Site icon RATB

De ce e bine sa consumam si alimente si ingrediente amare?

Consumul regulat de alimente si ingrediente amare poate ajuta la mentinerea unei sanatati de fier indiferent de varsta

Omul poate percepe cinci gusturi, cel mai greu de suportat fiind cel amar. El e simtit partea posterioara a limbii, il gasim la foarte multe fructe, legume, preparate, ingrediente si il evitam in general. Cu toate astea alimentele si ingredientele amare sunt foarte bune pentru sanatatea noastra generala, fiind consumate ca adjuvant in multe tratamente pentru boli comune.

De cele mai multe ori intalnim gustul amar in plante, legume, fructe, anumite ingrediente. Gustul amar se datoreaza unor compusi speciali care au evoluat pentru a proteja planta respectiva ca sa nu fie mancata de animalele salbatice. Toxicitatea plantelor sau a ingredientelor care sunt foarte amare este mult mai mare decat la variantele care nu au acest gust.

Insa nu toate plantele, ingredientele, fructele si legumele amare sunt si toxice. De exemplu un grapefruit este sigur pentru consum, are proprietati terapeutice recunoscute si este foarte indragit si cautat in supermarketuri.

Alcaloizii sunt de regula compusii amari care dau si gustul tipic pe care il simte limba. Dar mai sunt si compusi amari care au un nivel scazut de toxicitate, fenolii, flavonoidele, terpenii sunt grupuri de fitochimicale care au efecte benefice asupra organismului uman si le vedem adesea in mancarurile amare. Pe masura ce ne expunem la doze micute din substantele amintite organismul nostru devine mai puternic si se dezvolta un raspuns adaptiv la stresul moderat denumit hormeza. Flavonoidele vor actiona ca niste antioxidanti puternici si vor lupta cu radicalii liberi si cu efectele lor nedorite.

Genetica joaca si ea un rol foarte important in perceperea gustului amar. In 1931, un om de stiinta pe nume Arthur Fox si-a dat seama ca nu putea gusta PTC, feniltiocarbamida, asta in vreme ce colegii de laborator spuneau ca e extrem de amara. Dupa maparea genomului uman s-a descoperit ca anumite gene determina daca o persoana poate sa perceapa gustul amar al PTC sau nu il poate percepe deloc. Pana acum geneticienii au stabilit ca avem peste 30 de gene responsabile de simtirea, perceperea gusturilor amare.

Genele umane si genomul uman au evoluat, asa ca e firesc ca gustul amar sa fie perceput diferit. De regula sensibilitatea la gustul amar se va incadra in trei categorii descrise de profesorul J. Lambert de la Universitatea Statului Pennsylvania. Sunt cei care nu simt deloc gustul amar sau il simt extrem de putin, cei care au reactii puternice la amar si cei care au un raspuns la gustul amar undeva intre cele doua categorii. Sensibilitatea la gustul amar se pierde si odata cu varsta.

Ce avantaje ai daca vei manca si alimente, ingrediente, fructe si legume amare?

Digestia se va imbunatati, sunt stimulate sucurile gastrice, se reduce balonarea, enzimele digestive si saliva isi fac treaba mai bine cand sunt stimulati receptorii gusturilor amare. Indigestia e tratata sau prevenita daca vom manca alimente si ingrediente cu gust amar puternic.

Pacientii cu probleme de greutate, cei care vor sa slabeasca vor avea inclus in meniuri si mancarurile amare, ingredientele amare. Microbii din intestine sunt instruiti sa foloseasca mai multa energie cand mancam mai mult. Plus ca se va folosi mai bine glucoza si grasimea va fi stocata in organism in cantitati mai mici.

Raspunsul la insulina este mai bun odata ce mancam si alimente amare, se trateaza mai usor toate tipurile de diabet. Zaharul din sange e redirectionat spre musculatura pentru momentele cand avem nevoie de energie si de o miscare cat mai rapida. Tensiunea arteriala este mai usor de controlat si ea, glicemia e mentinuta in limite normale mereu daca vom manca si ingrediente si fructe si legume amare. Continutul mare de antioxidanti din multe alimente si ingrediente amare este excelent in lupta cu stresul oxidativ si cu efectele radicalilor liberi asupra celulelor si tesuturilor.

Care sunt alimentele si ingredientele amare ce aduc cele mai multe beneficii organismului?

Exit mobile version