Site icon RATB

Cum te protejezi eficient impotriva hackingului?

In orice moment un hacker iti poate afla foarte usor datele personale, daca nu esti suficient de atent

Pandemia ne-a obligat sa petrecem mult mai mult timp in on-line. Acolo lucram, acolo ne petrecem si timpul liber, tot de acolo ne informam. On-line-ul vine la pachet, din pacate, si cu o multime de pericole nevazute, unul dintre ele fiind hackingul. Chiar daca mergi pe principiul ca „nu mi se poate intampla mie”, oricand poti sa fii tinta unui atac din partea unui hacker.

Hackingul este o realitate destul de dura ale carei efecte le vedem in viata de zi cu zi, mai ales daca depindem de un telefon, un calculator, orice fel de dispozitiv modern conectat la internet.

Hacker, hacking sunt termeni intrati in limbajul nostru relativ recent. Hackingul se refera la eforturile tehnice de a manipula comportamentul obisnuit al unor conexiuni de retea si al unor sisteme conectate. Cei care se ocupa in mod activ de hacking poarta numele de hackeri.

Avem deja peste 30 de miliarde de dispozitive conectate la Internet. Internet of Things este un concept care determina o interconectare intre dispozitive si o conectare la Internet, deci cam tot in jurul nostru va deveni, incet, incet, „smart”. Si cand ai atat de multe dispozitive conectate la Internet riscul de a ajunge in vizorul unui hacker este mare.

Un hacker va incerca sa fure informatii personale de la diversi utilizatori. Cum se intampla acest lucru? Sunt doua modalitati? Hackerul instaleaza un spyware care trimite informatii catre dispozitivul acestuia fara ca utilizatorul vizat sa stie ce se intampla. Adesea te poti trezi cu spyware dupa ce ai descarcat un atasament ciudat si l-ai deschis sau dupa ce ai dat click pe un pop-up.

O alta modalitate de a ajunge pe mana hackerilor este una la fel de simpla: accesarea unuor site-uri unde sunt stocate multe date personale ale utilizatorilor. Se fura baze de date si se folosesc pentru a obtine bani sau pentru a intra in conturile personale ale clientilor respectivelor site-uri, fara acordul lor, evident.

Sunt sute sau mii de hackeri care incearca zilnic sa fure date importante si sa le utilizeze in folosul lor sau care doresc pur si simplu sa faca rau si sa fie in centrul atentiei. Ti s-ar putea parea imposibil sa te protejezi de hacking, dar sunt cateva metode simple, practice pe care le poti incerca ca sa nu ai nicio problema cu hackerii.

Protejarea computerelor/laptopurilor

Protejarea telefoanelor smart

Alte reguli pentru a nu avea probleme cu hackingul

Exit mobile version