De ce e nevoie de extracție măsea? Cea mai comună extracție de măsea este extracția măselelor de minte. Mulți adolescenți și unii adulți își îndepărtează măselele de minte din cauza disconfortului pe care îl creează, însă pe lângă aceasta, există și alte motive pentru care extracția măselelor poate fi necesară la vârsta adultă.

EB Dent – stomatologie Cluj – Napoca

De ce e nevoie de extracție măsea?

Cea mai comună extracție de măsea este extracția măselelor de minte. Mulți adolescenți și unii adulți își îndepărtează măselele de minte din cauza disconfortului pe care îl creează, însă pe lângă aceasta, există și alte motive pentru care extracția măselelor poate fi necesară la vârsta adultă.

Cariile dentare avansate, infecția dentară sau aglomerarea dinților pot necesita o astfel de intervenție. Cei care poartă aparat dentar pot avea nevoie să îndepărteze unul sau doi dinți pentru a crea spațiu celorlalți, pe măsură ce aceștia se așează la locul lor. În plus, persoanele care trec prin procesul de chimioterapie sau care sunt pe cale să li se facă un transplant de organe ar putea avea nevoie să îndepărteze măselele deteriorate pentru a-și menține sănătatea orală.

Extracția de măsea este efectuată de medicul stomatolog și este o procedură ambulatorie relativ rapidă, cu anestezie locală. De regulă este o procedură simplă, însă când vine vorba de măsele rupte, procedura devine puțin mai complicată.

5 situații când se impune extracția intr-un cabinet stomatologic

Există 5 situații când se impune procedura de extracție măsea, și anume:

Impactare (aglomerarea)

Impactarea măselelor apare atunci când creșterea uneia împinge de la locul ei o altă măsea existentă. Măseaua este susceptibilă de infecție, provocând gingii roșii, umflate, sensibile sau sângerânde. Persoanele care suferă de această afecțiune acuză adesea dureri și umflături în jurul maxilarului și dificultăți în deschiderea gurii.

De regulă, vinovatele pentru această afecțiune sunt măselele de minte, al treilea set de molari, care nu au suficient spațiu în gură pentru a crește în poziție verticală, așa că, în schimb, cresc spre interior către restul măselelor. În aceste cazuri, soluția cea mai bună este extracția lor cât mai curând posibil pentru a preveni deteriorarea ulterioară a celorlalte măsele.

Suprapunere

În afară de durere, impactarea măselelor poate provoca, de asemenea, supraaglomerarea lor, ceea ce duce la infecții și dureri. Îndepărtarea măselelor problematice din spatele gurii poate deschide spațiu liber pentru ca restul măselelor să se așeze după cum este necesar, păstrându-vă zâmbetul drept și frumos, fără a fi nevoie de aparat dentar.

Cariile dentare

Acumularea tartrului și a plăcii provoacă cariile dentare. Aceste depozite mănâncă smalțul măselelor, făcându-le slabe și fragile. Dacă starea devine suficient de rea, atunci se poate dezvolta o infecție, provocând dureri intense, umflături și roșeață. Când caria devine profundă sau ajunge într-un stadiu avansat încât nu mai există posibilitatea de recuperare sau restaurare, apare necesitatea de îndepărtare a acesteia pentru a evita alte probleme de sănătate.

Boala parodontală sau a gingiilor

Similar cu cariile dentare, boala parodontală și a gingiilor este adesea cauzată de acumularea plăcii și tartrului pe dinți. Deși există multe afecțiuni diferite pe care oamenii le pot dezvolta în gingii și în osul din jurul dinților, cele mai frecvente sunt gingivita și parodontita.

Gingivita este o inflamație a gingiilor din jurul măselelor, în timp ce parodontita este inflamația  țesuturilor din jurul acestora.

Dacă integritatea osului sau a gingiei din jurul măselei se deteriorează prea mult, atunci poate fi necesară îndepărtarea acesteia în favoarea unei punți dentare sau a unui implant dentar pentru a păstra sănătoase măselele din jur.

Accidente/traume

Dinții sunt adesea printre primele victime ale unui accident. Fie că e vorba de o minge care vine spre tine cu o viteză record sau de un accident de mașină, astfel de incidente pot face ravagii pentru dinți.

Uneori se întâmplă ca un dinte să fie prea deteriorat pentru a fi salvat. Atunci când este cazul, extracția dinților este o parte necesară a procesului de recuperare. În caz contrar, un dinte deteriorat s-ar putea infecta grav și ar putea necesita în cele din urmă o procedură cu un canal radicular care poate fi foarte dureroase.

Extracția măselelor de minte

Zeci de mii, dacă nu chiar mai multe intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea măselelor de minte sunt efectuate în fiecare an în toată lumea. Acestea sunt îndepărtate de regulă deoarece pot provoca leziuni celorlalte măsele neavând suficient spațiu pentru a se dezvolta și le împing în afara aliniamentului. Măselele de minte  pot provoca, de asemenea, dureri și disconfort pe măsură ce se deplasează sau încep să erupă.

Dacă este necesară sau nu îndepărtarea măselelor de minte  depinde de fiecare caz în parte. Medicul stomatolog va decide după ce va evalua radiografiile pentru a determina poziționarea și mișcarea măselelor. În mod similar, dacă un pacient se confruntă cu modificări ale mușcăturii, alinierii sau impactului asupra altor măsele, cel mai probabil că medicul stomatolog va alege îndepărtarea acelor măsele.

Totuși, este posibil ca la unii adulți și adolescenți să nu se dezvolte niciodată măselele de minte. În mod ciudat, nu toată lumea se naște cu toate cele 4 măsele de minte, unii oameni se nasc doar cu 2-3, iar altora nu le cresc deloc. De fapt, aproximativ 35% dintre oameni se nasc fără măsele de minte.

Stomatologii noștri îți vor verifica cu atenție dinții, gingiile și gura înainte de a extrage un dinte sau o măsea. Cel mai bine este să păstrezi dinții naturali, cu toate acestea, dacă nu poate fi evitată, ne asigurăm că procedura de extracție este cât mai puțin dureroasă.

Cum te pregătești pentru extracție?

Înainte de a programa procedura, medicul stomatolog va analiza radiografia. Asigură-te că i-ai spus medicului despre orice medicamente pe care le iei, precum și despre vitamine, suplimente și medicamente fără prescripție medicală.

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să știe dacă ai urmat sau vei urma un tratament cu bifosfonați. Dacă da, extracția trebuie făcută înainte de tratamentul medicamentos, altfel maxilarul ar putea fi expus riscului de osteonecroză (moarte osoasă).

De asemenea, spune-i medicului stomatolog dacă suferi de oricare dintre următoarele afecțiuni:

  •  un defect cardiac congenital
  •  diabet
  •  boli hepatice
  •  boli tiroidiene
  •  boli renale
  •  hipertensiune
  •  o articulație artificială
  •  valve cardiace deteriorate
  • boli suprarenale
  • un sistem imunitar afectat
  •  antecedente de endocardită bacteriană

Medicul stomatolog se va asigura ca extracția de măsea să aibă loc în condiții de siguranță. De asemenea, în anumite situații speciale, este posibil să ți se prescrie antibiotice în zilele premergătoare procedurii.

Este util să ții cont de următoarele pentru ziua în care are loc extracția măselei pentru a asigura un tratament de calitate:

  • Nu fuma în în ziua respectivă
  • Spune medicului stomatolog dacă ai o răceală, deoarece poate fi necesar să te reprogramezi
  • Anunță medicul stomatolog dacă ai avut greață sau vărsături cu o seară înainte

Cum decurge procedura de extracție măsea?

Extracția măselelor poate fi simplă sau chirurgicală, în funcție de starea măselei. Înainte de toate, ne asigurăm că zona unde urmează să fie extrasă măseaua este complet amorțită înainte de a începe. La cabinetul de stomatologie EB Dent confortul tău și experiența relaxată sunt principalele noastre preocupări.

Iată cum se va derula: vei primi un anestezic local care amorțește zona din jurul măselei, astfel încât să simți doar presiune, și nu durere, în timpul procedurii. Apoi medicul folosește un instrument numit „elevator” pentru a slăbi dintele, iar apoi cleștele pentru a-l îndepărta. Procedura nu durează mult și nici nu este dureroasă.

De obicei îndepărtarea măselelor este o procedură simplă și durează câteva minute. Nu ar trebui să simți durere în timpul procedurii, însă vei simți presiune. Dacă sunt necesare suturi, acestea se vor suprima la 7 zile.

Păstrează zona foarte curată în timp ce se vindecă. Medicul stomatolog îți va spune cum să faci cel mai bine acest lucru.

Care este perioada de recuperare după o extracție de măsea in cabinetul de stomatologie?

În mod normal, recuperarea după o exctracție de măsea durează câteva zile. Ca vindecarea să fie mai rapidă și fără probleme, urmează acești pași:

  • Ø După ce medicul stomatolog așează tamponul de tifon peste zona afectată, mușcă pentru a reduce sângerarea și pentru a ajuta la formarea cheagurilor.
  • Ø Aplică un pachet de gheață pe obraz după procedură pentru a reduce umflarea.
  • Ø Odihnește-te și relaxează-te în primele 24 de ore. Nu sări imediat în rutina obișnuită și evită efortul fizic solicitant timp de 3 zile.
  • Ø Nu fuma și nu consuma băuturi calde sau alcoolice timp de cel puțin 24 de ore după extracție.
  • Ø Nu clăti gura nici cu apă, nici cu alte substanțe timp de 24 de ore după extracție
  • Ø În ziua următoare procedurii, mâncă alimente moi, cum ar fi iaurt, budincă și sos de mere. Pe măsură ce locul extracției se vindecă în următoarele zile, poți reintroduce încet alte alimente în dieta ta.
  • Ø Pe timpul nopții dormi pe cât posibil cu capul mai ridicat față de restul corpului.

Dacă ai dureri care nu dispar după câteva zile sau semne ale unei infecții – inclusiv febră, durere și puroi sau drenaj de la incizie – stabilește  un consult stomatologic cât mai curând posibil. La EB Dent nu trebuie să aștepți dacă ai o urgență, îți facem loc în ziua respectivă.

Cât durează până se vindecă locul după o extracție de măsea?

Vindecarea depinde de mai mulți factori, inclusiv complexitatea extracției, sănătatea orală sau infecția deficitară, fumatul. În general, durata de vindecare a țesutului gingival poate dura între  3 și 4 săptămâni, iar duarata de vindecare a osului poate dura până la 6 luni.

Trebuie să știi că după extracție sângerarea ușoară este normală. De asemenea, așteaptă-te la o senzație de durere și disconfort.

Ce să mănânci după o extracție a dinților

Alimentele moi, cremoase sau lichide sunt cele mai bune după o extracție de măsea. Evită să mănânci pe partea de unde a fost extrasă măseaua.

Sfat: Mulți pacienți raportează că alimentele reci, cum ar fi înghețata, sunt liniștitoare pe locul extracției.

Iată o listă cu alimentele recomandate după extracția unei măsele:

  • Ø Înghețată
  • Ø Supă – rece sau caldă, nu fierbinte
  • Ø Smoothies
  • Ø Omletă
  • Ø Sos de mere
  • Ø Budincă
  • Ø Piure de cartofi
  • Ø Pastele fierte moi
  • Ø Băuturi reci, fără acid, cum ar fi apă (plată), lapte sau suc

Alimentele de evitat timp de cel puțin o săptămână după procedura de extracție măsea sau mai mult, până la vindecarea adecvată:

  • Ø Alimente picante sau acide
  • Ø Gustări crocante sau tari
  • Ø Floricele de porumb
  • Ø Nuci
  • Ø Chipsuri
  • Ø Orice este greu de mestecat, cum ar fi carnea
  • Ø Bauturi carbogazoase

Pot fuma după o extracție?

Pentru vindecarea corectă, nu fuma timp de cel puțin 24 de ore după procedura de extracție măsea sau până când locul este vindecat complet. Fumatul poate împiedica procesul de vindecare și, de asemenea, prezintă un risc mai mare de a dezvolta o priză uscată.

Care sunt riscurile extracției de măsea?

Există câteva riscuri în cazul unei extracții dentare. Cu toate acestea, dacă medicul stomatolog recomandă procedura, înseamnă că beneficiile depășesc orice riscuri.

De obicei, după extracția unei măsele, se formează în mod natural un cheag de sânge în gaura osului din care a fost extrasă măseaua. Acesta este necesar pentru vindecare. Cu toate acestea, dacă cheagul de sânge nu se formează sau se dislocă, osul din interiorul prizei poate fi expus. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul stomatolog va proteja zona punând peste ea un pansament sedativ pentru câteva zile. În acest timp, se va forma un nou cheag.

Alte riscuri posibile pentru care e nevoie să contactezi medicul stomatolog:

  • Ø sângerări care durează mai mult de 12 ore
  • Ø febră severă și frisoane, semnalând o infecție
  • Ø greață sau vărsături
  • Ø tuse
  • Ø dureri în piept și dificultăți de respirație
  • Ø umflături și roșeață la locul chirurgical

Cât de repede mă pot programa dacă am o urgență?

La EB Dent este ușor să te programezi: poți să ne suni sau să te programezi online folosind calendarul nostru. Dacă ai o urgență îți facem loc în program astfel încât să intri cu prioritate. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.

Și asta nu e tot! Vei găsi că soft-ul nostru de programări online îți este foarte util pentru că te ajută să economisești timp atunci când te programezi. Din trei click-uri îți faci singur programarea și ai și transparența întregului nostru orar.

După cum vezi, ai toate motivele pentru a-ți îngriji dantura. Programează acum vizita ta la medicul stomatolog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *