Site icon RATB

Cum sa-ti folosesti creierul la o capacitate cat mai mare?

Creierul uman si functionarea sa pot fi imbunatatite

Creierul uman este un organ complex. Desi a fost studiat de ani buni, creierul ramane inca un mister pentru oamenii de stiinta. Din misterul care inconjoara creierul nostru face parte si mitul conform caruia folosim doar 10% din capacitatea acestuia in timpul vietii noastre.

Daca am reusi sa activam aproape 100% intreg creierul am deveni savanti care isi amintesc usor 2.000+ de zecimale de la numerele complexe si care reusesc sa inteleaga foarte bine chiar si cele mai sofisticate teorii din fizica si astronomie. Si o putem face, insa nu in modul in care se gandeste toata lumea.

Mitul conform caruia multe parti din creier nu sunt activate, dar se pot activa in anumite circumstante ramane in folclor si nu are o baza stiintifica. Ceea ce a reusit sa descopere stiinta a fost urmatorul lucru: toate zonele din creier sunt active si sunt functionale mai mereu, ne folosim de ele fara sa ne dam seama, chiar si la cel mai banal gest.

Vestea buna este ca ne putem imbunatati activitatea cerebrala foarte usor, prin niste activitati simple, la indemana oricui. Nu, nu trebuie sa ne asteptam la minuni peste noapte, e nevoie de exercitii si de ambitie, de un anumit context in care sa se intample aceste activitati.

1. Fa ceva nou, implica-te in activitati pe care nu le-ai mai facut si care iti plac mult. Orice lucru nou invatat sau pe care incerci sa il faci stimuleaza activitatea cerebrala. Singura modalitate prin care poti schimba structura creierului este exersarea acestor lucruri noi. Apar noi cai neuronale, nivelul de inteligenta creste si de aici si increderea in propria persoana si in capacitatile tale. Nu conteaza ce activitati alegi, ele nu trebuie sa fie neaparat complexe, trebuie sa fie insa ceva nou. Mergi pe alt drum la lucru, incearca o reteta noua la pranz, fa exercitii noi pentru tonifierea musculaturii. Toate ajuta!

2. Renunta la GPS. Daca te bazezi prea mult pe GPS creierul nu va fi invatat sa caute modalitati noi de a te ajuta sa ajungi la destinatie sau sa te descurci intr-o anumita localitate. O harta fizica va fi mai buna pentru navigatie si va pune creierul la treaba. Relatiile spatiale sunt mai usor de inteles atunci cand ai in mana o harta si nu te bazezi doar pe o pozitionare automata si pe o voce care te conduce peste tot.

3. Fa calcule complicate sau simple pe foaie, in minte, renunta la calculatorul clasic. Nu te mai baza atat de mult pe calculatorul de buzunar cand vrei sa faci ecuatii sau calcule, chiar si cele mai banale. Pune la treaba cel mai puternic calculator pe care l-ai vazut vreodata, creierul tau. Doar asa poti sa iti perfectionezi gandirea analitica si cea logica si iti poti dezvolta si atentia si concentrarea, observatia, reactia rapida la anumiti stimuli externi.

4. Fii curios. In loc sa iei totul asa cum este invata sa pui sub semnul intrebarii tot ce ai in jur, produse, lucruri, servicii. Fiind curios mereu obligi creierul sa inoveze si sa vina cu idei noi, apar cai neuronale nou noute si gandirea e mai rapida si mai clara. Cu cat suntem mai curiosi, cu atat reusim sa ne folosim creierele mai bine. Gandeste-te doar la copii, care sunt foarte curiosi la varste mici si intreaba tot timpul cate ceva, vor sa afle si sa invete lucruri, indiferent care sunt ele. Inteligenta lor e foarte mare si incepe sa scada pe masura ce interesul pentru lumea din jur dispare. Si alt lucru important: daca nu exista curiozitate nu aveam computere pe masa si electricitate. Doar atat sa tii minte data viitoare cand nu vrei sa iti pui si niste intrebari despre ce primesti de-a gata.

5. Gandeste pozitiv. Poate nu stiai, dar stresul si anxietatea omoara neuronii si nu permite aparitia unora noi. Gandirea pozitiva, mai ales cea legata de viitor, creste ritmul de aparitie al neuronilor in creier si reduce stresul si anxietatea. Gandurile negative pot fi inlocuite usor cu unele pozitive, iar daca nu poti de unul singur e bine sa apelezi si la un psiholog.

6. Antreneaza creierul ori de cate ori ai ocazia. Creierul poate fi antrenat foarte usor. Incearca sa retii numere de telefon, date importante legate de lucrurile pe care le folosesti. Doar asa poti sa ai un creier care gandeste repede si vine cu solutii la care nu te astepti, bazate pe o memorie foarte buna. Sunt jocuri, aplicatii, carti care te invata cum sa antrenezi creierul pentru o mai buna memorare a informatiei. Si cel mai important lucru, renunta la a te baza doar pe telefon sau calculator pentru retinerea unor informatii. Chiar si retinerea parolelor de la toate conturile tale online e un pas important spre o memorie perfecta.

7. Citeste o carte. Prin lectura scapi rapid de stres si tensiune, iti pui imaginatia la treaba, mintea este obligata sa vizualizeze tot ce iti imaginezi in timp ce citesti. Gandirea si creativitatea, imaginatia sunt influentate in mod pozitiv de lectura activa si de implicarea in ceea ce citesti.

Exit mobile version