Sa fii parinte nu e usor. Fiecare zi e o provocare si in fiecare zi ai o multime de lucruri pe care vrei sa le invete micutii. Dar ca lucrul asta sa se intample ai nevoie de un raspuns pozitiv din partea lor la orice rugaminte si de o reactie cat mai buna la ce vrei sa le transmiti.
Un copil care asculta si reactioneaza de prima data la orice spune parintele este un copil a carui educatie va fi mai simpla. De regula micutii incearca sa mai amane un raspuns daca nu le convine cerinta primita de la parinti sau nu vor sa se supuna deloc regulilor impuse.
E ceva natural, e normal sa se intample asa in copilarie si chiar si in adolescenta. De-a lungul timpului parintii au gasit, din fericire, o multime de metode prin care sa ii determine pe copii sa raspunda imediat la orice fel de rugaminte.
Daca tot repeti la nesfarsit niste lucruri si copilul nu reactioneaza deloc sau reactioneaza partial ai numai de pierdut. Pierzi din energia de care ai nevoie intreaga zi, ai si multe frustrari ca parinte, plus ca te inveti sa ceri de mai multe ori ceva copilului pana sa obtii si un raspuns pozitiv. Si nu e bine. In timp toate aceste frustrari se aduna, ajungi sa pierzi timp mult, apar si celebrele tensiuni intre generatii si conflicte permanente care complica relatia normala parinte-copil.
Orice copil invata mai usor sa se supuna unor reguli simple sau sa reactioneze imediat la niste cerinte, la niste rugaminti daca abordarea problemei este una corecta. Parintii trebuie sa se gandeasca mai intai ce vor de la copil, sa gaseasca metodele potrivite si maniera potrivita de a cere ceva, de a impune niste lucruri. De abia dupa ce au o strategie foarte bine gandita si valida pot sa treaca si la „actiune”, la discutia cu micutii.
Asa parintele are castig de cauza, copilul raspunde imediat la cerinta venita din partea parintelui si intelegerea dintre parinte-copil este excelenta. Cand nu mai stii ce sa faci ca sa primesti raspunsul dorit cat mai rapid poti aplica si urmatoarele strategii simple, testate deja de sute sau mii de parinti.
Atrage atentia inainte de a cere orice. De regula copiii nu prea mai vad nimic in jurul lor cand sunt implicati in anumite activitati. Ei se concentreaza pe un lucru si restul realitatii nu mai conteaza. Daca vrei sa le ceri ceva si sa ai si raspuns imediat trebuie sa ai contact vizual cu ei, sa ai o mana pe mana lor, pe umar, sa discuti fata in fata. La final poti sa ceri copilului sa repete ce i-ai spus ca sa te asiguri ca stie ce are de facut si reactioneaza rapid la solicitare.
Schimba abordarea. Copilul, in mod natural, va amana cat mai mult indeplinirea unei sarcini. Cand vezi ca strategia ta nu mai functioneaza ar fi cazul sa o schimbi, sa iti modifici abordarea in functie de reactia anterioara a copilului. Decat sa ajungi sa repeti la nesfarsit niste lucruri si sa nu rezolvi nimic, mai bine incerci diverse abordari pana o gasesti pe cea potrivita. Reactia copilului te va ghida si timpul petrecut pana gasesti o varianta corecta si eficienta va fi relativ scurt.
Stabileste o perioada de timp in care copilul trebuie sa se conformeze. Orice ii ceri copilului trebuie sa aiba si un orizont temporal de indeplinire. Doar asa poti fi sigur ca vei obtine raspunsul dorit cat mai repede. Dupa ce formulezi o cerinta trebuie sa ii spui clar micutului si cat timp are la dispozitie pentru indeplinirea sarcinii trasate. Timpul trebuie sa fie cat mai scurt pentru a avea si raspunsul dorit. In momentul in care nu ai un timp definit de la inceput copilul va amana mereu sa faca ce ii spui si vor interveni iar certurile si frustrarile.
Formuleaza corect cerintele, fii specific si nu folosi intrebarile. Incearca sa ai cerinte exprimate direct, simplu, concis, fara intrebari si „portite” care vor fi exploatate cu siguranta. Copilul va reactiona mai bine daca va auzi de la parinte o cerinta cat mai scurta, cu o frazare perfecta, clara, pe care o va intelege de prima data.
Fara prea multe lucruri intr-o cerinta, fara limbaj complicat, totul trebuie sa fie adaptat varstei copilului daca vrei raspuns pozitiv imediat. Intrebarile vor trebui evitate pentru ca raspunsul firesc va fi unul negativ si va lasa loc de negociere. Si parintele nu vrea lucrul asta pentru ca o negociere inseamna sanse mari sa nu se intample nimic pana la urma.
Recompenseaza copilul daca indeplineste sarcina rapid si bine. Nu te gandi la recompense materiale. Spune-i doar ca a facut un lucru foarte bun, ca apreciezi ce a realizat si ca te-a ascultat. Copiii vor reactiona la fel de bine si data viitoare cand le ceri ceva, asta daca ai stiut cum sa ii motivezi prima data si sa le arati ca ai fost atent la ce au facut.
Creeaza iluzia alegerii. Ai vazut de multe ori ca micutul nu raspunde deloc la cerintele formulate daca o faci intr-o maniera prea directa. In loc sa ii spui sa isi puna un pulover poti sa ii dai impresia unei alegeri si sa ii spui „Ce pulover vrei sa porti astazi, cel rosu sau cel verde?”. Desi nu e o alegere reala, copilul va reactiona mai bine daca stie ca el va fi cel care va hotari ceva. Parintele va „scapa” mai usor daca are o astfel de abordare si va avea in permanenta control asupra rezultatelor cerintelor sale.
Foloseste cuvantul „multumesc” inainte de a vedea rezultatul cerintelor tale. Copiii vor sa ii multumeasca pe cei din jur. Daca le spui de la inceput un „multumesc” se vor simti obligati sa faca lucrul pe care parintele la cerut ca sa multumeasca adultul. E o strategie simpla, usor de implementat la orice fel de cerinta si la orice fel de varsta. Un banal „multumesc” poate rezolva zeci de minute de discutii si de negocieri care nu duc nicaieri.