De prospetimea ingredientelor depinde si gustul si aroma mancarurilor, calitatea lor. Nu conteaza daca esti bucatar sef sau bucatar amator, gospodina, ai nevoie de cele mai bune ingrediente, legume, fructe, verdeturi pentru a gati ceva delicios pentru toata lumea si pentru clienti. Cu cat prospetimea se mentine mai mult timp, cu atat vei avea si sanse mai mari sa poti obtine tot ce vrei in bucatarie.
Stii din start ca prospetimea e diferita in functie de ingredientele pe care le folosesti in bucatarie si ea poate fi prelungita sau nu. Multe ingrediente au prospetime de moment, se pot strica rapid si nu mai ai ce face cu ele, isi pierd din nutrienti si din gust. Prospetimea mentinuta pe termen lung vine si cu un pret: ai mai putini nutrienti de multe ori, ai un gust ceva mai “delicat”, nu atat de puternic ca la un ingredient proaspat, doar ce scos din pamant, din gradina, de unde a crescut in mod natural. Sunt insa cateva trucuri pe care le poti pune in aplicare ca sa te bucuri de prospetime cat mai lunga la ingredientele de baza din bucataria ta.
Prosoape de hartie in compartimentul/zona pentru salata, legume. Ai nevoie de astfel de prosoape de hartie puse unde stau legumele, salatele pentru ca apare umezeala cand legumele se racesc treptat. Umiditatea excesiva poate sa contribuie la vestejirea legumelor si la disparitia prospetimii lor prea rapid. Plus ca vei curata mai usor frigiderul si nu vei mai avea atat de mult timp petrecut cu spalatul lui la interior.
Alege doar prosoape de hartie mai groase si dispune hartia sub si in jurul legumelor, nu le acoperi de tot cu prosoapele de hartie. Vei vedea ca vei avea legume proaspete la dispozitie mai mult timp. Desigur, depinde si de starea in care sunt cand le cumperi, deci hartia nu poate face minuni daca le-ai luat deja vestejite.
Lasa banalele impreuna pana le consumi. Daca ai cumparat mai multe banane in buchet si vrei sa le consumi ceva mai tarziu si sa se mentina si proaspete trebuie sa eviti sa le rupi din buchetul respectiv. Inveleste bine coditele lor in folie alimentara cand le cumperi, rupe cate una doar cand vrei sa mananci deliciosul fruct. Vei obtine asa 3-5 zile in plus de prospetime si bananele nu se vor strica imediat. Atentie, daca le cumperi mai verzi poti sa le lasi intai sa se mai coaca, dupa care le poti inveli coditele in folie alimentara.
Marul din sacul de cartofi, asul din maneca la indemana oricui. Cartofii, oricat de bine ar fi depozitati, vor incolti imediat in conditii de umiditate si de temperaturi crescute. Ce poti face ca sa nu ajungi sa ii tot cureti mereu si sa ii pierzi pe masura ce se „stafidesc”? In fiecare sac de cartofi vei pune un mar. De ce un mar? Pentru ca merele produc etilena in cantitati mici, gaz care inhiba incoltirea prea rapida, deci cartofii vor fi proaspeti pentru mai mult timp si isi vor pastra si consistenta tare. Merele se vor pune imediat ce incep primii „ochi” incoltiti. Castigi asa cel putin doua sau trei, poate patru saptamani si reduci substantial timpul petrecut la curatarea lor.
Merele nu au ce cauta langa alte fructe si legume. Etilena ar putea fi buna pentru cartofi, dar pentru legume si fructe e nociva. In frigider tine merele in alta parte, in farfuria, bolul cu fructe legume nu au ce cauta si merele, indiferent de tipul lor. Merele sunt periculoase pentru prospetimea fructelor, legumelor, asa ca ai grija mare la ele si la locul lor.
Fructele de padure spalate in otet. Desi sunt cele mai scumpe fructe, fructele de padure pot sa isi piarda prospetimea destul de repede. Ca sa tina mult mai mult fructele se pot spalata cu o solutie cu otet, 1 cescuta, si 3 cescute de apa inainte sa fie puse in frigider. Asa sunt ucise orice fel de bacterii, ciuperci de pe ele si vor rezista foarte bine mai mult timp, pastrandu-si prospetimea. Ai grija sa le zvinti bine si sa le usuci inainte de stocare ca sa nu grabesti deteriorarea lor odata ce sunt intr-un mediu umed si mai rece, cum e cel din frigider.
Rosiile nu au nevoie de refrigerare daca le vrei proaspete pentru mai mult timp. Mai intai, rosiile care nu sunt coapte bine se tin pe un blat pana se coc, ferite de umiditate si de caldura prea mare. Le poti consuma cat mai repede pentru ca in frigider nu vor rezista deloc bine odata ce dau de umiditate si de temperatura scazuta.
Telina infasurata in folie rezista excelent si isi pastreaza prospetimea. Daca vei cumpara telina invelita in folie va rezista o saptamana, poate doua. Inlocuieste folia alimentara initiala de pe telina cu folie de aluminiu, gazul care strica telina si ii lua din prospetime scapa rapid si nu e mentinut acolo, cum se intampla cu folia de plastic, se pastreaza si consistenta pentru suficient de mult timp.
Ierburile tratate ca un buchet isi pastreaza prospetimea si mai mult timp. In loc sa tii verdeturile in punga si sa le vezi vestijte peste cateva zile, sa le arunci, poti sa le pui intr-o glastra cu apa si sa le pastrezi intr-un mediu unde nu e prea cald si nu e nici prea multa umiditate. La final, cand vezi ca nu le mai poti tine in glastre, in apa, poti sa le toci marunt si sa le pui in recipientul pentru cuburi de gheat cu ulei de masline deasupra lor. Cand ai nevoie de verdeata, ierburi aromatice doar iei cubuletul si il arunci in mancare si asa ai tot ce iti trebuie pentru cele mai delicioase mancaruri.
Ciupercile tinute in punga din hartie. Daca ai umiditate crescuta cu siguranta ciupercile nu vor tine atat de mult si isi vor pierde prospetimea foarte usor. Ai nevoie de un mediu uscat si fara umiditate, curat cand vrei sa pastrezi mai mult timp ciupercile. O punga din hartie te va ajuta sa le pastrezi mai mult timp, dar e bine sa le pastrezi unde sunt temperaturi mai scazute, au aer, si nu e foarte mare umiditate, intr-un compartiment special al frigiderului tau.
Ceapa si dresurile. E foarte simplu sa stochezi ceapa si sa ii pastrezi prospetimea mai mult timp. Se pun cepele cate una, se va face un nod dupa fiecare ceapa si se va pastra in loc uscat si intunecat, fara umiditate. E cel mai simplu si banal truc si cu siguranta functioneaza, gospodinele il tot folosesc de zeci de ani.