Anxietatea poate fi un obstacol de nedepasit daca nu stim cum sa o abordam

Ne confruntam cu ea aproape in fiecare zi. S-a acutizat odata cu debutul pandemiei de COVID-19 si e foarte periculoasa. Anxietatea este o reactie fireasca la situatii stresante, periculoase, la situatii care nu ne sunt familiare. Apare inainte de anumite evenimente importante si are foarte multe manifestari.

Un anume grad de anxietate este bun si recomandat pentru a ne tine departe de orice probleme si contribuie la instinctul nostru de conservare. Transformarea anxietatii in productivitate e posibila, putem sa folosim anxietatea ajunsa la un anumit nivel in favoarea noastra, mai ales daca suntem creativi si avem o imaginatie care ne ajuta de fiecare data cand avem nevoie de ea.

Anxietatea este o emotie caracterizata prin sentimente de tensiune, de grija care de multe ori nu isi are rostul, ducand la modificari de ordin fizic si fiziologic, adesea la cresterea tensiunii arteriale. A sti diferenta reala dintre sentimente si stari normale si anxietate agravata este foarte important mai ales cand vrei sa tratezi cat mai repede aceasta afectiune.

Ca sa iti dai seama daca suferi de anxietate trebuie sa te gandesti daca ai urmatoarele simptome: neliniste permanenta, sentimente incontrolabile de teama, iritabilitate crescuta, dificultati de concentrare, imposibilitatea unui somn normal. Ideea este ca modul in care percepi toate aceste simptome este unul foarte puternic daca suferi de afectiunea numita anxietate. Viata de zi cu zi se schimba complet atunci cand apare anxietatea si nu stim ce sa facem cu ea.

Cea mai simpla cale de a putea trai cu anxietatea si a o putea folosi in sprijinul nostru este acceptarea. Din momentul in care o accepti poti sa o utilizezi doar in avantajul tau prin intermediul unei abordari creative.

Creativitatea e deosebit de importanta daca vrei sa poti sa fii productiv chiar si atunci cand ai un nivel de anxietate destul de crescut. Doar cu ajutorul ei ajungi sa nu mai ai probleme de adaptare la locul de munca sau acasa si poti sa te bucuri si de  viata normala, in care singura ta grija sa fie eficienta in orice faci.

Cateva modalitati creative de a transforma anxietatea in productivitate vei descoperi si in randurile ce urmeaza. Nu sunt singurele, de asta e implicata creativitatea. De la ele pornind poti sa iti faci tu singur propriile metode de a depasi anxietatea.

1. Adrenalina e aliatul tau. Anxietatea produce mai multa adrenalina. Sunt multi stimuli externi, de exemplu nicotina sau cafeina, care pot duce la simptome asemanatoare anxietatii, cu un ritm cardiac crescut si vase de sange care ajung sa aiba probleme in timp.

Asa ca data viitoare cand intervine anxietatea inainte de un proiect important incearca sa ai energie in plus luata din cafea, de pilda. Adrenalina la un nivel mai ridicat poate anula multe dintre efectele imediate ale anxietatii.

Atentie insa sa nu exagerezi cu adrenalina pentru ca s-ar putea sa obtii efectul opus. E nevoie de putina anxietate mai ales in sport, ca sa ai performante bune, anxietatea e incurajata acolo si e un fel de stimul natural pentru randament mai bun pe teren.

2. O alta abordare, de data asta una inteligenta si creativa. Daca iti tot spui ca anxietatea e un lucru rau si incerci sa o eviti nu vei face decat sa agravezi problemele pe care le ai deja. Anxietatea e inevitabila si e un raspuns natural al corpului, trebuie sa inveti cum functioneaza si doar asa poti fi si productiv.

Intr-un experiment foarte interesant elevii au fost rugati sa spuna „Sunt nerabdator” si „Sunt calm” inainte de a rosti un discurs in public. Cei care au rostit prima propozitie au reusit sa aiba un discurs coerent mai mult timp, au fost relaxati si mai persuasivi decat cei care au rostit a doua propozitie.

Nerabdarea si anxietatea tin amandoua de emotii puternice si ne fac sa fim foarte excitati, deci ar fi mai bine sa ne raportam la simptome mai degraba ca la o forma a excitarii, a nerabdarii decat sa incercam sa ne calmam mereu. In loc sa ne concentram pe amenintarile pe care le poate genera o situatie, mai bine ne-am orienta spre oportunitatile potentiale pentru a ne folosi de anxietate cat mai bine.

3. Transforma anxietatea in motivare. In momentul in care stii cand anxietatea devine o problema si esti constient de acest „sweet spot” vei putea sa o transformi rapid in motivare. Aceste „sweet spot” o limita foarte fina intre o stare de anxietate care iti permite sa fii foarte atent si manifestari ale anxietatii care au legatura mai curand cu afectiunea.

Si un exemplu, ca sa intelegem mai bine cum functioneaza aceasta transformare. Te temi de hoti. Raspunsul natural este sa inchizi toate usile, sa te asiguri ca ai locuinta foarte bine pazita si ca ai toate incuietorile functionale.

Daca esti ingrijorat in privinta sanatatii tale, mergi la medic. Anxietatea te determina sa faci ceva cand apare ingrijorarea. Iti dai seama ce va fi in viitorul apropiat si imediat iei o decizie.

Asta e punctul pe care il cauti, cand raspunsul tau e unul moderat si nu e foarte puternic, nu reactionezi altfel decat ar trebui sa o faci. Cu anxietatea de partea ta esti mai motivat, reactionezi mult mai bine la orice stimul, reusesti sa fii productivi si concentrat la tot ce faci.

4. Ingrijorarea productiva si ingrijorarea neproductiva. Anxietatea poate fi productiva, dar poate fi si un dusman al productivitatii. Anxietatea poate sa duca la griji nejustificate si la un atac de anxietate. Daca nu poti face nimic sa previi situatia care a dus la anxietate e bine sa nu mai pierzi timp in directia respectiva.

Anxietatea productiva apare atunci cand te temi pentru niste lucruri, dar le poti schimba. De exemplu, pregatesti o prezentare pentru seful tau, un raport, te temi ca nu e suficient de bun si incerci sa il modifici, sa ii aduci imbunatatiri. Cand iti dai seama de aceasta diferenta vei sti cum sa folosesti anxietatea ca sa devii productiv.

Anxietate poate fi dusmanul tau atat timp cat iti permiti si cat nu incerci sa gasesti, cu un pic de creativitate, cele mai bune cai de actiune pentru a finaliza orice fel de sarcini la job sau acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *