Site icon RATB

Cum sa-ti administrezi banii mai usor si sa ai tot timpul control asupra lor?

Administrarea banilor nu e un proces atat de complicat si poti pune si deoparte sume importante in pusculita

Viata este mai simpla cand stii la orice ora ce se intampla cu banii tai. Chiar daca nu ai un buget foarte mare, administrarea banilor este foarte importanta pentru a putea sa te incadrezi in el de fiecare data.

Administrarea banilor este dificila, nu e suficient sa stii cati bani ai in casa mereu, trebuie sa stii cum sa ii cheltuiesti corect, cum sa nu ramai fara ei chiar daca luna nu s-a sfarsit. Cu cateva trucuri simple legate de administrarea eficienta a banilor poti sa treci cu bine peste o perioada dificila si ai si bani la dispozitie oricand e nevoie de ei.

Cand ai bani si nu stii sa ii administrezi e ca si cum nu i-ai avea. Multi sau putini, banii trebuie administrati si gestionati cat mai bine in asa fel incat sa iti poti cumpara orice, cand e nevoie, si sa iti ramana mereu si o suma de rezerva, pentru cheltuieli neprevazute. Administrarea finantelor personale e mai complicata decat pare la prima vedere. Cu sau fara aplicatii smart, cu pixul si foaia de hartie, administrarea banilor e o provocare pentru toata lumea, mai ales daca sunt si foarte multe tentatii si cheltuieli lunare.

Nu trebuie sa avem cursuri de economie avansata ca sa ne putem administra cat mai eficient banii. Si nici macar nu trebuie sa ne straduim prea mult sa atingem acest obiectiv. Trebuie doar sa gandim totul la „rece” si cat mai obiectiv, sa ne gandim putin si la ce am putea face pentru a evita sa ramanem mereu fara bani. In continuare veti descoperi cateva strategii cu eficienta dovedita daca vrem sa avem o administrare a banilor foarte simpla si usoara.

Stabileste un buget lunar. E greu sa iti administrezi banii daca nu ai un buget lunar clar. Adauga intr-o aplicatie sau pe hartie, intr-un tabel, cheltuieli, banii de care dispui, venituri pe care le mai ai, si vezi la ce suma ajungi. Acea suma reprezinta bugetul lunar real.

Daca il ai in fata mereu si stii sa il anticipezi corect in functie de cheltuieli si plati vei avea mereu control asupra finantelor personale si vei cheltui mult mai putin intr-un final. Bugetul lunar iti va arata pe ce se duc banii, unde ai putea sa mai faci economii si ce suma ai la dispozitie pe cele 30/31 de zile ale unei luni. Toate deciziile financiare dintr-o luna vor fi raportate mereu la buget, cheltuiesti cat iti permiti, cat poate „suporta” bugetul si nu ai nicio problema financiara, niciodata.

Stabileste o limita pentru cheltuielile care nu sunt trecute in buget. In fiecare luna vei ramane cu o suma de bani pe care o vei putea folosi la discretie. E bine sa ai niste limite si in privinta ei, sa nu o cheltuiesti in intregime. Mai bine renunti la multe cumparaturi din categoria „mofturi” si incerci sa economisesti banii respectivi, sa ii adaugi in bugetul pe luna urmatoare.

Asa vei avea mai putine cheltuieli, vei lua din banii pe care ii ai deja si nu ai la ce sa ii folosesti in luna ce a trecut. Iti vor ramane bani si de mici atentii si vei avea mereu o suma de urgenta, in caz ca se mai defecteaza ceva, ca apar cheltuieli pe care nu le-ai inclus in bugetul tau.

Fii atent la toate cheltuielile facute intr-o luna. Cele mai periculoase cheltuieli sunt cele foarte mici. Se aduna rapid, la final ai o suma foarte mare pe care nici nu stii cand ai adaugat-o in bugetul lunar. Incepe sa urmaresti fiecare cheltuiala pe care o faci, fiecare plata, intr-o aplicatie simpla de tracking financiar.

Cu timpul vei observa pe ce se duc banii, care sunt cheltuielile mici pe care le poti evita si cum iti cheltuiesti bugetul alocat unei luni. Fiind constient de toate cheltuielile micute vei renunta treptat la ele si te vei concentra doar pe ce e important pentru tine si pentru familia ta.

Fii sigur ca platesti de fiecare data cele mai bune preturi. O alta parte esentiala in administrarea finantelor personale tine de atentia la preturile pe care le platim, de cheltuielile pe care le facem zi de zi. Daca vom alege cele mai bune preturi vom avea si cheltuieli mai mici si un buget mai usor de gestionat in fiecare luna.

Vom profita de reduceri, de promotii, vom compara orice produs cumparam, orice vrem sa achizitionam si vom alege cea mai ieftina si mai eficienta varianta, care nu ne va afecta bugetul lunar.

Limiteaza cumparaturile cu un card de credit. O capcana in care cadem cu totii si care ne afecteaza bugetul lunar este cea legata de cardurile de credit. Cumparam tot ce ne place, cand ne place, nu ne gandim la cheltuieli si la final de luna ajungem la sume foarte mari.

In loc sa cheltuim fara sa mai tinem cont de nimic din moment ce nu cheltuim banii nostri, mai bine ne-am limita la ce putem cheltui din bugetul pe care il avem si am renunta definitiv la cardul de credit. El e bun doar daca ai si bugetul necesar ca sa acoperi toate cheltuielile pe care ajungi sa le faci pe creditare.

Daca totusi nu poti renunta total la cardul de credit incearca sa il folosesti doar atunci cand nu mai ai cum sa cheltuiesti din bugetul tau si doar pentru cumparaturi mici, nu cheltui foarte mult. Stabileste lunar si o limita pentru cardul de credit si respecta cat poti de bine limita respectiva ca sa nu ai probleme pe viitor cu platile catre banci.

Exit mobile version