Jobul de parinte nu e atat de greu daca stii cum sa te pregatesti pentru cea mai frumoasa perioada din viata ta

Pentru un job obisnuit te poti pregati cum doresti, in functie de ce vrei sa obtii. Poti invata, poti participa la cursuri speciale de calificare, poti lua parte la cursuri on-line. Dar pentru jobul de parinte nu ai cum sa te pregatesti atat de bine deoarece… nu stii ce urmeaza.

Cu toate ca ai biblioteca plina de carti de parenting si ai toate sfaturile de la prietene care au deja copii, jobul de parinte ti se va parea coplesitor. Se pot intampla atat de multe si ai atat de multe de invatat despre parenting si rolul de parinte incat nu vei putea fi niciodat „la curent” cu tot ce presupune noul tau rol. Pregatirea pentru jobul de parinte e esentiala totusi si trebuie realizata cat mai bine inca dinainte de a vedea copilul in brate.

Venirea pe lume a micutului aduce cu sine o multime de responsabilitati noi, provocari, dar si multe probleme de rezolvat pana la nastere. Dintr-odata te vezi pus in fata unei realitati care iti era straina, despre care doar auzeai de la alte prietene care aveau deja copii: vei deveni parinte. Si asta e foarte frumos, e cel mai frumos lucru ce ti se poate intampla intr-o viata de om.

Sa fii parinte nu e atat de „natural” si de usor precum crezi. Desi stii cam tot ce se poate despre parenting si te-ai informat bine din toate sursele de incredere, inclusiv de la parinti, parentingul va reprezenta una dintre cele mai interesante si mai complicate „munci” pe care le-ai avut vreodata. Sa ingrijesti un copil, mai ales in primii ani de viata, este greu, mai ales daca esti la primul micut. Dar nu imposibil.

Cu o pregatire pe masura si multa rabdare, creativitate si intelegere fata de nevoile celui mic poti fi un parinte aproape de perfectiune, daca exista asa ceva in privinta jobului de parinte. Cum te pregatesti pentru cel mai important job al vietii tale, cel de parinte? Vei descoperi in randurile ce urmeaza.

1. Spune Adio! prietenilor. Copilul va avea nevoie de tine non-stop, mai ales in primii ani. Asadar, gata cu intalnirile cu prietenele la terase la cateva zile, care se intindeau pana la ore tarzii, gata si cu noptile pierdute prin cluburi.

Nu te teme, toate se vor intampla natural, nu vei mai avea timp prea mult pentru tine si cel mic te va ajuta sa „recuperezi” din intalnirile pierdute si din distractia de dinainte, la care incepi deja sa tanjesti. Iti poti pastra totusi prietenii care au si ei micuti si poti planifica iesiri cu ei, din moment ce aveti cam acelasi program.

2. Obisnuieste-te cu mai putine ore de somn si cu intreruperi ale programului normal de somn. Toti parintii stiu ca primul an este unul in care nu prea dormi. Copilul are nevoie de atentia ta mereu, inclusiv noaptea, asa ca somnul de opt ore e deja istorie. Ca sa faci fata unei perioade mai grele din viata ta poti sa lasi si sotul sa se trezeasca noaptea, sa faceti cu randul, poti sa dormi mai mult inainte de nastere si sa incerci sa te odihnesti si sa te relaxezi cat de mult poti, exact ca intr-o vacanta.

3. Pregateste-te pentru o viata stresanta, cel putin la inceput. Copiii, mai ales cand sunt mai micuti, sunt foarte neastamparati sau patesc cate ceva, oricat de atent ai fi. Lucrurile nu se vor desfasura asa cum iti inchipui, va trebui sa nu te enervezi prea des si sa iti mentii calmul, sa reactionezi cat mai calm pentru a ajuta copilul sa treaca peste problemele sale.

Cerintele copilului vor fi din ce in ce mai mari pe masura ce creste, stresul va fi si el la cote si mai mari. Asa ca multa rabdare, exercitii de relaxare si incredere ca totul va fi bine in viitor si vei scapa de perioada cea mai stresanta din viata ta, cea in care micutii au nevoie de ingrijire permanenta.

4. Obisnuieste-te cu o companie permanenta si cu… o mana in minus. Daca pana la venirea pe lume a copilului te simteai singur, odata ce l-ai avut in brate si a mai si crescut putin nu vei mai fi singur deloc. Te va urmari peste tot, va fi chiar si in locurile in care te astepti mai putin.

Trebuie sa inveti cum sa tii copilul in brate si sa iti faci toate treburile din casa, cum sa te descurci cu el la cumparaturi sau pe strada. De abia cand va fi mai mare poti sa rasufli usurat si sa mai ai si tu putina intimitate. Pana atunci viata ta obisnuita va fi mereu cu micutul pe langa tine, oriunde te afli.

5. Fii constient ca salariul tau e… prea mic. S-a dus cu economiile, cu vacantele scumpe si cu lipsa orelor suplimentare. Copilul iti va dovedi ca nu ai tu salariu atat de mare cate cerinte si nevoi are el.

Vei cheltui pe institutii de invatamant, vei cheltui pe hrana, imbracaminte, ingrijire, medicamente, posibile internari daca micutul are probleme mai grave. Incearca sa ai un cont pregatit inainte sa devii parinte si sa te gandesti si la anumite economii pentru perioada in care micutul este destul de mic si nu are nevoi foarte mari.

6. Obisnuieste-te cu programele pentru copii si cu desenele animate. Dupa ce ai devenit parinte si copilul mai creste putin va trebui sa te obisnuiesti rapid doar cu desene animate si programe pentru copii pe orice, toata ziua. Iti place, nu iti place, doar ele te ajuta sa ai un copil care sta intr-un singur loc.

Incearca sa le alegi in asa fel incat sa fie educative si interesante, foloseste controalele parentale si incearca sa nu lasi copilul prea multe ore in fata monitoarelor, in fata televizorului. Organizeaza si sesiuni de privit desene sau programe destinate copiilor impreuna cu micutii si, cand sunt mai mari, discuta despre ele, incurajeaza dialogul, exprimarea libera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *