Pana nu demult ne temeam doar de gripa si ne infioram cand vedeam cifre alarmante de cateva sute de imbolnaviri pe sezon. Din 2020 insa lucrurile s-au schimbat radical, odata cu aparitia noului coronavirus.
Spre deosebire de gripa, noul virus pe care incercam sa il eradicam se raspandeste mai rapid si nu avem imunitate dupa ce ne imbolnavim. Gradul de contagiozitate este foarte mare si expertii au si o explicatie pentru aceasta raspandire rapida a virusului.
Cu mii de cautari zilnice si foarte aproape de a fi cuvantul anului 2020, COVID-19 este una dintre cele mai temute afectiuni in momentul de fata. Virusul care determina aparitia bolii COVID-19 poarta numele de SARS-CoV-2, un nou tip de coronavirus care a reusit sa schimbe complet modul in care oamenii interactioneaza oamenii si cum functioneaza economia globala.
Un coronavirus face parte dintr-o familie intreaga de coronavirusuri, deci nu este ceva nou, doar ca actualul virus a suferit anumite mutatii, modificari si specialistii nu pot determina un vaccint eficient impotriva sa. Oamenii s-au mai confruntat cu diverse variante de coronavirus pana acum, forme usoare care cauzeaza gripa comuna, dar si boli mai serioase precum SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) sau MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Insa niciodata cu un virus care se poate raspandi atat de rapid si cu atat de multa forta distructiva la nivelul organismului uman.
Gradul de contagiozitate al coronavirusului raspunzator de COVID-19 este deosebit de mare, boala se poate transmite de la om la om prin picaturi mici de saliva sau secretii nazale aruncate in aer cand tusim sau respiram, cand vorbim. Mai grav este ca toate aceste picaturi minuscule se „lipesc” de toate obiectele si suprafetele din jurul oamenilor. Odata ce altcineva atinge obiectele si suprafetele si isi atinge ochii, nasul, gura virusul intra imediat in corpul-gazda si face ravagii. Chiar si in mijloace de transport in comun sau intr-un supermarket noul coronavirus ramane activ in aer si pe suprafete si poate imbolnavi sute de oameni in cateva minute.
Cercetatori din intreaga lume incearca sa descopere cum intra coronavirusul in organism si ce il face atat de eficient in raspandire. Noul coroanvirus este atat de contagios din cauza unei… proteine. Proteina respectiva se afla pe suprafata sa, reusind sa infecteze alte celule foarte usor. Orice virus, ca sa ajunga sa infecteze oameni, are nevoie de o „cheie”de intrare in celule. Proteina in cauza sau „cheia” SARS-CoV-2 este numita proteina-S, ea „adera” la membra celulara doar in conditiile in care exista activarea cu ajutorul enzimelor.
Activarea unei astfel de „chei” se produce in cazul noulu coronavirus doar cu ajutorul unei enzime specifice celulei care va deveni gazda sa. Enzima se afla in numeroase tesuturi umane, de la plamani si intestinul subtire, la ficat, de unde si atacurile multiple asupra organelor vitale odata ce SARS-CoV-2 a patruns in corpul nostru. Enzima respectiva este recunoscuta doar de noul coronavirus, de unde si atacurile foarte bine targetate ale virusului care a patruns in organism.
Proteina de pe suprafata noului coronavirus are o afinitate pentru anumiti receptori celulari. De aici oamenii de stiinta au putut concluziona faptul ca un posibil vaccin ar putea sa vizeze tocmai acesti receptori pentru a vindeca rapid un organism. Pentru ca virusul se „fixeaza” la inceput in caile aeriene respiratorii superioare raspandirea lui in primele faza ale bolii este uriasa. Virusul se raspandeste cu zile bune inainte sa apara simptomele, deci bolnavii care de abia afla de simptome deja au infectat cel putin cateva sute in jurul lor. Si nu se opreste aici. Virusul ataca si plamanii si tot ce duce aerul spre plamani, cauzand si forme severe de pneumonie.
Raspunsul imunitar determinat la pacientii cu forme servere de COVID-19 este atat de puternic incat poate duce si la deces sau la dereglari grave la nivelul functionarii organelor vitale. SARS-CoV-2 este atat de contagios si pentru ca infecteaza un numar urias de oameni, fara a tine cont de varsta. De la bebelusi la tineri si batrani, oameni de peste 90 de ani, toti sunt afectati si ajung pe patul de spital. Barbatii au sanse mari sa sfarseasca tragic daca au infectii puternice cu noul coronavirus si raspandesc boala mai rapid pentru ca se infecteaza mai repede.