Poti incepe cariera de politican prin multa implicare, chiar daca esti mai tanar

In ziua de astazi locurile de munca sunt mai nesigure ca oricand. Nu conteaza cate facultati ai, cat de bun esti in domeniul tau, la un moment dat s-ar putea sa nu mai ai unde te duce la job.

E adevarat, sunt si anumite meserii de care e nevoie mereu, indiferent de contextul politic. Dar sunt putine si e foarte greu sa ajungi la un anumit grad de profesionalism in ele.

Printre acestea se afla si jobul de politician. Ca e criza economica sau economia merge extraordinar de bine, politicienii sunt mereu actori importanti intr-o tara si e nevoie reala de ei, mai ales daca sunt si foarte bun in ce fac si au o gandire sanatoasa, au coloana vertebrala.

Sa fii politician e si un job frumos, ai realizari, te bucuri de atentie, de succes, daca te implici suficient. Dar e si jobul pe care, in multe momente, ti-ai dorit sa nu il fi avut. A fi politician astazi presupune si doza de curaj, de ambitie, de determinare. Experienta pe care ti-o ofera acest loc de munca nu seamana cu nimic din ce vezi la alte joburi.

De ce? Pentru ca in politica ai mereu provocari, nicio zi nu seamana cu alta, mai ales in campani sau cand esti implicat in diverse dispute politice, dezbateri. Pentru ca politica e doar pentru cei puternici, pentru cei care stapanesc oratoria si stiu foarte bine cum sa se descurce in orice situatie. Pentru ca a fi politician inseamna si a fi dispus sa ai un program flexibil, sa ai anumite principii si idei pe care sa le poti articula si explica ori de cate ori e nevoie.

Politicianul „profesionist” poate fi intruchipat de catre Presedinte, de catre senatori, de catre cei care fac lobby. El este in spatele deciziilor importante si tot el e tras la raspundere cand ceva nu merge bine intr-un anumit domeniu, in tara.

Si tot el asculta, are contact direct cu oamenii obisnuiti, stie sa aduca cele mai bune argumente de fiecare data cand trebuie sa se adopte o lege in favoarea cetateanului.

Daca vrei sa ajungi politician de cariera poti respecta cativa pasi simpli pentru a ajunge sa fii implicat in politica „mare”, in acele locuri si partide care chiar au un cuvant de spus oricand e nevoie de el, in orice domenii importante.

1. Calificarea. Niciun politician de cariera nu ajunge in politica fara sa aiba si studii de specialitate. Facultatea e obligatorie, la fel specializarea, masteratul, poate si doctoratul.

Tot ce inseamna politica si principiile ei, oratoria, tot ce tine de modul in care se face politica la nivel inalt se invata doar in unitatile de invatamant superioare, de la specialistii cu experienta. Nu e neaparat sa ai doar studii politice, poti face si drept, afaceri, finante, orice fel de studii relevante vor aduce un plus oricarui angajat din politica.

Ca sa poti face o diferenta si sa ai un cuvant de spus in politica va trebui sa o intelegi mai intai, dupa care sa stii cum sa o aplici corect si in realitate, in afara orelor de curs si a dezbaterilor, a colocviilor.

2. Voluntariatul. Dupa ce ai trecut prin scoala si ai facut o facultate, ai si masterat, doctorat, ai bazele care te ajuta sa intelegi si sa poti aplica politica ai nevoie de experienta, cat mai multa. Ce inveti in facultati te ajuta pana la un punct. Teoria e buna, dar practica e esentiala in politica. Nu ai cum sa devii politician de cariera doar cunoscand la perfectie tot ce insemana ideologii, partide, doctrine, politica si politici.

E bine sa cauti din facultate sau imediat dupa locuri de munca in politica, chiar si neplatite, sa fii implicat in campanii, sa lucrezi cu oameni cu experienta si sa „furi” meserie cat poti de mult si cat mai discret. Un intership e perfect, un voluntariat intr-o organizatie e iarasi excelent, la fel si orice fel de loc de munca unde poti sa comunici cu cetatenii, sa ajuti policienii, sa oferi consultanta, de ce nu. Cu fiecare luna si fiecare an de experienta vei fi mai aproape de inceputul unei cariere solide de politician.

3. Intrarea in partid. Un pas important pentru a avea cariera de politician la care speri inca de pe bancile facultatilor este intrarea in partidele politice mari. Lucrurile sunt destul de complicate de explicat din perspectiva alegerii. Nu intram in detalii aici. Ceea ce trebuie sa retii este ca va trebui sa te gandesti bine la principiile tale, la valorile tale, la gandirea ta.

E esential sa vezi ce ideologie, ce partid se „pliaza” mai bine pe ce simti si ce crezi, ce gandesti tu, acum si in viitor, ce ai gandit in trecut. Cand ai deja cateva idei despre ideologia in care crezi e bine sa pui pe hartie ce stii despre ea si ce stii despre tine, dupa care sa incerci sa vezi cate asemanari, puncte comune gasesti. Ai multe puncte comune, similaritati intre ele, stii ca poti intra in x partid politic.

Mergi la sediul partidului respectiv, discuta cu liderul local, intra in partea de tineret a partidului si de acolo incearca sa urci in functii si sa te implici foarte mult, sa muncesti, sa dovedesti ca poti fi tu politicianul de maine, cel care ia cele mai bune decizii pentru cetatenii sai.

4. Candideaza. Cand esti parte dintr-o comunitate politica, dintr-un partid puternic si crezi ca poti sa aduci o schimbare in viata comunitatii tale e timpul sa candidezi. Organizezi o campanie, angajezi un manager de campanie, strangi fonduri si semnaturi pentru depunerea candidaturii, iti faci un program si incerci sa il faci cunoscut.

Nu iti spune nimeni sa candidezi pentru functia de Presedinte de la inceput, functiile mai mici sunt bune, chiar si in interiorul partidului. Dupa ce stii ca ai suficienta putere de convingere si sustinere poti candida fara probleme pentru posturi in structuri legislative, in guverne, in alte tipuri de structuri politice nationale, locale, internationale.

One thought on “Cum sa iti incepi o cariera de succes in politica?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *