
Transferul de fisiere intre un dispozitiv Android si un PC/laptop este o operatiune comuna pe care o facem zi de zi mai ales daca lucram cu multe fisiere si avem nevoie de ele si in calculator. In teorie transferul unui fisier e simplu, avem nevoie de doua dispozitive conectate, de un mediu care sa asigure conectarea si de fisierele de transferat. In practica poate fi destul de dificil daca nu stim ce metode eficiente de transfer sa folosim…
Cum transfer fisierul x din telefon/tableta in calculator? Asta e cea mai frecventa intrebare indiferent ca lucrezi in IT sau intr-o companie sau esti elev, student, ai propriul business. Transferul de fisiere ne permite a accesam rapid orice avem in telefon important si pe calculator. Putem avea fisiere de mici dimensiuni, fisiere mai mari, orice fel de formate. Vestea buna e ca putem transfera tot ce dorim daca alegem metodele corecte de transfer. Care ar fi acestea? Le veti descoperi pe cele mai simple in randurile ce urmeaza.
Metoda 1: Transfer de fisiere via Bluetooth. Tehnologia Bluetooth permite transfer relativ rapid de fisiere intre doua dispozitive care au Bluetooth activ. Aceasta optiune e utila daca ai de transferat fisiere de mici dimensiuni. Se activeaza conexiunea Bluetooth pe calculator si dispozitivul cu Android-in Windows mergem in Setting, Devices, Bluetooth si activam optiunea Bluetooth dupa care dam un click pe Add Bluetooth. In timp ce calculatorul scaneaza si cauta dispozitive Bluetooth activam in telefon, tableta Bluetooth-ul si dam un tap pe numele calculatorului. Are loc imediat procesul de pairing intre dispozitive, confirmi codul de securitate pe ambele dispozitive si astepti sa se finalizeze procesul.
In calculator click dreapta pe iconita Bluetooth din Taskbar, coltul dreapta jos, click pe Receive a File si Next ca sa inceapa transferul efectiv. Selectam fisierul dorit pentru transfer si va fi receptionat in dispozitivul cu Android, dupa confirmarea primirii lui. Din telefon/tableta dam un tap pe Galerie, selectam ce fisiere dorim sa trimitem si folosim butonul Share, apoi Bluetooth to share si alegem PC/Laptop, numele sau. Salvam fisierul receptionam indiferent unde il primim si am terminat transferul.
Metoda 2: Transfer de fisiere via Foldere „Shared” in Windows. Ai nevoie de dispozitivul cu Android si un file manager bun si de un folder dedicat pentru sharing de fisiere deja existent in reteaua locala. Va fi nevoie totusi de un file manager cu functii avansate, care sa aiba si server FTP ca sa poti transfera fisiere rapid. Incepem prin a conecta telefonul/tableta la reteaua Wi-Fi locala. Notam numele adresei FTP din file manager si adaugam denumirea in browserul din calculator. Vedem imediat structura folderelor din Android. Gasim ce fisiere vrem sa trasferam in calculator. Click dreapta pe fisier, selectam optiunea de Copiere in Folder, gasim locatia din PC si dam OK pentru a incepe procesul de copiere.
Metoda 3: Transfer de fisiere cu ajutorul unui cablu USB. E cel mai simplu mod de transfer de fisiere de mari dimensiuni. Conectam telefonul/tableta prin cablul USB la un port USB al computerului. Permitem accesul portului la telefon si dam enable la Transfer Fisiere din meniul care apare in partea superioara a ecranului. In calculator intram in noul dispozitiv recunoscut si setat si cautam ce avem de transferat, fisiere de orice fel. Daca driverele sunt instalate corect si telefonul nu are parola, amprenta setata, securizare prin orice mijloace moderne vei vedea inclusiv cardul de memorie instalat in calculator. Copierea e foarte simpla, transferul e usor de acum: gasim ce fisiere vrem sa transferam si cu un Copy-Paste le transferam rapid oriunde in calculator.
La fel de simplu va fi sa transferam fisiere si cu un card de memorie SD. Salvam tot ce vrem sa trasferam in cardul din telefon, dupa care il scoatem si il fixam intr-un adaptor pentru SD si il introducem in portul pentru cititor de carduri sau in cititorul de carduri extern, daca nu avem cititor de carduri integrat in laptop sau PC.
Metoda 4: Transfer de fisiere via Cloud Storage. Trebuie sa ai serviciul de Cloud Storage activ pe ambele dispozitive. Se sincronizeaza automat de multe ori, tot ce „urci” din telefon va aparea imediat si in varianta pentru calculator sau in varianta web. De acolo poti descarca tot ce doresti si poti avea in calculator toate fisierele dorite din telefon/tableta.