In acelasi fel, si primii ani de scoala le formeaza copiilor atitudinea fata de educatie, de invatare si de interesul pentru descoperirea lucrurilor noi.
Din pacate, de cele multe ori, copiii nu stiu sa inteleaga cerintele celor din jur in ansamblul lor, indeosebi ale parintilor si invatatorilor, iar atunci cand simt caracterul obligatoriu al lucrurilor care li se cer, au tendinta sa se opuna. Din aceste motive, este esential ca in primii ani de scoala adultii din viata lor sa aiba atitudinea corecta fata de invatare, pentru a-i ajuta si pe copii sa dezvolte o relatie sanatoasa cu ea.
O metoda practica prin care parintii pot face acest lucru este sa se foloseasca de suporturile de studiu din clasa – de manualele scolare, de exemplu –, pentru a include jocul in orele de studiu si a-i ajuta pe cei mici sa vada ca jocul nu e doar distractie, iar invatarea nu trebuie asa fie doar serioasa.
Dand dovada de interes pentru educatia copiilor lor, parintii pot starni copiilor entuziasmul necesar care sa conduca la o perceptie sanatoasa asupra invatarii – ca poate fi placuta, plina de satisfactii si ca merita efortul depus.
Cum te poti folosi de manualele scolare pentru a face acest lucru?
Fii tu insuti un exemplu. Copiii invata cel mai repede imitand actiunile, vorbele si activitatile celor mari. Chiar daca copilul tau este fascinat de invatare in primii ani de studiu, fascinatia sa se va diminua rapid daca nu vede ca invatatul este o activitate pretuita in familie. In consecinta, fii un bun exemplu si arata-te interesat de educatie. Poti, de exemplu, sa manifesti curiozitate pentru manualele scolare dupa care studiaza si sa le rasfoiesti chiar tu in timpul liber.
Ajuta-l cu temele. Daca nu te simti suficient de pregatit in ceea ce priveste o anumita materie, ai putea fi reticent in a-ti ajuta copilul la teme. Dar asta nu inseamna sa-i faci tu temele, ci sa-l sprijini si sa-ti arati interesul pentru disciplina respectiva. Ajuta-l sa se organizeze, ofera-i un loc special in care sa-si faca temele si materialele necesare de lucru.
Pe langa asta, copiii au nevoie sa invete activ, adica sa aplice un stil de invatare care face lectiile interesante, ii ajuta sa invete sa gandeasca, ii sprijina in intelegerea continuturilor din manualele scolare si ii ajuta sa le aplice in viata reala. Astfel, notiunile predate la scoala vor fi asimilate si integrate mai bine, iar apelul la memorie nu va mai reprezenta principalul mijloc de invatare.
Un exemplu de invatare activa este adresarea intrebarilor. Incurajeaza-l sa interactioneze cu informatiile predate in clasa, discutand despre lectia la care a ajuns in momentul respectiv in manualul scolar. Este important ca temele sa nu devina doar o activitate in care copilul sa fie nevoit sa reproduca ce a invatat la scoala, ci mai ales una prin care invata sa decodeze mesajele care i se transmit, sa isi dezvolte mintea analitica si sa aplice cele invatate, in viata de zi cu zi.
Pentru a promova invatarea activa, asculta ideile copilului tau si dezbateti-le impreuna. Lasa-l sa aiba propriile opinii si sa puna intrebari atunci cand cititi lectiile. Cand incurajezi acest tip de interactiune, participarea si interesul copilului pentru scoala cu siguranta va spori.
Schimba-i parerea despre materiile care nu-i plac. Daca nu ii place matematica, ii poti spune ca invatand aceasta disciplina il va ajuta sa fie mai bun la jocurile preferate pentru ca matematica dezvolta gandirea statistica si gasirea de solutii. Adica il va invata sa aleaga, sa analizeze si sa interpreteze datele referitoare la anumite fenomene, precum si sa prevada cum acestea se vor desfasura in viitor.
Mai simplu spus, matematica il va ajuta sa isi creeze strategii de joc care ii vor aduce victoria si il vor ajuta sa gaseasca solutii atunci cand situatia pare fara iesire. Din nou, te poti folosi de manualele scolare pentru a gasi exercitii cu probabilitati care vor stimula gandirea statistica.
Implicarea ta ca parinte in educatia scolara a copilului are beneficii semnificative atat asupra comportamentului sau la scoala, cat si asupra performantelor sale scolare. Discuta cu el despre materiile sale preferate, despre profesori, colegi, dar si despre activitatile distractive din pauze.
Oferta-i instrumentele necesare invatarii, precum si materiale alternative si arata-te interesat de tot ce il preocupa cand vine vorba despre scoala. Dar orice ar fi, nu ii impune sa ia note mari, ci arata-te increzator in capacitatile sale de invatare si incurajeaza-l sa se simta bine invatand.