Sportul este de mare ajutor daca vrei sa ai abilitatile esentiale pentru o viata si o cariera asa cum ti-ai dorit

Tot ce ai obtinut sau vei obtine in viata depinde de abilitatile tale invatate, dezvoltate pe parcurs si de modul in care reusesti sa te folosesti de ele. Cu cat ai mai multe si mai variate, cu atat vei reusi sa ai si rezultate mai bune in tot ceea ce faci. Unele abilitati esentiale le vei deprinde in scoala, pe altele le vei deprinde in timp ce esti la locul de munca, dar sunt si unele pe care le vei avea mai usor daca practici un sport…

Sportul te invata multe, te ajuta sa te dezvolti armonios, sa gandesti mai bine si mai usor, sa ai o viata echilibrata si un organism sanatos. Dincolo de beneficiile evidente ale sportului din perspectiva sanatatii, sportul este extrem de important si pentru descoperirea unor abilitati pe care nu stiai ca le ai sau pentru exersarea si dezvoltarea unora pe care nu prea le luai in seama. Care ar fi aceste abilitati si ce rol joaca sportul in dezvoltarea lor?

Lucrul in echipa. In sport, indiferent ce sport practici, vei face parte dintr-o echipa. Si asta inseamna colaborare, cooperare, inseamna coordonare si flexibilitate. Nu ai cum sa ramai intr-o echipa si sa obtii rezultate bune daca nu apreciezi si stii cum sa lucrezi in echipa. Toate rezultatele pe care le vei avea depind de modul in care te intelegi cu echipa, de modul in care ai inteles sa colaborezi si sa iti pui la dispozitie abilitatile si punctele forte in asa fel incat toata lumea sa castige. Colaborarea invatata in timpul practicarii unui sport de echipa va fi esentiala in viata si te va ajuta sa ai poate un job mai bun in paralel si sa ajungi la performante la care nici nu te-ai gandit cu ajutorul colegilor de la munca si implicarii permanente alaturi de ei in orice fel de proiecte.

Comunicarea. Sportul te invata sa comunici, sa te faci inteles si sa te exprimi, sa interactionezi cu echipa din care faci parte. Inveti sa discuti idei, sa ii motivezi pe altii ca sa obtii rezultate bune la final. In sport nu ai cum sa faci nimic fara comunicare si fara dezvoltarea ei. Daca nu comunici in sport pierzi cu siguranta si nu iti doresti lucrul asta. Tot ce vei invata in sport legat de comunicare si de folosirea ei in situatii diverse iti va fi util si atunci cand ai ajuns deja sa fii intr-un punct al vietii in care ai tot ce ti-ai dorit. Doar atunci vei aprecia cat de mult a contat comunicarea si vei intelege de ce sportul ar trebui sa fie punctul de pornire pentru toti cei care isi doresc succesul in viata. Chiar daca nu ramai in domeniul sportiv poti invata o multime de lucruri despre comunicare si despre gestionarea ei in asa fel incat sa obtii tot ce vrei tinand cont si de cei de langa tine.

Leadership. In sport afli foarte repede cat de important e acest concept de leadership, mai ales daca vrei performanta si vrei sa ai si succes in tot ce faci. Succesul vine mereu dupa ce sunt atinse anumite scopuri precise si dupa ce ai o directie clara si foarte usor de „tinut”. Doar liderii pot sa o traseze si pot sa se asigure ca toate obiectivele vor fi indeplinite. Sportul te invata cat de important este leadershipul si ce inseamna el cu adevarat, dincolo de dorinta de a fi mereu peste toti cei de langa tine. Leadershipul se „castiga” greu si se mentine si mai greu, dar in sport orice e posibil daca iti doresti si te implici, daca le arati celorlalti ca esti mai bun si intelegi mai multe lucruri, pe care le poti si explica. Antrenarea leadershipului in sport este mult mai simpla, daca ai un inceput bun si te afirmi poti sa ajungi mai usor in functii de conducere mai tarziu si sa reusesti mai usor in viata.

Managementul timpului. In sport lucrurile sunt clare: nu ai organizare, strategie, prioritizare, echipa va esua si nu vei avea rezultatele dorite. Sportul te invata cum sa pui la punct strategii care functioneaza, cum sa faci compromisuri care nu iti afecteaza rezultatele la care speri, cum sa prioritizezi tot ce ai de facut, obiectivele, in asa fel incat sa fii mereu pe primul loc. Inveti cu ajutorul sportului sa gasesti echilibrul intre viata privata si cea profesionala. Plus ca ai mai mult timp pentru tine daca iti gestionezi bine toate activitatile si sarcinile si nu esti atat de stresat, esti mai relaxat si iei decizii mai bune.

Auto-disciplina. Auto-disciplina este o abilitate la care multi viseaza, dar pe care putini ajung sa o aiba cu adevarat. Cand ai totul la dispozitie oricand si oricum e foarte greu sa ai rabdare si sa te concentrezi, sa rezisti tentatiilor din jur. Sportul te invata sa te concentrezi pe o anumita sarcina, iti arata cum sa te concentrezi si cum sa ajungi la auto-disciplina. Daca nu esti disciplinat in sport si nu te tii de antrenamente, de tot ce ai planificat nu vei reusi sa faci nimic. Cand apare in „teren” si auto-disciplina, pe care o inveti si o exersezi doar facand sport si facand parte dintr-o echipa, stii ca vei obtine rezultate bune oriunde si vei avea de fiecare data cele mai bune abordari, vei realiza tot ce ti-ai propus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *