De la sfarsitul lui 2019, cand au aparut primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 in lume, ingrijorarea epidemiologilor a fost pe un trend crescator. Odata cu declararea pandemiei de COVID-19, in primele luni ale lui 2020, ingrijorarea epidemiologilor si oamenilor de stiinta a atins cote maxime. Si pe toata perioada pandemiei de COVID-19, care nu s-a incheiat inca, asa cum cred multi, toata lumea a sperat la un singur lucru: trecerea de la faza de pandemie la faza endemica a COVID-19. Cum ne dam seama insa ca am intrat intr-o faza endemica a COVID-19?
Conform epidemiologilor cu experienta o boala ajunge sa fie in faza endemica atunci cand are o prezenta stabila, constanta, intr-o anumita regiune, predictibila, fara fluctuatii prea mari. De exemplu, gripa este o astfel de boala aflata in faza endemica. E o definitie generica insa, endemicitatea nu inseamna in mod necesar ca o boala e rara sau comuna, severa sau cu manifestari moderate. Rata infectarii poate sa fie in continuare una mare, ridicata, dar sa ramana statica, sa nu fluctueze enorm. Malaria, care e deja endemica in multe tari, a omorat peste 600.000 de oameni in 2020.
Distinctia dintre pandemie, faza endemica si epidemie e de multe ori una greu de realizat chiar si de catre expertii in medicina moderna. Definitiile lor sunt fluide pe masura ce bolile devin mai mult sau mai putin prevalente in decursul timpului.
Pandemia este o epidemie care are o arie de raspandire nationala, in mai multe tari, pe mai multe continente. Faza endemica se refera la ceva ce apartine unei anumite populatii sau unei anumite tari. Epidemia este o bolaa care afecteaza un numar mare de oameni dintr-o comunitate, populatie, regiune. Pandemia e o epidemie care calatoreste, mai pe intelesul tuturor.
Epidemia se raspandeste in mod activ, greu de anticipat, cazurile sunt peste asteptari mereu. De exemplu, cand COVID-19 a fost limitata doar la Wuhan, China, vorbeam despre o epidemie. Raspandirea geografica a dus la declararea pandemiei.
Faza endemica poate face trimitere la o prezenta constanta intr-o anumita regiune. Cum am vazut, malaria este endemica in anumite parti ale Africii-ca o comparatie pentru a intelege mai usor, gheata este endemica in Antarctica.
Ajunge COVID-19 incet, incet, in faza endemica? E inca prea devreme ca ne gandim la asa ceva. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii a avertizat ca nu trebuie sa ne raportam prea repede la COVID-19 ca la o boala endemica. Oricand ne putem trezi cu alte si alte variante de SARS-CoV-2, cum am vazut si in anii trecuti, ajungand iarasi la spitalizari multe, terapii intensive pline si infectii pe banda rulanta.
Desi a existat si exista in continuare vaccinare la scara larga, ritmul sau e inca unul lent. Unele vaccinuri, mai ales cele chinezesti nu sunt atat de eficiente, cele pe care le folosim deja de la marile branduri producatoare de vaccinuri sunt eficiente, dar si asa, dupa o perioada, cand nu mai avem suficienti anticorpi, riscul de infectare este tot unul ridicat.
Expertii au fost cu ochii si pe Portugalia, care a avut printre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, observand modul in care locuitorii de acolo s-ar adapta la o viata cu o boala COVID-19 endemica. Nu au mai fost restrictii legate de adunari publice, private cu numar mare de oameni, multe activitati nu au mai necesitat purtarea mastii si dovada vaccinarii.
Si pana la urma cum stim ca am intrat intr-o faza endemica a COVID-19? Iata cativa indicatori.
- Numarul de cazuri. Cu cat e mai mic si e mai constant, cu atat mai bine. Daca nu sunt fluctuatii foarte mari pe o perioada lung de timp, cateva saptamani si nu exista un numar mare de cazuri ce apar din senin de la o zi la alta am putea fi intr-o faza endemica a bolii;
- Numarul de cazuri spitalizate scade constant si ramane stabil, nu exista fluctuatii. Atunci cand aceasta stabilitate dispare nu mai discutam despre boala endemica si am putea avea de-a face iarasi cu pandemia, epidemia;
- Rata mortalitatii locale si zonale. Cand sunt sub 100 de morti declarate la nivel national, avem deja faza endemica. Dar trebuie sa fim atenti la variantele de SARS-CoV-2 din anumite regiuni, unde aceste rate ale mortalitatii pot varia;
- Focarele nou aparute. Cu cat mai putine sau aproape deloc, cu atat mai bine. Faza endemica inseamna si lipsa unor focare noi pe o perioada de timp intr-o anumita zona, tara, regiune.
A te gandi la faza endemica prea devreme implica multe riscuri. Graba prea mare pe care am vazut-o deja in multe tari, de a ridica orice fel de restrictii si de a avea din nou o viata normala, ca in 2019, poate duce la aparitia rapida a unor noi variante si mai puternice si mai greu de stapanit.
Scenariul cel mai bun pentru noi ar fi sa avem tot mai putine infectari cu variantele Omicron, Delta, cu subvariantele lor, combinatiile de variante, dar cazurile sa fie usoare, si asa sa ne gandim la o tranzitie catre o faza a COVID-19 endemica. Si testarea pe scara larga, un numar mai mare de teste facute in fiecare zi, campanii de vaccinare mai eficiente in toata lumea, pentru a avea macar 75% din populatie vaccinata cu o doza, ar putea ajuta la instalarea fazei endemice a COVID-19. Pana la urma depinde doar de noi si de actiunile noastre cand vom vedea si aceasta faza si nu vom mai avea probleme atat de mari cu SARS-CoV-2.