileste legaturi stranse cu licee, colegii si universitati. Poti gasi mai usor angajatii de care ai nevoie daca incepi sa colaborezi cu licee sau universitati. Ai acces la un numar mare de tineri, de multe ori fara costuri suplimentare, poti sa iei parte la programe de recrutare inca de pe bancile scolii si sa stii ca vei avea tineri formati exact asa cum iti doresti, pregatiti pentru posturile pe care le ai de ocupat si dornici de munca. Este o situatie win-win si pentru institutiile de invatamant, si pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *