Relatiile sexuale se schimba odata ce esti implicat in relatii seriose

Trecerea de la viata de celibatar la cea de sot sau prieten aduce o multime de schimbari in toate planurile vietii. Cele mai importante dintre ele nu se petrec in plan social sau economic, asa cum ati crede, ci in plan sexual. Viata sexuala se poate schimba la 180 de grade odata ce suntem implicati intr-o relatie serioasa si asta poate avea o multime de motive. Multe sunt usor de intuit, insa altele s-ar putea sa va surprinda.

Relatiile sexuale din perioada in care esti singur si cele din perioada in care esti deja intr-o relatie foarte serioasa ajung sa fie total diferite. Pana la un punct este normal sa fie asa, cand esti intr-o relatie si mai esti si casatorit ai deja sentimente, emotii mai puternice, esti atasat emotional de persoana de sex opus si asta se vede… in dormitor. Studiile facute de-a lungul timpului au demonstrat un lucru foarte clar: odata ce te-ai casatorit, dupa ce ai deja o prietena oficiala si v-ati inceput vietile sexuale normale sexul nu mai este atat de interesant. Apare si monotonia, apare si plictiseala, deja descoperi corpul celuilalt, ai ajuns la anumite etape ale relatiilor sexuale, nu mai este niciun mister ce inseamna placerea si ce inseamna satisfactia.

Cu toate astea multe motive care duc la aparitia acestor diferente nu tin neaparat de monotonie si de plictiseala…

Luna de miere nu tine la nesfarsit. Toate cuplurile trec prin faza lunii de miere, cand relatia e foarte puternica, deja romantismul este la ordinea zilei, relatiile sexuale sunt mai intense ca niciodata. Atunci ambii parteneri isi descopera corpurile, invata unul de la altul, descopera placerea de a fi implicati intr-o relatie sexuala. Asa cum vine, pe neasteptate, asa si trece aceasta faza si relatiile sexuale s-ar putea sa nu mai fie asa de dese, dispare si placerea de a experimenta si altceva in materie de sex. Si cand nu mai e luna de miere, nu mai e romantism si placere dispare si satisfactia, sexul nu prea mai are rost.

Intervine rutina. Inainte sa te implici intr-o relatie serioasa, relatiile sexuale erau spontane, erau o activitate care te incanta si iti aducea satisfactie imediata. Dupa ce te casatoresti, mariti, sexul devine deja ceva banal, face parte din rutina zilnica sau saptamanala. In primele luni de relatie ai mereu ce sa descoperi, relatiile sexuale sunt interesante, haioase, placute, le cauti si le astepti mai ceva ca pe o marire de salariu. Dar cand te obisnuiesti cu noua viata sexul nu prea mai e primul pe lista cand vrei sa faci si altceva. Te chinui sa mai strecori o seara romantica cand si cand si nu prea mai ai timp si de asa ceva. Si asa dispare si nevoia de relatii sexuale, cel putin pentru o perioada. Esti prea obosit ca sa mai vrei si o noapte incendiara in dormitor.

Relatiile sexuale nu mai sunt prioritare. Pentru inceput, cel putin in primele luni de relatie, intimitatea emotionala este ceva natural, vine de la sine. Mai trebuie sa o conectezi cu partea fizica si totul este perfect. Expertii in sexualitate recomanda prioritizarea relatiilor sexuale si incercarea de a ajunge la un sex tantric, acolo unde ambii parteneri se daruiesc unul altuia si unde implicarea este totala. Prioritizarea relatiilor sexuale si intelegerea importantei lor pentru cuplu si pentru relatie ar trebui sa fie pe primul plan cand incepeti sa construiti o relatie sanatoasa.

Vulnerabilitatea partenerilor duce la ezitari si renuntari in privinta vietii sexuale. Uneori oamenii sunt de parere ca sunt gata sa fie parte dintr-o relatie si sa se implice, inclusiv la nivel sexual. Dupa ce se implica direct in relatie apar vulnerabilitatile, anxietatea, partenerul ajunge sa fie respins de teama si orice fel de intimitate fizica dispare de la sine. Apar probleme de ambele parti, inclusiv la nivel emotional si mental, apare stresul, nu mai suntem in stare sa cerem partenerului ceea ce ne dorim cu adevarat din punct de vedere sexual, ne inchidem in noi si sexul devine deja istorie. Pana la urma acest efect este unul normal, dar trebuie sa il depasim singuri sau cu ajutorul unor psihologi. Cand vom scapa de orice inhibitii si de orice preconceptii, temeri legate de viata sexuala vom putea avea si relatii sexuale sanatoase si normale pentru orice adult echilibrat. Pastrarea acestui echilibru este mai dificila, dar nu imposibila atat timp cat exista deschidere si comunicare de ambele parti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *