Noul tau laptop are nevoie de multe setari personalizate la inceput ca sa il poti folosi asa cum iti doresti

Ai cumparat un laptop nou, l-ai primit deja si vrei sa il folosesti imediat. Daca nu are sistem de operare incepi, fireste, prin instalarea lui. Daca are preinstalat OS-ul poti sa il deschizi, sa setezi eventual o parola si ai terminat, nu? In realitate ai mai multe etape de parcurs pana sa incepi sa folosesti efectiv laptopul.

De la actualizari de OS pana la instalarea aplicatiilor preferate si configurare backup, pe toate le vei face cu atentie pentru a avea asigurata o experienta cat mai buna in timpul utilizarii.

Nu trebuie sa fii expert IT ca sa poti configura un laptop nou. Ai nevoie doar de putin timp liber, de rabdare si de ceva cunostinte legate de OS si de functionarea lui. Toate setarile din sistemele de operare sunt simplu de folosit, de accesat, interfata e intuitiva, asa ca vei reusi sa iti configurezi singur noul tau laptop. Iata ce ai de facut in practica:

Actualizeaza sistemul de operare. Sistemul de operare instalat pe laptop are nevoie de actualizare in prima faza. Daca nu il ai deja instalat il poti instala cu ajutorul unui stick usb foarte simplu. Prin actualizare obtii toate corectiile de securitate disponibile, ai toate functiile noi la dispozitie si poti utiliza laptopul in siguranta. Verificarea prezentei actualizarilor e simpla. In Windows 10 sau 11 mergem in Settings-Update & Security-Windows Update si verificam daca exista actualizari. Instalezi rapid toate actualizarile oferite, dai un restart si ai terminat.

Daca ai un laptop de la Apple poti intra in meniul Apple, alegi System Preferences-Software Update. Versiunile mai vechi permit verificarea actualizarilor din App Store. Pe un Chrome OS actualizarile sunt automate si se instaleaza rapid. Daca totusi vrei sa verifici manual ai meniul din coltul dreapta jos, Settings-About Chrome OS-Check for updates. Instalarea presupune de fiecare data un restart.

Dezinstaleaza toate programele de care nu ai nevoie (bloatware). Cam toate sistemele de operare noi vin cu programe preinstalate pe care nu le vei folosi niciodata, asa ca e bine sa scapi de ele imediat ce ai deschis pentru prima data noul tau laptop. Ele ocupa spatiu inutil pe SSD sau HDD, au acces si la resursele laptopului si le folosesc inutil cand ai mai mare nevoie de ele. Doar alegi ce aplicatii vrei sa dezinstalezi si le dezistalezi-in bara de cautare din Windows tastezi „Uninstall”, alegi Unistall Apps si selectezi apoi toate aplicatiile de care nu ai nevoie, dai Unistall si astepti. La final dai restart si nu le vei avea cand se finalizeaza secventa de boot si intrarea in sistem. Pe Mac, Linux, Chrome OS nu prea ai programe tip „bloatware”. Dupa ce ai dezinstalat toate aplicatiile acestea poti sa iti instalezi aplicatiile de care ai nevoie si sa le setezi rapid.

Verifica solutia antivirus preinstalata sau instaleaza o suita de securitate in paralel. Securitatea e foarte importanta indiferent de sistemul de operare care ruleaza pe laptop. In Windows 10, 11 avem Microsoft Defender, un antivirus foarte puternic si stabil cu toate modulele si componentele pe care le ofera si antivirusii de la alte companii. Il poti seta exact asa cum doresti, poti scana cu el tot sistemul pentru a nu avea virusi „ascunsi” deja in vreo aplicatie malitioasa. Pe laptopurile de la Apple si in Linux nu avem antivirus, dar putem sa instalam astfel de solutii sau macar un Firewall puternic. Chrome OS are deja protectie malware, ai si extensii in Chrome pentru protectie si mai buna impotriva atacurilor cibernetice.

Configureaza rapid instrumentele antifurt. Se poate intampla sa pierzi laptopul, sa ti se fure si sa vrei sa recuperezi datele importante din el sau sa stergi tot. In Windows 10, de exemplu, ai functia Find My Device, disponibila in Settings-Update & Security. Activeaza aceasta functie ca sa iti poti localiza rapid laptopul prin intermediul unui cont Microsoft in caz de nevoie. Pe macOS, ca sa localizezi aceasta functie mergi in meniul Apple, System Preferences, Apple ID si selectezi iCloud din sidebar. Activezi Find My Mac si ai terminat. La Details poti sa alegi daca dai acces la locatie pentru a putea gasi rapid laptopul daca e pierdut sau furat.

In Chrome OS e suficient sa mergi la Security din contul tau Google si sa gasesti Find a lost device sub Your Devices.

Optimizeaza optiunile din Power Settings. Un laptop e un dispozitiv portabil, deci ai nevoie de baterie care sa te tina ore bune. Asa ca poti sa scazi luminozitatea ecranului, nu foarte mult, ca sa nu ai probleme cu ochii. In Windows 10 poti interveni asupra „planurilor de energie” in Settings-System-Power & sleep. Un click pe Additional power settings si ai deja toate setarile pentru economisirea energiei cand e nevoie de ea. De regula e bine sa lasam planul „echilibrat” presetat si sa nu folosim foarte des planul care va utiliza toate resursele la maximum pentru performante foarte bune.

Pe macOS putem gasi optiunile de modificare a planurilor de energie in System Preferences-Battery sau in Energy Saver pe versiuni mai vechi. Evitati si browserele consumatoare de energie si resurse, cum ar fi Chrome, si folositi altele mai eficiente, Opera, Edge, Firefox etc.

Configureaza cu atentie backupul automat. In timp vei avea o multime de documente importante pe care le vei putea pierde intr-o secunda daca nu ai un backup automat setat de la inceput. In Windows va fi nevoie sa mergi in Settings-Update & Security-Backup-Looking for an older backup-Backup and Restore. Se selecteaza Backup dupa care se alege partitia sau partitiile care vor fi incluse in backup automat, datele care se vor stoca in acel backup. La final se alege si periodicitatea backup-ului dupa care se salveaza noile setari si ai terminat.

In Linux si macOS se poate face backup automat prin sincronizare cu o solutie Cloud sau prin folosirea de software specializat. In Chrome OS orice e stocat in Google Drive e accesibil dintr-un cont Google, deci se va face backup automat in Drive.

Personalizeaza setarile de sistem. Desi suna destul de complicat, personalizarea setarilor de sistem e simpla. Mergem in Settings si de acolo intram in fiecare tab lateral din sidebar, inclusiv la Privacy pentru a schimba setarile asa cum ne dorim. Putem modifica wallpaper, tema generala aplicata la nivelul ferestrelor si aplicatiilor de sistem, personalizam taskbar, culorile, accentele de culoare din sistem, meniul Start, fonturile, ecranul de pornire etc. Asa vei avea un OS care arata cum iti doresti si are toate setarile preferate deja pregatite sa fie utilizate oricand. Tot acum poti seta parole pentru contul de administrator ca sa nu poata intra nimeni pe laptop daca nu esti langa el.

Foloseste un VPN si configureaza corect solutia VPN. Ai auzit deja de VPN sau de virtual private network. E simplu de configurat daca ai o aplicatie si un cont de utilizator, are si Windows setari VPN ca sa iti poti configura cum doresti un VPN de calitate. De ce vrei VPN pe noul laptop? Ca sa ai tot traficul criptat, sa ai protectie mai buna si sa ai acces pe toate site-urile care blocheaza accesul la continut in baza regiunii de unde e IP-ul tau. Plus ca ISP-ul tau nu poate sa iti mai vada activitatea si site-urile pe care intri si ai o viata privata ceva mai buna. E bine sa alegi servicii pentru care platesti si sa te feresti de cele gratuite care promit multe, dar au viteze mici si brese de securitate frecvente.

Lasă un răspuns