In vacanta trebuie sa fim atenti la tot ce facem si la tot ce ni se spune pentru a nu ne infecta cu SARS-CoV-2

Vacanta de primavara si de Paste se apropie cu pasi repezi. Pandemia de COVID-19 a reusit sa ne strice toate planurile anul trecut si am stat in casa de sarbatori si in majoritatea vacantelor, nu am mai plecat nicaieri.

Dar in 2021 lucrurile vor fi altfel, acum se mai poate calatori si e pacat sa ratam o vacanta dupa aproape un an si jumatate de izolare si teama. Desi nu am trecut de pericolul reprezentat de SARS-CoV-2, ar fi bine sa nu renuntam la visul nostru, un concediu perfect si sa ne luam toate masurile de siguranta pentru a evita infectarea.

Vacanta in pandemie este mai dificil de organizat si de pus la punct decat intr-o perioada obisnuita. Pe langa alegerea destinatiei de vacanta si a traseelor turistice pe care ne dorim sa le urmam, trebuie sa ne gandim, incepand cu 2020, si la lista cu tarile care impun caratina la sosirea in tara, lista tarilor care nu primesc turisti.

Mai adaugam si teste negative care sunt cerute in multe tari daca vrei sa intri pe teritoriul lor, limitarile impuse in unitatile de cazare si restrictiile impuse la nivel local sau national.

Da, e complicat sa iti planifici vacanta de primavara 2021, dar nu e imposibil. Daca iti iei cateva masuri de siguranta simple te poti bucura ca si pana acum de un concediu placut si lipsit de incidente majore.

Cum te protejezi de infectarea cu SARS-CoV-2 in masina?

Daca mergi in vacanta de primavara cu masina personala ne-am putea gandi ca nu trebuie sa mai fim atat de atenti la regulile de baza de protectie. Dezinfecteaza si curata intreaga masina inainte de a pleca la drum. Foloseste in permanenta cat conduci servetele dezinfectante si substante dezinfectante pentru maini.

Nu lua prea multi oameni in masina, poarta masca, si incearca sa nu iei persoane straine, care nu fac parte din familie. Cand ajungi undeva unde trebuie sa cumperi ceva desemneaza doar o persoana care sa se ocupe de cumparaturi si evita sa folosesti telefonul cat alimentezi sau esti in magazin.

Lasa geamul deschis daca nu e prea frig ca sa asiguri o ventilatie corespunzatoare. Daca e iarna si e foarte frig sau e prea cald vara e bine sa pui aerul conditionat din masa pe modul care nu permite aerului sa recircule in toata masina.

Cum te protejezi de infectarea cu SARS-CoV-2 cand mergi in vacanta cu servicii de ridesharing?

Cand nu esti in masina personala poarta masca, foloseste dezinfectant, evita contactul cu suprafetele, nu incerca sa discuti fata in fata cu alti pasageri, cu soferul. Nu sta langa sofer si mentine o distanta cat poti de mare in interiorul autovehiculelor.

Incearca sa stai in spate si sa eviti orice invitatie de a sta cat mai aproape de sofer. Daca nu ai incredere in companie sau vrei sa fii sigur solicita si un test negativ inainte de a apela la serviciile de ridesharing.

Cum te protejezi de infectarea cu SARS-CoV-2 cand mergi cu avionul pana in destinatia de vacanta?

In afara de purtatul de masti si manusi obligatoriu in avion, vei avea nevoie de pastrarea distantei sociale la aeroport, in zona de check-in, masca sa fie mereu pe fata si bine pozitionata pe nas si gura, sa fie de calitate si sa nu fie purtata de mai multe ori, mai multe zile la rand.

Dezinfectantul sa fie la indemana, la fel si servetelele dezinfectante. Evita sa atingi butoane, balustrade, orice fel de obiecte din interior fara manusi in maini, cere sa se faca o curatenie mai amanuntita daca esti de parere ca riscul de infectare in camera ta e mai mare din multiple motive.

Multe companii aeriene au montat filtre la sistemele care asigura aer de calitate in avion, au mutat scaunele pasagerilor ca sa respecte distantarea sociala, au optat pentru dezinfectant electrostatic. Avionul e mai sigur decat orice mijloc de deplasare in comun, insa nu e atat de sigur precum credem. E obligatoriu sa respectam toate indicatiile echipajului in privinta protectiei si sa fim vigilenti chiar si cand mergem la toaleta, in timpul zborului…

Cum te protejezi de SARS-CoV-2 cand ai ajuns la hotel sau motel, cand ai luat o locuinta de inchiriat?

Inainte sa stabilesti unde mergi e bine sa vezi ce protocol de igiena a implementat respectiva unitate de cazare. Unele hoteluri au schimbat programul de inchiriere a camerelor si au nevoie de 24 de ore intre plecarea si sosirea clientilor ca sa dezinfecteze, altele folosesc doar chei digitale pentru a evita infectarile.

Trebuie sa porti masca, sa eviti contactul direct cu alte persoane, sa iei masa in camera, indiferent care ar fi ea, sa comanzi de la restaurant in camera, sa dezinfectezi suprafete si sa et dezinfectezi pe maini cu geluri speciale pe care le gasesti peste tot, daca nu ai tu unul la tine.

De asemenea, e foarte important sa eviti aglomeratiile si sa anunti daca ai orice fel de simptom de gripa, care ar putea trada o infectare cu SARS-CoV-2. Ca sa nu te infectezi si sa iti strici vacanta e bine sa mergi doar in spatii bine ventilate, sa eviti sa stai in acelasi loc foarte mult timp daca e aglomerat si sa preferi locurile mai izolate, plimbari sau cumparaturi care nu sunt la ore de varf, cu trafic mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *