Site icon RATB

Cum te feresti de infectarea cu SARS-CoV-2 cand vrei sa mergi la supermarket?

Daca esti atent si ai grija cum te comporti in supermarket sau magazine alimentare te poti feri mai usor de infectarea cu SARS-CoV-2

Supermarketul si magazinele alimentare mari sunt locurile unde te poti infecta foarte usor. Ai multe suprafete pe care le atingi, poate platesti cu bani fizici, ai si un card pe care il dai casierei sa il scaneze, ai oameni multi pe langa tine si reguli care nu sunt respectate mereu. Infectarea in supermarket este aproape imposibila daca respecti niste reguli foarte simple si stii cum sa actionezi atunci cand esti deja intr-un mediu periculos pe timp de pandemie…

In fiecare saptamana sau poate in fiecare zi mergem la supermarket sa mai cumparam cate ceva. Stim ca acol0 suntem in siguranta si avem ce cumpara, putem sa gasim tot ce ne dorim. Dar siguranta oferita de supermarket nu valoareaza nimic daca nu suntem atenti la comportamentul nostru acolo. Mai jos vei descoperi cateva sfaturi simplu de urmat pentru momentul in care te-ai decis sa mergi la cumparaturi si nu vrei sa te intorci infectat de acolo…

Daca e posibil, ramai acasa. E cel mai bun sfat pe care il poti primi in asemenea vremuri. Ai deja la dispozitie numeroase aplicatii pe care le poit folosi pentru a comanda cam tot ce ai nevoie, livrarile sunt rapide, costurile nu sunt foarte mari. Poti sa trimiti la cumparaturi persoane care nu fac parte din categoriile vulnerabile, la fel cum poti sa amani cumparaturile si sa le faci exclusiv on-line, din marile magazine alimentare.

Planifica din timp totul. Fa liste de cumparaturi, gandeste-te bine tot ce ai nevoie si incearca sa cumperi mai multe lucruri cand mergi, de preferat pe o saptamana, doua, ca sa eviti aglomerarile cat de mult posibil. E mai simplu sa mergi la cumparaturi cu temele facute, petreci timp mai putin si in supermarket si iti iei si tot ce vrei din magazin, esti mereu aprovizionat. Nu petrece foarte mult timp in magazine doar de dragul de a mai socializa, de a mai vedea ce e pe acolo. Mergi, cumpara, plateste cu un card, nu cu bani fizici, daca ai cum si pleaca imediat ce ai terminat cumparaturile.

Foloseste manusi si masca de protectie purtata corect in supermarket. Multe magazine mari ofera dezinfectant, manusi de protectie, chiar si masti. E bine sa le folosesti mereu, sa le arunci imediat ce ai iesit din magazin si sa dezinfectezi bine toate suprafetele pe care le atingi. Daca aduci de acasa manusi foloseste doar perechi noi si incearca sa ai contact cat mai putin cu fructe, legume, cu tot ce se afla in zone foarte aglomerate. Ce atingi cumperi sau daca nu vrei sa cumperi incearca sa nu atingi. Pune mana pe cat mai putine lucruri neesentiale si mergi in zone in care nu e aglomeratie, asteapta sa mai plece lumea de la raioane daca e prea aglomerat. Fructele si legumele nu se ating cu mana fara manusa! Daca vezi pe altii ca le ating si le arunca iarasi in zona de fructe anunta angajatii si ia din alt loc fructe si legume ca sa nu risti nimic.

Respecta distantarea sociala. Peste tot in magazin, nu doar la case. Respecta ceilalti clienti si incearca sa ai cel putin 1.5 m-2 m distanta intre tine si ei. Poti folosi cosurile metalice cu rotile sau poti pastra distanta cu ajutorul semnalizarilor de la nivelul podelei. La casa nu incerca sa te ingramadesti si mergi la alte case, tine la distantarea sociala si atrage atentia fara rusine cand nu se respecta, doar e sanatatea ta in joc in primul rand.

Nu arunca toate cumparaturile in masina, pe locul din spate, langa tine. Poti sa le pui in pungi separate si sa le tii mai bine in portbagaj. Asa vei putea sa eviti orice fel de contaminari si infectari ale pasagerilor ce vor urca in masina. Plus ca nu te chinui asa de mult cu dezinfectarea, e mai usor sa dezinfectezi rapid doar portbagajul.

Acasa evita sa atingi tot ce ai cumparat imediat ce ai ajuns cu toate cumparaturile. Pune manusi, dezinfectaza mainile, spala bine mainile si foloseste dezinfectant, servetele dezinfectante pentru tot ce poti dezinfecta. Spala sacosa pe care ai folosit-o, daca e din material textil, nu arunca toate cumparaturile in bucatarie, pe hol, prin sufragerie. Te poti infecta usor chiar si cand atingi suprafete care au o cantitate mare de virusuri, asa ca fii precaut. Poti sa lasi afara o zi, doua cumparaturile de care nu ai nevoie, la aer, sa le dezinfectezi bine ca sa nu risti nimic.

Trateaza termic sau tine la temperaturi scazute tot ce ai cumparat. Evita sa mananci ceva nespalat, netratat termic, pune la congelator, frigider si ai grija sa separi mereu tot ce se afla in frigider si sa dezinfectezi si frigiderul mereu. Tot ce inseamna virus se va inactiva la temperaturi foarte scazute sau cand gatesti ceva la peste 100 de grade, asa ca e bine sa tii cont de aceasta regula daca vrei sa nu te imbolnavesti.

Exit mobile version