Diabetul aduce transformari serioase in viata de zi cu zi

Diabetul este o boala destul de periculoasa, de natura metabolica, ce afecteaza deja mii de oameni din intreaga lume. Nivelul crescut de zahar din sange, peste valorile normale, este semn clar al prezentei diabetului zaharat. De vina este nivelul de insulina, care nu e suficient sau care nu e folosit suficient de bine pentru a muta zaharul din sange in celulele, pentru a fi folosit pentru energie.

Urmarile diabetului difera de la o persoana la alta, pot aparea probleme la nivelul nervilor, la nivelul rinichilor, la nivelul ochilor. Viata se schimba radical dupa ce ai fost diagnosticat cu un tip de diabet si nu poti face nimic sa revii la normal. Poate doar tratamente si mai multa atentie la regimul alimentar…

In general vorbim despre doua tipuri de diabet: tipul I, o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar distruge celulele din pancreas, acolo unde are loc producerea insulinei, si tip II, cand corpul nostru devine rezistent la insulina si nivelul de zahar din sange este foarte mare.

Pe langa aceste tipuri avem prediabet cand nivelul de zahar din sange e prea ridicat, dar nu suficient de mare pentru a duce la o diagnosticare cu diabet de tip II, dar si diabet gestational, cand avem prea mult zahar in sange in timpul unei sarcini. Hormonii care blocheaza insulina si care sunt produsi de placenta devin principalul motiv al acestui diabet deosebit.

Simptomele diabetului sunt clare si au fost deja studiate. Foamea prea mare, setea prea mare, pierderea in greutate, urinari frecvente, vedere incetosata, oboseala extrema, rani care nu se vindeca, disfunctii erectile la barbati, infectii ale tractului urinar la femei, piele cu senzatie de mancarime tot la femei, toate sunt semne ale diabetului.

Cauzele diabetului de tip I nu sunt clare, sistemul imunitar incepe sa aiba un comportament atipic in privinta celulelor pancreatice care au rol important in producerea de insulina. La diabetul de tip II cauzele sunt genetice si tin si de stilul de viata. Obezitatea, greutatea pera mare creste riscul aparitiei diabetului de tip II, acest tip de diabet e ereditar, genele care il produc pot fi „pasate” de la o generatie la alta.

Un diagnostic de diabet este o veste foarte proasta pentru pacienti, indiferent de varsta. Nu mai poti avea o viata normala depinzi de injectii si medicamente, nu poti manca tot ce iti place, ai interzis la dulciuri obisnuite, mergi mai des la medic. Viata ti se schimba imediat dupa diagnosticarea cu diabet, asta e clar. Cum? Afli din randurile ce urmeaza.

Vei fi nevoit sa urmezi un plan de tratament personalizat. Tratamentele pentru diabet sunt personalizate, in functie de severitatea simptomatologiei si de starea de sanatate a pacientilor. In cadrul planurilor de tratament sunt incluse insulina, de care nu vei scapa toata viata, medicamente care ajuta la mentinerea unei greutati normale si care mentin nivelul de zahar din sange in limite normale. Pe masura ce imbatranesti planurile de tratament se vor schimba, mai ales daca simptomele se inrautatesc din cauza organismului care nu mai are resurse sa lupte cu diabetul.

Iti vei schimba radical dieta. Tot ce mananci va trece prin filtrul unui regim alimentar strict. Nivelul zaharului din sange este afectat de meniurile pline de zahar, de carbohidrati de toate tipurile. Vei prefera mancarea cu nutrienti din belsug, legume, cereale integrale, peste, tofu, mancaruri fara prea multe calorii, legume proaspete, fructe care nu contin mult zahar. Nu ai voie sa sari peste mese, fiecare masa sau gustare va avea si proteine, fibre, grasimi sanatoase, Omega-3 si Omega-6.

Vei face mai multe exercitii fizice. Orice fel de activitate fizica care iti face placere te va ajuta sa iti scazi nivelul de zahar din sange. Vei avea mai multa energie si mai putin stres, dar si un corp care se va descurca mai bine in situatii limita. Poti merge pe jos, poti alerga, poti merge cu bicicleta unde doresti, poti inota sau poti practica yoga, poti sa iti amenajezi gradina. E important sa faci miscare zi de zi si sa nu scapi nicio ocazie sa iti pui corpul in miscare si musculatura la treaba.

Iti vei monitoriza singur nivelul de zahar din sange. Diabetul inseamna regim strict, dar si monitorizarea permanenta a zaharului din sange, cu echipamentele speciale pe care ti le poti procura foarte usor. Asa vei sti cand nivelul zaharului din sange este prea mare si cand ai nevoie de insulina. Monitorizarea zaharului din sange este foarte importanta mai ales atunci cand ai un tratament mai deosebit si multe medicamente.

Ti se va imbunatati starea generala de sanatate. Vei fi activ, vei avea un regim alimentar corect, vei avea grija la zaharul din sange mereu si il vei monitoriza constant. Asta se va traduce prin sanatate de fier si o pofta de viata mai mare. Eviti atacul cerebral si infarctul, bolile de inima, te simti foarte bine fizic si psihic daca ai grija de sanatatea ta atat de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *