Sa ai afacerea ta si sa castigi plecand de la o idee foarte buna pe care ai stiut sa o implementezi foarte bine este tot ce ai nevoie ca sa te descurci excelent in viata. Problema este ca nu e atat de greu sa pornesti o afacere, este foarte greu sa o faci sa functioneze pe parcurs. De multe ori afacerile mici ajung sa fie depasite de competitie si cad in mediocritate. Si de acolo pana la faliment nu mai e decat un pas. Iar sa iesi din mediocritate este foarte dificil.
Sa incepi un business propriu poate parea destul de simplu la prima vedere. Ai niste idei, niste bani pentru inceputul afacerii, ai si un capital pe care te bazezi in viitor, asa ca o poti porni fara probleme. Dar ca sa mentii pe linia de plutire o afacere va fi foarte dificil, mai ales daca nu ai experienta si te bazezi mereu doar pe altii. Pot sa fie foarte multe cauze ale greutatilor pe care le intampini si nu te lasa sa ai propriul business. Dintre acestea cele mai des intalnite sunt urmatoarele:
Nu gasesti mereu cea mai buna idee pentru afacere. Multi oameni de afaceri isi deschid un business bazandu-se doar pe ceea ce stiau deja din timpul profesiilor anterioare. Cred ca toate abilitatile si cunostintele pe care le au pot fi aplicate la fel de bine si in cazul altui tip de business. Ideal ar fi sa vii cu idei si cu abilitati noi care sa iti asigure un monopol lejer in nisa ta. Cand ai deja un monopol poti sa gandesti mai limpede, mai usor, sa iei cele mai bune decizii si sa nu iti mai fie atat de teama de competitie. Competitia perfecta e de evitat, asa ca ar trebui sa construiesti totul pornind de la idei foarte bune care se pot aplica intr-un domeniu pe care reusesti sa il stapanesti treptat.
Nu te gandesti de la inceput la fluxul banilor, veniturilor tale. Nu ai cum sa te bazezi pe idealul oricarui patron de afacere aflata la inceput de drum: cu bani putini poti face sa mearga orice business, el va genera bani si se va sustine foarte bine. Investitiile vor fi de baza, la fel si parteneriatele stabile si de durata cu oameni in care ai incredere si care te pot ajuta cu injectii de capital in afacerea ta. Valoarea vine cu timpul, fluxul banilor conteaza si existenta sa, echilibrul cat mai aproape de cel ideal. Daca ai bani si investitii, investitori care te sustin poti sa faci tot ce iti doresti cu afacerea ta.
Nu colaborezi. De la inceput trebuie sa te gandesti ca a conduce un business de unul singur e foarte greu, aproape imposibil pe termen lung. Asta inseamna ca vei avea nevoie de un partener, de oameni pe care sa te bazezi de fiecare data cand ai de infruntat obstacole si ai foarte multe lucruri de facut si de pus la punct. Colaborarea e de baza in orice fel de afacere, indiferent de tipul ei, de cat de mare sau de mica este. Cand inveti sa colaborezi si apreciezi colaborarea atunci vei avea si rezultatele la care te astepti in afaceri.
Nu stii cum sa te organizezi de la inceput. Evita sa lucrezi sub presiune, gandeste totul in detaliu si incearca sa te incadrezi in timp. Daca pornesti de la ideea ca vei avea timp de toate si lasi mereu cele mai importante decizii pe ultima suta de metri vei avea surprize neplacute. De fiecare data. Timpul este extrem de pretios si trebuie sa il folosesti mereu in favoarea ta. Foloseste-te de oameni, de aplicatii, de orice te-ar ajuta sa te organizezi si sa nu ramai niciodata fara timp cand ai foarte multe lucruri importante de facut si de pus la punct.
Nu planifici, nu ai strategii sau tactici adaptate afacerii tale. Multe afaceri nu au un plan de business bine gandit, nu stiu exact ce vor avea de facut in multe situatii complicate, nu au idee cum va arata viitorul lor sau daca va exista unul. Planificarea e de baza daca vrei sa ai succes si sa nu gresesti, sa anticipezi foarte bine tot ce ai de facut. In plus, strategiile te vor ajuta sa ai deja deciziile la tine cand vor veni si momente ceva mai complicate si cand va trebui sa te bazezi pe ele ca sa treci cu bine peste diverse situatii. Inainte sa te gandesti la orice legat de afacerea ta planifica, fa un plan de afaceri, refa planul si gaseste tactici si strategii care se „muleaza” excelent pe ideile tale despre viitorul afacerii pe care o vei demara in curand.