Piata telefoanelor smarte este intr-o continua dezvoltare, mereu apar branduri noi, avem si foarte multe telefoane care se lanseaza in fiecare an, cererea e mare, oferta si mai mare. Insa se intampla un fenomen ciudat in ultimii ani: numarul de telefoane cu Android lansate in piata este urias raportat la numarul de telefoane cu iOS. Desi cererea nu e asa de mare mereu si utilizatorii nu schimba telefoanele la trei-sase luni, producatorii „arunca” pe piata modele din ce in ce mai bune si mai performante, cu preturi pe masura.
De ce sunt atat de multe telefoane lansate cand ai cerere care nu e uriasa aproape niciodata? Raspunsul il veti descoperi in articolul ce urmeaza.
Cand ti-ai cumparat ultimul smartphone? Cel mai probabil acum doi sau chiar trei ani, nu? Cam asta e intervalul la care utilizatorul obisnuit inlocuieste telefonul smart. De ce? Pentru ca nu mai ai upgrade la OS, pentru ca x aplicatie nu mai functioneaza decat pe sistemele noi de operare de la Google sau pentru ca modelul tau nu are functia y de care ai nevoie sau camere prea slabe.
Chiar si utilizatorii care dispun de un buget foarte mare in fiecare luna nu ajung sa isi cumpere telefoane lunar sau la trei-sase luni. Din moment ce ai ales un telefon care iti place si iti faci treaba cu el nu exista vreun motiv intemeiat sa il schimbi.
Si cu toate astea producatorii de telefoane lanseaza la foc automat o multime de modele care mai de care mai sofisticate si mai atragatoare. De ce se intampla lucrul acesta?
E mai simplu sa produci telefoane cu Android, preturile materialelor sunt destul de mici daca ne raportam la costurile de productie cu un iPhone. Poti sa faci, in calitatea ta de producator de telefoane cu Android, ce fel de dispozitive vrei, singura conditie este sa rezolvi o problema a clientilor, sa li se potriveasca telefoanele lansate.
Practic producatorii de telefoane cu Android au cel putin trei serii in care tot introduc modele noi anual. Au seria Entry Level, unde sunt telefoanele mai simple, ieftine, pentru toata lumea, seria mid-range care au niste componente hardware si functii premium, dar cu oarecare limitari de materiale si de hardware si seria Premium sau Flagship, care include doar telefoane de top, cu specificatii foarte puternice si preturi mari.
Plus ca acum e si nebunia cu 5G si fiecare producator are telefoane cu 5G, fara 5G pe fiecare model lansat. Mai sunt si senzori pe care ii ai sau nu, camere care apar sau nu, dimensiunile ecranelor adaptate si ele pentru diferite tipuri de clienti.
E un lucru bun acest numar mare de telefoane lansate in fiecare an? Depinde. Ecosistemul Android in care ai deja foarte multe telefoane va avea probleme pentru ca e fragmentat si un update e foarte dificil. Asa se face ca va dura sa primesti update, upgrade OS pentru ca fiecare producator vrea sa personalizeze experienta si sa aduca imbunatatiri la OS.
Pe de alta parte, da, poate fi un lucru bun pentru ca ai de unde alege, utilizatorul are cum sa compare si cum sa cumpere fix ce i se potriveste. Ai specificatii diferite, design diferit, functii diferite, pentru toata lumea. Cu cat mai multe telefoane in piata, cu atat mai bine, mai ales pentru cei mai pretentiosi sau pentru cei care vor un telefon bun la cel mai mic pret de pe piata. Plus ca iti poti schimba telefonul mai des pentru ca si concurenta e mai mare, preturile scad si la un an sau doi de la lansare iti poti cumpara si un flagship fara sa dai tot salariul pe el?.
Deja piata telefoanelor midrange si flagship e dominata de iPhone si Apple, asa ca era firesc sa vedem foarte multe variante si din partea telefoanelor cu Android ca sa mai castige si Android-ul o parte din piata, nu?
De ce nu face la fel si Apple, sa lanseze foarte multe tipuri de iPhone anual? Ar putea sa faca si Apple la fel, dar ar pune mari probleme utilizatorilor de iPhone, care nu vor mai sti ce sa faca si ce sa aleaga. Fiecare iPhone lansat este foarte bine ancorat in ecosistemul Apple, poti sa controlezi, sa utilizezi si sa faci sharing la fisiere intre diverse produse Apple. Daca ai mai multe iPhone-uri vei avea si sanse foarte mari sa ai brese de securitate in ecosistem.
De retinut: Apple e un brand care produse telefoane smart cu iOS, iar Android are cel putin 15 branduri care produc telefoane pe care se instaleaza imediat Android OS de la Google. Un iPhone are update-uri pe vreo patru ani, un Android de abia atinge 2-3 ani de update-uri, doar cei cu Snapdragon vor avea 4 ani de update-uri mai nou, si acelea primite cu mari intarzieri-Google a anuntat deja ca va schimba acest lucru si va oferi update-uri directe pe dispozitivele unde avem Android OS, dar asta in viitor, care viitor nu se stie cand va fi.
Si mai e ceva. Nu toata lumea vrea sa fie atat de legata de un ecosistem, cum e cel de la Apple, si sa fie nevoita sa faca eforturi substantiale ca sa treaca spre alt OS sau alt ecosistem… Asa ca mai multe variante de telefoane cu Android inseamna si o sansa in plus la un viitor mai simplu pentru toata lumea.