Site icon RATB

Cum sa te asiguri ca micutii tai au cea mai buna educatie la scoala?

Educatia este esentiala pentru copii si pentru adultii de maine

Odata ce au intrat in sistemul educational copiii traiesc practic la scoala. Ajung sa isi petreaca acolo peste 1.000 de ore pe an, tot acolo invata lucruri interesante si isi imbogatesc bagajul de cunostinte, se pregatesc pentru viata de adult. In teorie, educatia trebuie sa fie la fel pentru toata lumea, dar in practica, in functie de sistemul educational din care ajunge sa faca parte copilul, educatia poate fi diferita. Asa se ajunge la diferente majore dintre educatia primita de un copil din China sau din India si educatia primita de un copil din SUA sau din Australia. Ideea din spatele educatiei e aceeasi, numai ca modul in care e pusa in practica difera.

Parintii sunt cei care ar trebui sa se asigure ca micutii lor au o educatie de calitate si ar trebui sa sustina sistemul educational printr-o abordare cat mai implicata atunci cand vine vorba de educare, de formare si de programe de studiu.

Educatia nu inseamna doar implicare din partea dascalilor si a celor din Minister. Actul educational presupune si o implicare serioasa din partea parintilor. Ei sunt parteneri in actul educational si pot infuenta educatia copiilor intr-un sens pozitiv, daca stiu cum sa actioneze in favoarea copiilor.

Parintii nu au de multe ori cunostintele necesare pentru a ajuta micutii, sunt rare cazurile in care parintele se poate implica activ in educatie si poate chiar suplini lipsa unei educatii foarte bune acordate intr-un cadru formal, scoala. Insa pot sa se implice foarte simplu in educatia copiilor, prin actiuni foarte simple care vor garanta o educatie mai buna si mai corecta pentru micuti. Care ar fi acestea?

Participa la orice actiuni care au legatura cu scoala copilului. Poti sa ajuti, sa faci voluntariat daca vrei, poti sa mergi la intalniri cu profesori si parinti unde se cauta solutii pentru o educatie mai buna si o imbunatatire a calitatii actului educational. Arata-i copilului ca iti pasa de scoala, incearca sa comunici cu el si cu personalul scolii, sa te implici ori de cate ori poti in tot felul de actiuni ce duc la imbunatatirea actului educational. Daca te vede mereu in preajma scolii sale copilul va avea mai mare incredere si actul educational se va imbunatati cu siguranta, va fi mai aproape de ce are nevoie copilul.

Ai grija ca fiecare tema sa fie rezolvata cat mai corect posibil. Nu incerca sa ii faci temele copilului doar pentru a nu se face de rusine la scoala. Evita sa il ajuti mereu si lasa-l sa isi faca temele singur, asa cum poate. Ofera ghidare, sfaturi, dar nu ii face temele, nu il vei ajuta deloc in acest fel. Sustine profesorii si explica micutului de ce temele sunt importante si cat de mult poate insemna sa iti faci toate temele cat poti tu de bine, sa te implici si sa intelegi ce inseamna tema pentru un elev modern.

Fii sigur ca micutii pot sa invete cand ajung la scoala. Impune un program strict de culcare pentru a nu fi obositi la scoala, de dimineata, ai grija sa aiba alimentatie corecta seara si dimineata, sa nu plece nemancati la scoala. Incearca sa le oferi tot ce au nevoie si sa ii ajuti sa termine mai repede temele si sa nu stea pana noaptea tarziu cu ele. Pune hainutele si ghiozdanul de seara la locul lor, pentru a fi luate rapid dimineata si a ajunge la timp la scoala.

Invata copilul aptitudini care functioneaza. Incearca sa te gandesti ce aptitudini i-ar folosi la scoala si fa tot ce poti ca sa le insuseasca cat mai rapid. Invata-l sa fie realist, sa aiba asteptari nu foarte mari, sa se gandeasca mereu la ce poate face si la cum poate face mai bine, incearca sa il obisnuiesti sa aiba un plan de studiu si sa asocieze planului o atitudine pozitiva, sa isi doreasca sa invete si sa ii placa sa invete conteaza foarte mult.

Intereseaza-te si incearca sa fii la curent cu ce studiaza copilul la scoala. Asa vei sti cum poti sa iti ajuti copilul mai bine, poti sa intervii ori de cate ori are o problema legata de studiu, poti sa controlezi mai usor ce invata si cum invata. Intreaba copilul despre materia studiata, fii interesat de tot ce se intampla la scoala, incearca sa afli si ce lucruri noi va studia si fii mereu implicat in viata sa scolara si in studiul sau.

Exit mobile version