Pentru unele cupluri, pandemia de COVID-19 a fost o adevarata oportunitate perfecta pentru a petrece mai mult timp impreuna. Insa nu a fost la fel pentru toata lumea. In multe parti ale lumii s-au inmultit divorturile, actele de violenta domestica, apelurile la serviciile de urgenta pentru agresiuni in desfasurare.
Relatiile romantice au fost afectate si ele, cum era firesc, de pandemie si se vor modifica intr-o lume post-pandemie, asta e sigur. In esenta pandemia ne-a schimbat comportamentul si perspectiva asupra ideii de relatie si de cuplu, asupra locuitului impreuna si asupra sentimentelor pe care le impartasim celuilalt. Vor ramane aceste schimbari si dupa ce trece pandemia sau va fi mai puternica iubirea si increderea in cel de langa tine, in relatia voastra?
Au fost si scenarii in pandemie in care cuplurile au stat despartite pentru o perioada lunga de timp, in care nu s-au mai vazut. Nu toata lumea a avut noroc sa locuiasca in aceeasi casa cu iubitul, iubita, personalul medical, de exemplu, a fost nevoit sa stea in spitale cu saptamanile si sa vina acasa extrem de rar, din cauza numarului urias de pacienti care aveau nevoie de ingrijire de specialitate.
Dincolo de aceste exceptii, cuplurile au petrecut mai mult timp impreuna, s-a lucrat de acasa si asta a insemnat ca am stat mai mult cu sotul, sotia, iubitul, iubita. S-au imbunatatit relatiile, am discutat mai mult, am aflat ce ne place, ce nu ne place, am avut timp sa ne descoperim si sa ne intelegem unul pe altul. A scazut si numarul de divorturi in unele parti ale lumii.
Relatiile noi au devenit mult mai serioase, cuplurile au fost preocupate de relatie mai mult decat inainte de pandemie, partenerii au fost alesi cu seriozitate mai mare si discutiile in cuplul nou format au fost mult mai bine construite.
In relatiile deja existente au mai aparut copii, oamenii au incercat sa profite de timpul avut impreuna ca sa isi asigure urmasi, cat mai multi, dar sa le ofere si micutilor singuri un fratior sau o surioara, care sa ii ajute pe viitor.
Pandemia a accelerat si relatiile si evolutia lor, am putut vedea din ce in ce mai multe cupluri care au decis sa faca pasul cel mare si sa isi oficializeze relatiile chiar si in pandemie sau sa aiba un copil, in ciuda riscurilor asumate in contextul aparitiilor cazurilor de COVID-19 pornite de la tulpini diferite.
Lucrurile acestea le-am trait deja, dar ce se va intampla in viitor cu relatiile romantice, cum vor evolua ele cand vom fi scapat definitiv de COVID-19 si viata va reveni la normalul de dinainte de 2020? Iata doar cateva raspunsuri posibile.
- Vom avea mai putine cupluri care nu se inteleg-asta pentru ca oamenii vor avea grija cum isi aleg partenerii si vor dori o relatie stabila, pe care sa se bazeze in caz ca apar alte situatii asemanatoare cu perioada pandemiei de COVID-19;
- Cuplurile vor petrece mai mult timp impreuna-pentru toata lumea pandemia a fost o lectie foarte buna, din care inca invatam. In cupluri timpul petrecut impreuna va fi mai important, mai interesant si va fi mereu un element peste care nu se va trece;
- Relatiile romantice vor fi mai greu de distrus-in urma pandemiei de COVID-19 am invatat ce inseamna unitatea, ce inseamna iubirea si recunostinta, asa ca in relatiile noastre romantice vom fi mai atenti la valori si la comunicarea in cuplu;
- Intalnirile in on-line si discutiile in mediu virtual vor fi si mai multe si s-ar putea sa fie baza pentru viitoarele relatii-vom vedea un adevarat boom al relatiilor la distanta, asta in contextul in care pandemia ne-a invatat ca se poate si pe Internet si ca putem ramane un cuplu si cand suntem foarte departe unul de altul;
- Nu vom mai fi atat de nepasatori in privinta vietii private si vom tine mai mult la ea-cuplul va avea de castigat, asta pentru ca ne va interesa mai mult viata privata si de cuplu decat viata profesionala, vom sti sa le combinam mai bine si sa ne rezervam mereu timp pentru jumatatea noastra. Pandemia ne-a invatat sa pretuim timpul pe care il avem si sa il folosim pentru a putea sa consolidam relatiile si sa le mentinem mai mult timp.