Conversatiile despre politica sunt cele mai dificile, mai ales daca se intampla in familie

Cand se aduna mai multa lume intr-o casa sau in jurul mesei de sarbatori discutia se va duce inevitabil si in zona politicii. Discutiile politice acasa, intre rude de diverse varste sunt si cele mai aprinse, dar si cele mai periculoase. E dificil sa impaci pe toata lumea pentru ca fiecare are viziunile sale politice si ideile proprii despre politica.

Pentru a nu transforma discutia intr-un fiasco si a ajunge si la discutii in contradictoriu nesfarsite putem folosi cateva tehnici utile, simplu de aplicat in orice discutie despre politica.

Politica e un subiect bun de discutie. Mereu vei avea ce discuta despre politica si mereu vor exista si pareri divergente, fiecare va veni cu o opinie si de acolo discutia va putea sa se dezvolte in multiple directii. Capcana unei discutii despre politica este una lesne de inteles: se poate ajunge usor la certuri si la schimb de replici destul de acide in functie de viziunea politica a fiecarui participant.

Si nu e frumos sa avem discutii in contradictoriu, mai ales daca suntem alaturi de cei dragi si ne-am propus sa ne relaxam. Sa nu pornim o conversatie despre politica nu prea avem cum, mai ales daca unii membrii ai familiei tin sa o deschida neaparat. Ce putem face insa este sa o controlam intr-un fel, si asta cu ajutorul unor tehnici inteligente aplicabile conversatiilor.

1. Stabileste niste scopuri, obiective ale conversatiei si un rezultat al acesteia. Incearca sa intelegi de la inceput de ce pornesti o discutie despre politica, de ce a pornit deja, si ce asteptari ai de la ea, ce vrei sa lamuresti. E bine sa se stie de la inceput in ce directie va merge conversatia pentru a nu se ajunge la discutii interminabile si la „contre” venite de unde te astepti mai putin.

2. Fii sigur ca vei avea o conversatie fata in fata doar cu un singur individ, mai ales daca discutiile politice au tendinta sa degenereze. Daca e prezenta si o audienta multi se infurie, simt presiunea celor de langa ei. Asa ca daca stii ca poti ajunge la discutii care depasesc anumite limite incearca sa le pornesti fata in fata doar cu persoana respectiva. Poti amana o conversatie despre politica pentru mai tarziu daca e prea multa lume intr-o casa, intr-o camera.

3. Ia act de opiniile lor si nu judeca. Nu e neaparat sa fii de acord cu tot ce se discuta, dar asculta ce se vorbeste si incearca sa validezi sentimentele si dorintele care i-au adus in punctul de a se lansa intr-o discutie despre politica. De fiecare data cand se aduce un nou argument incearca sa incepi urmatoarea propozitie cu „am inteles ce ai vrut sa spui, dar eu cred ca…”.

4. Nu te jena sa ceri clarificari si sa pui intrebari. De foarte multe ori se ajunge la discutii in contradictoriu atunci cand conversatia a luat un curs nedorit. Ca sa nu existe certuri si nemultumiri putem cere clarificari si e bine sa punem intrebari, sa le oferim sansa celorlalti implicati in conversatie sa isi detalieze o parere. Asa putem dezamorsa rapid orice fel de conversatie care tinde sa „explodeze” intr-o directie gresita.

5. Incearca sa duci conversatia intr-o zona in care apar si povesti din viata de zi cu zi si probleme individuale. E dificil sa discuti despre lucruri ce tin de politica la modul abstract. Mai bine pornesti de la povesti desprinse din realitate si de probleme pe care le au x sau y. Vorbirea la persoana I e de dorit in conversatiile politice si particularizarea unor idei e de asemenea incurajata.

6. Vezi spre ce se indreapta conversatia si incearca sa o reorientezi „din mers”. Daca o conversatie despre politica se indreapta spre directia gresita incepe sa ii schimbi directia prin subiecte noi si detalii legate de problema politica dezbatuta. Nu te jena sa le spui celor implicati in discutii ca s-a deviat de la subiect si propune o tema mai apropiata pentru continuarea dezbaterii incepute.

Daca discutia nu e terminata e bine sa o incheiati pe un ton calm si sa incepeti alta conversatie pe o tema care are legatura cumva cu ceea ce s-a discutat anterior.

7. Nu opri brusc conversatiile, incurajeaza dialogul constructiv. Nimeni nu isi doreste sa fie intrerupt fix cand isi expunea argumentele despre o chestiune politica. Asa ca e bine sa incurajezi dialogul cat se poate de mult si amana dialogul daca spiritele sunt prea incinse. De asemenea, ar fi bine daca discutiile despre politica s-ar purta si intr-o atmosfera relaxata, cand nu sunt tensiuni intre cei implicati in converstie. Rezultatul va fi cel scontat daca discutiile despre politica isi ating scopul si toata lumea este lamurita in privinta temelor dezbatute sau macar a avut ocazia sa isi expuna punctul de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *