Consumul regulat de alimente si ingrediente amare poate ajuta la mentinerea unei sanatati de fier indiferent de varsta

Omul poate percepe cinci gusturi, cel mai greu de suportat fiind cel amar. El e simtit partea posterioara a limbii, il gasim la foarte multe fructe, legume, preparate, ingrediente si il evitam in general. Cu toate astea alimentele si ingredientele amare sunt foarte bune pentru sanatatea noastra generala, fiind consumate ca adjuvant in multe tratamente pentru boli comune.

De cele mai multe ori intalnim gustul amar in plante, legume, fructe, anumite ingrediente. Gustul amar se datoreaza unor compusi speciali care au evoluat pentru a proteja planta respectiva ca sa nu fie mancata de animalele salbatice. Toxicitatea plantelor sau a ingredientelor care sunt foarte amare este mult mai mare decat la variantele care nu au acest gust.

Insa nu toate plantele, ingredientele, fructele si legumele amare sunt si toxice. De exemplu un grapefruit este sigur pentru consum, are proprietati terapeutice recunoscute si este foarte indragit si cautat in supermarketuri.

Alcaloizii sunt de regula compusii amari care dau si gustul tipic pe care il simte limba. Dar mai sunt si compusi amari care au un nivel scazut de toxicitate, fenolii, flavonoidele, terpenii sunt grupuri de fitochimicale care au efecte benefice asupra organismului uman si le vedem adesea in mancarurile amare. Pe masura ce ne expunem la doze micute din substantele amintite organismul nostru devine mai puternic si se dezvolta un raspuns adaptiv la stresul moderat denumit hormeza. Flavonoidele vor actiona ca niste antioxidanti puternici si vor lupta cu radicalii liberi si cu efectele lor nedorite.

Genetica joaca si ea un rol foarte important in perceperea gustului amar. In 1931, un om de stiinta pe nume Arthur Fox si-a dat seama ca nu putea gusta PTC, feniltiocarbamida, asta in vreme ce colegii de laborator spuneau ca e extrem de amara. Dupa maparea genomului uman s-a descoperit ca anumite gene determina daca o persoana poate sa perceapa gustul amar al PTC sau nu il poate percepe deloc. Pana acum geneticienii au stabilit ca avem peste 30 de gene responsabile de simtirea, perceperea gusturilor amare.

Genele umane si genomul uman au evoluat, asa ca e firesc ca gustul amar sa fie perceput diferit. De regula sensibilitatea la gustul amar se va incadra in trei categorii descrise de profesorul J. Lambert de la Universitatea Statului Pennsylvania. Sunt cei care nu simt deloc gustul amar sau il simt extrem de putin, cei care au reactii puternice la amar si cei care au un raspuns la gustul amar undeva intre cele doua categorii. Sensibilitatea la gustul amar se pierde si odata cu varsta.

Ce avantaje ai daca vei manca si alimente, ingrediente, fructe si legume amare?

Digestia se va imbunatati, sunt stimulate sucurile gastrice, se reduce balonarea, enzimele digestive si saliva isi fac treaba mai bine cand sunt stimulati receptorii gusturilor amare. Indigestia e tratata sau prevenita daca vom manca alimente si ingrediente cu gust amar puternic.

Pacientii cu probleme de greutate, cei care vor sa slabeasca vor avea inclus in meniuri si mancarurile amare, ingredientele amare. Microbii din intestine sunt instruiti sa foloseasca mai multa energie cand mancam mai mult. Plus ca se va folosi mai bine glucoza si grasimea va fi stocata in organism in cantitati mai mici.

Raspunsul la insulina este mai bun odata ce mancam si alimente amare, se trateaza mai usor toate tipurile de diabet. Zaharul din sange e redirectionat spre musculatura pentru momentele cand avem nevoie de energie si de o miscare cat mai rapida. Tensiunea arteriala este mai usor de controlat si ea, glicemia e mentinuta in limite normale mereu daca vom manca si ingrediente si fructe si legume amare. Continutul mare de antioxidanti din multe alimente si ingrediente amare este excelent in lupta cu stresul oxidativ si cu efectele radicalilor liberi asupra celulelor si tesuturilor.

Care sunt alimentele si ingredientele amare ce aduc cele mai multe beneficii organismului?

  • Pepenele amar-seamana cu un fel de castravete urias, are gust extrem de amar, dar e foarte bun pentru organism. Se mananca mai ales in Asia sau Africa, in statele din Caraibe, are fitochimicale diverse, inclusiv polifenoli si flavonoide care vor ajuta la reducerea glicemiei la diabetici si la mentinerea sa in limite normale, inimia e protejata si ea, antioxidantii din el avand actiune puternica si eficienta asupra radicalilor liberi;
  • Legume crucifere-broccoli, varza de Bruxelles, varza, kale, ridichi, rucola, toate sunt amare si contin glucozinolatii care pot incetini dezvoltarea celulelor canceroase, ficatul va functiona mai bine si toxinele se vor procesa si elimina mai rapid;
  • Papadia-se poate consuma in salate sau in tot feluri de mancaruri si aperitive, partile verzi sunt cele care se folosesc de obicei, sunt amare, au multe vitamine si minerale esentiale pentru organism, inclusiv calciu, mangan, fier, vitamina A, C, K si carotenoizi, luteina de exemplu, care protejeaza ochii de cataracta si degenerescenta maculara. Plus ca ai in papadie si inulina, prebiotic puternic ce incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din intestine;
  • Coaja de la citrice-nu conteaza ca e lamaie, portocala, grapefruit, coaja de la exterior va fi amaruie pentru ca sunt prezente flavonoidele care protejeaza fructul, sa nu fie mancat de animale. hesperidina si naringina din coaja de citrice au proprietati antioxidante, reduc inflamatia, ajuta la detoxifierea organismului, protejeaza organismul de cancer si de efectele sale dezastruoase;
  • Merisoare-contin proantocianidine de tip A, sunt amare, scad riscul de a dezvolta infectii cu H. pylori la nivelul stomacului, previn infectiile cu E.coli, infectiile tractului urinar. In merisoare sunt si multi antioxidanti, cu concentratie extrem de mare, de unde si efectele lor asupra radicalilor liberi. Bolile de inima, inflamatiile si zaharul din sange, tensiunea arteriala, nivelul de trigliceride, toate vor fi controlate daca vom manca periodic si merisoare;
  • Cacao-e amara, o vedem peste tot prin deserturi si prin diverse preparate din restaurante. Datorita substantelor active din ea se reduce riscul de boli de inima grave, se reduce inflamatia in corp, vasele de sange sunt mai „largi”, dilatate, si sangele circula mai bine. Continutul mare de cupru, mangan, magneziu, fier ii confera proprietati terapeutice si mai puternice. Cel mai simplu mod de a o consuma este ciocolata neagra cu un procent cat mai mare de cacao;
  • Cafea-e amara clar, e plina de antioxidanti, are polifenoli excelenti pentru sanatatea organismului. Acidul clorogenic reduce stresul oxidativ, este antioxidant puetrnice, sunt prevenite diabetul si bolile de inima, mai ales diabetul de tip 2. Bolile neurologice grave, Alzheimer si Parkinson sunt prevenite si ele daca vom consuma in mod regulat cafea;
  • Ceai verde-are si el multi polifenoli, este amar, previne dezvoltarea celulelor canceroase, are efecte antiinflamatoare, contine si multi antioxidanti de calitate;
  • Anghinare-are fibre multe, un gust amar pronuntat, contine si metabolit, acid cafeoilchinic, stimuleaza productia de bila si faciliteaza digestia. Este foarte buna cand avem ficatul gras, bacteriile bune din intestine se dezvolta fara probleme;
  • Grapefruit-are efecte antidiabetice, este un fruct excelent pentru diabetul de tip 2, pentru bolile cardiovasculare, pentru alte boli cronice, contine naringenina, creste sensibilitatea la insulina.