Vara e anotimpul pe care il asteptam cu totii in lunile de iarna. Doar ca, atunci cand in sfarsit a sosit, vara devine un cosmar din cauza temperaturilor prea mari din timpul zilei. Corpul nostru face fata foarte greu temperaturilor peste 37 grade Celsius si are nevoie mereu de sisteme cat mai eficiente de racorire si de scadere a temperaturii corporale, in afara de transpiratie. Nu e suficient sa consumam mai multe lichide decat de obicei vara, mai ales daca avem temperaturi si de 40+ grade Celsius. Racirea organismului devine insa foarte simpla daca apelam la fructe si legume cat mai multe si la anumite ingrediente minune pentru a scapa de temperatura corporala excesiv de ridicata.
Hipertermia apare atunci cand temperatura corporala este deosebit de ridicata. De cele mai multe ori ajungem la hipertermie daca stam prea mult in soare, daca temperaturile sunt prea mari in mediu. Si deshidratarea duce rapid la hipertermie.
Ideea din spatele hipertermiei e simpla: corpul absoarbe sau genereaza mai multa caldura decat poate elibera. Temperatura normala a corpului uman e undeva la 37 grade Celsius sau putin sub aceasta valoare, orice depaseste 38 de grade deja e mult prea cald pentru corp.
A nu se confunda hipertermia cu febra. In hipertermie, temperatura e mai mare si limita impusa de hipotalamus deja e depasita. Daca avem febra hipotalamusul creste temperatura corporala pana la o anumita limita prestabilita ca sa ajute la lupta cu infectia, virusurile, bacteriile microbii.
Riscul de a dezvolta hipertermie e mai mare daca esti deshidratat si vei continua sa ramai deshidratat, daca ai peste 65 de ani sau ai sub 4 ani, daca ai activitati fizice intense in aer liber si e foarte cald afara, daca esti un consumator inrait de alcool in cantitati prea mari, daca ai dezechilibru electrolitic, daca suferi de fibroza chistica sau alte boli care afecteaza capacitatea corpului de a transpira. De asemenea, poti dezvolta hipertermia si daca ai probleme cu plamanii, inima, rinichii, ficatul, tiroida, vasele de asnge, daca ai greutate prea mare sau prea mica. Diureticele, stimulantele, sedativele, medicamentele pentru inima si tensiune arteriala ar putea duce la hipertermie in anumite cazuri.
Simptomatologia hipertermiei este una clasica: avem vedere incetosata, stare de rau, de ameteala, respiratie accelerata, ritm cardiac accelerat, oboseala, dureri de cap, stari de lesin, tensiune arteriala scazuta, crampe musculare si dureri, slabiciunea, greata, varsaturi.
Cum putem scadea temperatura corpului si cum putem preveni hipertermia in mod natural? In afara de consumul de apa in cantitati mai mari, nu foarte rece, si evitarea statului in soare si temperaturi ridicate putem sa scadem rapid temperatura cu fructe si legume proaspete. Care ar fi cele mai bune variante pe perioada verii?
- Pepene verde-are 90% apa, este dulce si gustos, e usor de gasit vara la preturi bune peste tot, are si antioxidanti care ajuta extrem de mult la scaderea temperaturii corporale. Se poate consuma o felie, doua mari pe zi sau poate mai multe, dar nu se va exagera daca nu esti acasa pentru ca vei face prea multe drumuri la baie;
- Ceapa-te protejeaza de probleme cu sistemul circulator, scade temperatura corporala, asta desi miroase destul de urat si nu e recomandata daca te afli in spatii publice. O ceapa, doua care nu ustura prea tare, cu putina sare la mesele din timpul zilei de acasa va fi tot ce ai nevoie vara ca sa te mai racoresti putin;
- Castraveti-si ei au multa apa, sunt legume gustoase si ii gasesti peste tot vara. Ai si fibre multe, combati si constipatia care apare din cauza temperaturilor prea ridicate si lipsei unui consum de apa in cantitati suficiente;
- Apa de cocos-este plina de vitamine, minerale, protejeaza corpul de temperaturile prea ridicate din timpul verii si de bolile tipice verii. Poti sa o gasesti pe timpul verii, dar si in restul anului, poti sa o iei direct din nucile de cocos, daca ai acces la ele;
- Menta-frunzele de menta te ajuta sa te racoresti mai usor, un ceai de menta rece cu gheata e perfect vara asta. Poti adauga menta in limonade, sucuri naturale de fructe, in ceaiuri reci;
- Aloe Vera-este plina de apa, te va racori daca o consumi cu regularitate, are si proprietati antiinflamatoare, are gust bun si poti consuma sucuri cu aloe vera, fara zahar, naturale;
- Legume cu frunze verzi-legumele crucifere, spanac, broccoli, conopida, salata, varza, toate au apa in cantitati mari, nutrienti de calitate si scad temperatura corporala destul de rapid daca sunt consumate in cantitati mai mari pe timpul verii, fara prea multa sare insa;
- Suc de fructe natural-reprezinta o sursa excelenta de hidratare, ai si vitamina C, iar variantele de fructe pe care le poti folosi pentru suc sunt multe, lamai, portocale, grapefruit, ba chiar si struguri, pepene;
- Avocado-are grasimi sanatoase, are o textura mai ciudata, dar aceste grasimi sanatoase te ajuta sa te rehidratezi mai rapid, corpul va absorbi mai rapid vitaminele si nutrientii in prezenta grasimilor din avocado;
- Chilli-da, ai citit bine, e foarte iute, il vezi prin mancarurile picante, dar te ajuta sa scazi temperatura corporala. Capsaicina din el trimite mesaje creierului indicand faptul ca acesta se incinge puternic si ca e nevoie de mai multa transpiratie pentru a-l raci, deci apare efectul de racire, scade si temperatura corporala;
- Lamaie-are multa vitamina C, regleaza temperatura corporala, oxigeneaza corpul, hidrateaza, reechilibreaza corpul din punct de vedere electrolitic. Apa plata cu lamaie e o combinatie perfecta, iar daca adaugi si niste miere de albine ai deja combinatia perfecta pentru vara;
- Telina-desi e destul de tare si e o radacinoasa neprietenoasa pentru multi, telina contine si 90% apa, nutrienti importanti, te racoreste vara. Are sodiu, potasiu, fier, magneziu, zinc, calciu, deci ai si portia zilnica de minerale;
- Fructe de padure-reduc temperatura corporala, multe sunt alcaline, deci genereaza energie „rece” care scade temperatura corporala rapid. Antioxidantii amplifica efectul de racire;
- Zer-are multe probiotice de calitate, vitamine, minerale, va ajuta corpul sa isi scada temperatura rapid. De doua ori pe zi sau mai des, la nevoie, aceasta va fi frecventa pentru consumul de zer. Daca mai e si putin racit, cu atat mai bine, dar sa nu fie extrem de rece;
- Trestie de zahar-sucul din trestie de zahar e un energizant natural, hidrateaza si raceste corpul vara. Adaugi lime, menta, ghimbir, ceva miere de albine si ai o bautura ideala pentru zilele toride de vara din ce in ce mai greu de suportat.