Din martie, aprilie aproape toate institutiile de invatamant din lume au fost inchise. Pandemia a fost motivul principal si teama de raspandirea virusului raspunzator de infectarea a milioane de oameni la nivel global. Scoala de acasa nu a fost cea mai buna solutie, multi copii nu au avut acces la resurse online, nu au mai facut scoala deloc.
Cei care au avut noroc si au avut si acces la Internet si gadgeturi moderne nu au fost pe deplin multumit de desfasurarea scolii online. Dascali nepregatiti pentru o predare online, numarul de ore redus si un numar urias de profesori care nu au putut sa isi mai desfasoare orele pentru ca nu puteau folosi resurse digitale, cam acesta a fost tabloul scolii online pana in luna iunie, iulie.
In multe tari, dupa ce nu a mai existat starea de urgenta, copiii au revenit la cursurile normale, au pastrat distanta sociala, a fost limitat contactul fizic. Totusi materia neparcursa corect la clasa nu a mai putut fi recuperata. Multe scoli s-au reinchis imediat ce au avut doar un singur caz de infectare, alte scoli au ales sa ramana deschise si sa trimita acasa doar copiii si personalul suspecti de infectari.
Teama de infectari multiple in scoli e reala si e una de care toata lumea tine cont. Insa sistemul de invatamant trebuie sa functioneze in continuare pentru ca generatia actuala sa aiba o sansa pe piata muncii, sa poata invata in continuare in conditii apropiate de cele obisnuite, de dinainte de 2020. Tinerii si copiii au sanse mici sa se infecteze sau sa faca forme severe, raspandirea virusului in comunitate este insa o realitate.
Au fost cazuri de copii de gradinita care au infectat intreg personalul, asta dupa ce s-au imbolnavit si au luat virusul de la bunici, parinti. Totusi aceste cazuri rare nu trebuie sa ne sperie. Cercetatorii francezi au verificat ipoteza raspandirii virusului in comunitatile de scolari, liceeni, elevi si au constatat ca micutii si tinerii infectati nu raspandesc intotdeauna virusul in clasele din care fac parte. Sunt anumite conditii specifice rar intalnite si ele cand virusul poate sa se transmita.
Faptul ca un copil e foarte aproape de altul si are mai multi contacti directi nu inseamna ca rata de transmisie este crescuta. Prescolarii si scolarii de varsta mica au cele mai slabe sanse sa se infecte si sa infecteze pe altii. La adolescenti insa rata de infectare si reinfectare, raspandire este crescuta. Scoli intregi au fost inchise inainte de starea de urgenta in multe tari tocmai pentru ca toata lumea, elevi, parinti, profesori, personal al scolii au fost gasiti pozitivi.
Multe scoli se gandesc deja la inceperea anului scolar din toamna. Parerile sunt impartite in legatura cu scenariile aplicate. Olanda a ales a injumatateasca numarul de elevi din clasa, distantarea e foarte importanta. La fel se intampla si s-a intamplat si in Romania, unde clasele de 30-36 de elevi nu mai exista.
Danemarca a gasit alt model care functioneaza bine, s-au format grupuri de copii, mai mici, scoala s-a desfasurat si in aer liber si fiecare grup a avut si va avea spatiul sau unde sa se poata „desfasura”. Orele au fost tinute si probabil vor fi tinute, cat permite vremea, in aer liber. Belgia a ales sa desfasoare multe ore in biserici, Finlanda a fost printre putinele care a avut acelasi numar de elevi in clasa, dar nu a permis claselor sa se intalneasca, copiii nu au interactionat pe holuri.
In Canada scolile se vor deschide, dar vor fi grupuri de sase elevi care vor pastra distanta fata de alte grupuri, de un metru cel putin si doi metri fata de profesori. In Franta copiii mai mici de 5 ani nu au probleme legate de distantare sociala, insa prescolarii trebuie sa pastreze distanta. In interior elevii mai mari trebuie sa stea la o distanta de cel putin 1 metru unul de altul. Afara se vor putea intalni si juca doar cu elevi din aceeasi clasa. Olanda a revenit asupra modalitatilor de distantare recent si a anuntat ca elevii sub 17 ani nu au nevoie de distantare sociala.
Unde nu s-a putut obtine distantarea sociala, ca in Israel, masca de protectie obligatorie in scoli a fost solutia salvatoare. In tarile unde se poarta masca deja cand e gripa, mastile au devenit obligatorii pentru toata lumea din scoala. Se vor putea scoate mastile doar cand se mananca si cand exista un perete separator din sticla, plastic.
Germania a adoptat si alt model si il aplica si din toamna: copiii poarta masca la baie, pe hol, dar cand sunt in clasa, in banca cu plexiglax de jur imprejur o pot da jos. Austria a renuntat la ideea de masti in interior cand a vazut ca raspandirea nu e atat de puternica. Norvegia, Marea Britanie si Suedia au avut masti optionale in scoli.
In Romania, din toamna, se va merge pe un scenariu mixt cel mai probabil, o parte a copiilor la scoala, alta acasa, online. Unde nu sunt posibilitati sau sunt putini elevi in clase se va merge pe scoala clasica, cu distantare, asta pentru ca toti elevii sa aiba acces la educatie. Invatamantul exclusiv online nu are cum sa se desfasoare in conditii normale pentru ca nu exista infrastructura necesara si nici dispozitive moderne pentru toti copiii, de la tara si de la oras.
Masca va fi obligatorie insa in scoli, asta e sigur, la fel si numarul mic de elevi in clasa, maxim 10-15 per fiecare spatiu. De aici multe probleme iarasi, legate de personal, de profesori si invatatori care sa se ocupe de toate grupele formate si sa asigure predarea in conditii normale…
Raspandirea virusului in comunitatea de unde vine copilul e scazuta, au aratat deja studiile expertilor in epidemiologie, de multe ori infectarile se produc in familie si doar acolo, la scoala modul de interactiune nu permite o rata a raspandirii in comunitatile mari foarte mare.
In unele tari ceva mai precaute scolile nu vor incepe nici anul acesta si poate nici la anul, pana cand un vaccin nu va fi gata nimeni nu risca nimic. Invatamantul online este singura cale de continuare a cursurilor pentru o intreaga generatie. Experimentele vor continua si fiecare tara, fiecare institutie se va adapta in functie de gradul de infectare si de legile date de autoritati. Scolile vor incepe in general, dar in conditii speciale cam peste tot in lume…