Astrologia si zodiacul sunt inca in viata noastra si nu vor pleca prea curand

Cum iti incepi fiecare dimineata? Pentru multe doamne si domnisoare, dar chiar si pentru domni, dimineata tipica incepe cu o cafea, cu un dus bun si cu putin scrolling pe telefon, tableta, laptop. In afara de informatii utile si ceva stiri o rubrica pe care o acceseaza, inca cel putin trei sferturi dintre internauti este… horoscopul.

Suntem in 2020 si avem o multime de oameni care cred in predictii, in horoscop, indiferent de care este el. Desi multi pot jura ca horoscopul stie totul despre ei si le spune exact ce se intampla intr-o saptaman sau intr-o zi, ba chiar si intr-un an, horoscopul nu e altceva decat o previziune astrologica pe o perioada de timp, in baza unor analize facute pe miscarea presupusa a planetelor in intervalul dat. Astrogramele sunt de mare folos celor care au facut din astrologie o meserie banoasa. Insa de la o interpretare generala pana la a crede tot ce scrie in horoscop si a organiza intreaga viata dupa previziuni e cale lunga. Sau nu?

De ce nu am incetat sa mai credem in aceste previziuni daca suntem constienti ca nu au cum sa fie unele reale, nu au nicio baza stiintifica, e cel mult coicindenta sau credibilitate dusa la extrem, incredere mare in niste cuvinte care s-ar putea sa aiba o valoare pentru x individ? Raspunsul ni-l dau psihologii.

Daca ne uitam in zodiacul general vedem ca in mai toate locurile ni se spune ca personalitatea este definita de data in care ne-am nascut. Aici intervine prima data efectul Barnum. Suntem tentati sa credem ceva daca ni se spune de la inceput ca putem descoperi anumite lucruri pe care nu le stiam despre noi, despre individualitatea noastra.

De regula descrierile pe care le vedem in zodiac sunt gavi, cat mai vagi, generale, pozitive prin excelenta, asta chiar daca nu au nicio logica.

Alt motiv psihologic pentru care ajungem sa credem in zodiac orbeste este legat de tendinta creierului de a deduce un model inexistent dintr-un „zgomot static”. El este setat sa incerce sa gaseasca un sens in orice, asa ca zodiacul prinde foarte bine la public si peste 100 de ani, cu siguranta.

Ritualurile ne protejeaza de ratiune, asta ne spune psihologia moderna. Astrologia e un ritual, care duce la prejudecati cognitive. Si daca tot functioneaza asa de bine repetarea „ritualului” de ce sa nu continuam. E si o atractie spre astrologie si horoscop pe care nu prea o putem explica, asta pentru ca ritualul implicat este atat de bine gandit si impamantenit incat omul obisnuit nici nu mai este tentat sa gandeasca obiectiv, ratiunea e deja unde deoparte si e tinuta acolo cat ne citim zodiacul zilnic.

Acelasi zodiac beneficiaza si de pe urma unei spaime pe care omul o are cand trebuie sa ia o decizie. Cand nu exista suficienta informatie mai bine ne bazam pe horoscop decat sa ne gandim in toate felurile cum putem rezolva o problema. E mai simplu. Luam deciziile mai usor si ne bazam pe Univers. Daca se intampla ceva rau e pentru ca zodiacul asa a vrut si am scapat de critici dure pe care tot noi ni le facem.

Continuam sa citim zodiacul si pentru ca e ieftin, e usor de citit, e gratuit. Gasesti zodiac si horoscop peste tot, la tv, la radio, in online, in presa scrisa, il poti avea si pe sms, pe telefon. Ai variante si variante, sunt tot felul de astrologi si de zodiacuri cu n semne si interpretari, asa ca ai de unde alege. Textul este simplu de parcurs, nu foloseste nimeni cuvinte alambicate daca vrea sa aiba clienti si sa aiba cititori, vizualizari, ascultatori. Profesionistii care interpreteaza hartile astrologice in cuvinte „mari” nu prea sunt intelesi si nimeni nu ii cauta. Nu conteaza ce fel de individ esti si ce statut social ai, vei ajunge sa citesti horoscopul. Asta pentru ca horoscopul nu are un public tinta fix, cine vrea il citeste, il crede, merge mai departe.

Pana la urma e vorba de un singur lucru: validarea. Omul modern are nevoie de doua lucruri: sa fie o individualitate unica si sa faca parte si din grup. Validarea inseamna o descriere a noastra oferita noua insine si o permisiune de acceptare tacita. De multe ori spunem ca nu e vina noastra ca suntem asa, doar ne-am nascut in ianuarie, februarie etc. Astrologia ofera o siguranta si un confort intr-o lume in care e foarte greu sa mai ai control asupra vietii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *