Ca sa treci de pandemie trebuie sa investeti in afacere si in oameni

Cele mai afectate tipuri de afaceri, care au si cel mai mult de pierdut de pe urma pandemiei de COVID-19, sunt cele de mici dimensiuni. Un business mai mare va rezista socului unei crize economice puternice, dar un business mic, care nu are nici capital suficient si resurse pentru a se mentine pe piata va avea mari probleme de supravietuire.

Cu toate astea chiar si afacerile mai mici pot trece peste aceasta etapa destul de dificila daca stiu cum sa abordeze lucrurile care se intampla in jurul lor si daca au ceva mai mare incredere in potentialul lor.

Criza economica generata de criza sanitara globala a lovit puternic in afacerile mici, care se bazau pe o situatie stabila pe piata sau pe nisa in care activeaza. De la faliment la imposibilitate de plata si disponibilizari, toate au inceput sa fie temeri reale pentru firmele mici, care nu mai pot sa faca fata unei lipse acute de venituri sau de comenzi de bunuri si servicii.

Sa te lasi batut si sa intri in faliment nu e o solutie, mai ales daca firma respectiva era singura ta sursa de venit sau daca ai investit foarte mult in ea si te asteptai la rezultate. Asa ca vei cauta solutii cat mai simple si mai creative pentru a iesi si din aceasta situatie complicata. E foarte usor sa le gasesti cand stii exact ce vrei si ce asteptari ai de la viitor.

1. Nu te panica, fii calm. Daca te panichezi de la inceput si devii agitat nu vei rezolva nimic. Da, nu ai bani, nu sunt plati facute de la partenerii de afaceri, afacerea ta micuta pare ca e sortita esecului sau falimentului. Insa aminteste-ti ca ideile creative, salvatoare vin doar daca esti calm si iei lucrurile pas cu pas.

Odihna, hrana suficienta, multa gandire constructiva si lucrurile se vor rezolva incet, incet. Suportul emotional e important acum, la fel si opiniile avizate de la cei care au mai trecut prin asa ceva. Doar asa vei ajunge sa rezisti chiar si pe timp de criza economica generalizata.

2. Foloseste orice fel de resurse ti se ofera de la stat sau de la alte institutii financiare. In toata lumea guvernele sprijina afacerile mici, asta e clar. E bine sa fii informat si sa stii mereu ce fonduri poti accesa, ce conditii mai bune poti obtine si de la banci, daca ai si niste credite in derulare si multe rate. Daca poti accesa resurse de pe mai multe piete nu te teme sa o faci, e in avantajul tau. Nu accesa insa fonduri pe care va trebui sa le dai inapoi la un moment dat, prefera fonduri, ajutor nerambursabil, de oriunde vine el.

3. Fa un plan financiar pe trei luni, nu mai mult. Intr-o afacere mica ai cateva cheltuieli predictibile, salarii, chirie, facturi utilitati. Un plan pe trei luni te va ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra afacerii si asupra costurilor pe care le poti taia ca sa te mentii pe linia de plutire. Nu trebuie sa te hazardezi cand vine vorba de cheltuieli pe trei luni, ele trebuie sa fie reduse si doar cele esentiale vor intra in planul tau.

Dupa ce trec cele trei luni poti sa faci un alt plan, dar mult mai strict, daca masurile luate nu te-au ajutat prea mult, care sa includa inclusiv disponibilizari sau oprirea angajarilor. Planurile pe termen scurt sunt cele mai bune daca vrei sa iei decizii corecte si sa poti ajusta din mers tot ce tine de venituri si de cheltuieli.

4. Gaseste oportunitati noi. De la inceput trebuie sa te gandesti daca modelul de business poate sa supravietuiasca crizei generate de COVID-19. Daca lucrurile numai merg in directia dorita trebuie sa te gandesti la alta piata, la alti clienti si sa iti transformi afacerea intr-una profitabila si pe timp de criza.

Mutarea in on-line si monetizarea mai buna, vanzarea de bunuri si servicii exclusiv on-line, dar si implementarea unor tehnologii care sa balanseze cumva orice fel de pierderi, iata doar cateva solutii cand vine vorba de oportunitati de luat in considerare. Nu te teme sa incerci diverse lucruri si sa vezi cum reactioneaza si clientii, asculta si feedbackul lor si vei avea doar de castigat. Cu cat esti mai creativ, cu atat vei avea mai multe sanse sa ai o afacere care rezista la orice fel de soc economic.

5. Investeste in oamenii pe care ii ai si renunta la angajari noi. Incepe cursuri de perfectionare cu echipa pe care te bazezi si incearca sa ai oameni productivi si eficienti, care se pot ocupa de mai multe lucruri decat inainte de izbucnirea pandemiei.

Acum gasesti o multime de cursuri on-line, ai si traineri cu experienta care vor putea veni pentru sesiuni de instructaj pe diverse probleme. Daca vei investi in oamenii tai si ii vei face sa fie mai buni in ceea ce fac sansele sa ajungi intr-un final pe linia de plutire sunt mult mai mari ca inainte.

Atentie si la ce fel de resurse ai acces, sa fie de calitate si sa te ajute si pe tine si pe angajati. Orice cheltuiala e importanta acum si trebuie facuta cu scopul de a incuraja un randament mult mai bun la locul de munca, indiferent care ar fi el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *