Desi omul modern intelege mai bine problemele de sanatate si stie ca are la dispozitie medici foarte buni si tratamente avansate pentru aproape orice acesta alege sa nu mearga la medic.
E o problema foarte grava si foarte complicat de gestionat. Sa ne gandim doar la pandemia de COVID-19 si la reticenta oamenilor de a se prezenta la medic pentru testare si diagnostic. Multi ajung la terapie intensiva direct doar pentru ca nu au vrut sa mearga la testare cand aveau simptome usoare.
Teama de medic in aceasta situatie are urmari nefericite. In alte scenarii mai optimiste, daca nu mergi la medic ajungi pana la urma la el cand ai simptome acutizate si cand trebuie sa faci tratament de lunga durata si mult mai invaziv.
De ce nu merg pana la urma pacientii la medic inca de la primele simptome ale unei afectiuni? E o necunoscuta pe care multe cadre medicale au incercat sa o descifreze.
Recomandarile celor din sistemul medical sunt clare si se aplica pentru toata lumea. Daca te simti rau, la cele mai mici semne mergi la medic. Cel putin de trei sau patru ori pe an trebuie sa mergi la medic, chiar daca nu te simti foarte rau.
Multe afectiuni grave nu au simptome evidente si pot fi depistate la timp doar de catre un specialist. Analizele, investigatiile amanuntite, discutiile deschise cu medicii, toate te scapa de o spitalizare si de tratamente cu medicamente destul de puternice.
Cu toate astea foarte putina lume isi face programare la medic si foarte multi ajung in cabinete, in spitale doar cand se simt foarte rau. Si e o problema reala indiferent de tara si de stadiul de dezvoltare al acesteia, de tipul de oameni. Oamenii refuza practic sa aiba grija de sanatatea lor si invoca o multime de motive doar ca sa scape de medic. Care ar fi cele mai probabile cauze ale evitarii vizitelor la doctor?
1. Pacientul nu intelege riscurile la care se supune sau nu e constient de beneficiile preventiei. Daca esti sanatos ce iti trebuie doctor? Asa se gandesc multi pacienti. O sanatate de fier poate ascunde, masca multe afectiuni tacute, care, odata ce lovesc, vor distruge organismul atat de sanatos.
Nu esti medic sa stii ce poate face x simptom netratat, e adevarat, dar asta nu inseamna ca nu te poti informa, nu poti discuta cu medicul despre preventie. Preventia e cea mai buna metoda de a ramane sanatos si a merge la medic cat mai rar.
Dar preventia nu inseaman tratamente dupa ureche si mers la medic o data la cinci ani sau 10 ani. Oamenii nu inteleg riscurile si le interpreteaza gresit, doar in baza experientei proprii. Si e gresit.
2. Pacientul este jenat sau ii este teama. Este un motiv des invocat atunci cand evitam sa mergem la doctor: ne este jena. Poate am avut o experienta neplacuta cu un medic, nu ne place sa vorbim despre problemele noastre intime, avem afectiuni care presupun un consult mai amanuntit in diverse parti ale corpului. Jena nu e o scuza, medicul priveste fiecare pacient cu profesionalism.
A vazut deja o multime de corpuri si stie exact ce sa urmaresca, cum sa puna problema pentru ca orice urma de jena sa dispara. E vorba despre sanatatea noastra si e important sa trecem peste jena, nu e cazul sa fim jenati la medic. Intrebarile directe si folosirea unor termeni poate prea directi nu face decat sa ajute la o buna diagnosticare, nu trebuie sa te jenezi sa oferi raspunsul asteptat.
Si mai intervine si teama de medic. Din cauza experientelor neplacute din trecut, din cauza neprevazutului, din cauza unor efecte negative ale tratamentelor date pentru x afectiune multi pacienti nu mai merg la doctor. Ei vor sa fie mereu in control, dar cand pasesti in cabinetul medical nu prea mai detii controlul.
3. Pacientul nu are suficienti bani pentru consult sau pentru retete. Nu toata lumea are asigurare medicala, nu toti ne permitem sa mergem la privat. Lipsa resurselor financiare, teama de costuri foarte mari, iata doar doua motive puternice pentru care pacientii nu mai ajung la medic.
Multe asigurari nu acopera in totalitate anumite servicii medicale, retetele nu se compenseaza mereu 100%, asa ca orice fel de vizita la medic implica nista cheltuieli pe care multa lume nu si le permite.
4. Pacientul nu are timp. Cu totii avem vietile pe care le avem, alergam sa producem cat mai mult si sa ne facem utili la locul de munca, poate la locurile de munca. Cand lucrezi aproape non-stop, inclusiv in weekend, nu prea mai ai timp si de medic. Plus ca medicii au un anumit program pe care tu nu ai cum sa te „pliezi”. Mai ai si de asteptat daca nu ai programari la medic, trebuie sa mergi pana acolo, sa te intorci, deci pierzi timp. Timp pe care nu il ai de cele mai multe ori.
5. Pacientul considera distanta pana la medic prea mare sau prea greu de parcurs. Sunt multe cazuri in care spitalele, policlinicile, cabinetele particulare sunt la distanta mare fata de locuinta noastra. Ca sa ajungi acolo ai nevoie de mult timp, poti sa mergi si pe jos daca nu ai cu ce sa ajungi si nu sunt prea multi pacienti care sunt dispusi sa piarda timp doar pentru a se vedea cu medicii. Cu cat distanta e mai mare, cu atat sansele sa amani la nesfarsit vizita la medic cresc.