Minciuna are picioare scurte si micutii trebuie sa constientizeze acest lucru cat mai rapid.

Orice copil s-a aflat intr-o situatie in care a fost nevoit sa minta ca sa obtina ceva anume, ca sa poata justifica un lucru pe care l-a facut deja. Cand vine vorba de minciuna la copii parintii ar trebui sa se gandeasca la varsta, la circumstantele care au dus la minciuna si la motivele reale din spatele minciunilor, cat de frecvent este acest comportament. De pilda, la sase ani copilul nu poate face o distinctie clara intre fantezie si realitate, minciunile pot fi atunci doar o expresie a imaginatiei poate prea bogate. Ce putem face insa pentru a descuraja astfel de comportamente?

De la patru ani deja copilul poate sa fie constient de momentul in care spune o minciuna ca sa evite o pedeapsa, ca sa obtina tot ce vrea. Dintre cauzele care pot determina micutii sa minta amintim: teama de pedeapsa, implicarea intr-un scenariu imaginat, dorit, incercarea de a impresiona prieteni, parinti, de a fi vazuti altfel, evitarea unor lucruri, actiuni pe care nu vor sa le faca, dorinta de a nu dezamagi parintii cand asteptarile sunt mult prea mari, dezamagirea fata de unele evenimente, intamplari din viata lor, atragerea atentiei.

Dincolo de motivele comune, clasice, enumerate mai sus, copilul ajunge sa minta si pentru ca are nevoie de o stima de sine imbunatatita, pentru ca asteapta o aprobare din partea parintilor. Copiii care nu au incredere in ei mint mai mult si spun minciuni doar pentru a acoperi nevoia de stima de sine mult mai buna si a impresiona.

Pe de alta parte, copiii pot sa minta ca sa atraga atentia asupra lor. Micutii care sufera de anxietate si de depresie ar putea sa minta chiar si mai des si mai mult doar ca sa atraga atentia parintilor.

Alt motiv mai putin comun pentru care copiii ajung sa minta: copiii vorbesc inainte sa gandeasca foarte bine ce vor spune. Copilul minte si din impulsivitate, nu gandeste in detaliu tot ce vrea sa spuna si de aici si nevoia de a minti, de a denatura adevarul.

Si mai sunt si minciunile „albe”. De multe ori parintii isi incurajeaza copiii sa spuna minciuni albe pentru a nu rani sentimentele altcuiva. Minciunile albe nu sunt periculoase si nici nu sunt unele care sa genereze efecte nedorite.

Ca sa poti corecta un astfel de comportament trebuie mai intai sa recunosti minciuna, sa o intelegi si sa te decizi asupra unor actiuni care sa nu afecteze comportamentul normal al copilului si relatia cu parintii.

Ce ai de facut daca micutul minte si si-a format deja un obicei din a minti mai mereu?

Afla motivul din spatele minciunilor. Incearca sa iti dai seama daca micutul nu stie sa faca deosebirea dintre fantezie si realitate sau minte pentru a ascunde anumite comportamente gresite. Trebuie sa fii atent sa nu descurajezi creativitatea, sa explici copilului de ce nu e bine sa minta si cum poate sa isi corecteze acest comportament realizand o distinctie cat mai clara intre ceea ce e doar in imaginatia lui si ce e in realitatea din jurul sau. Motivele din spatele minciunilor pot fi unele foarte complexe, poate mai complexe decat iti inchipui. Mergi din aproape in aproape si incearca sa ai o abordare cat mai prietenoasa vizavi de cel mic ca sa nu strici relatiile dintre voi si sa nu descurajezi si imaginatia bogata.

Fa-l sa se simta confortabil cand e nevoit sa vina la tine. Nu indeparta copilul si nu il face sa se simta jenat, sa ii fie teama sa vina la tine si sa discute. Daca micutul se teme, e ingrijorat ca vei fi nervos, nemultumit de comportamentul sau va evita sa spuna adevarul cu orice pret si va minti in continuare. E foarte important sa incerci sa il faci sa se simta in siguranta, sustinut, ascultat, sa stie ca poate vorbi deschis fara a pierde iubirea si afectiunea ta.

Gresesti si ameninti copilul si il obligi sa nu mai minta pentru ca altfel va suporta consecintele, copilul va minti in continuare si nu isi va schimba deloc acest comportament.

Explica pe intelesul sau ca e bine sa spuna adevarul mereu si vorbeste pe un ton calm, ca un parinte care intelege foarte bine ce se intampla cu micutul sau la orice varsta. Si daca mai apare tendinta de a minti in viitor subliniaza faptul ca adevarul e cea mai buna varianta si ca intelegi faptul ca a spune adevarul in fata parintelui este dificil si apreciezi efortul.

Consecinte, nu pedepse pentru minciuna. Ti-ai dat seama ca micutul a mintit intr-o situatie. Explica imediat ca vor exista consecinte daca se repeta comportamentul nedorit si nu aminti de pedepse. Pedeapsa vine intotdeauna din furie, consecintele sunt axate pe corectarea unui comportament gresit, nici urma de ura. In loc sa pedepesti imediat copilul, cand apare minciuna data viitoare mai bine gasiti impreuna o consecinta a acestui comportament gresit, ceva ce micutul va face cu placere si nu se va simti vinovat deloc.

Evita sa folosesti mereu cuvantul mincinos si cuvantul minciuna. Nu eticheta mereu comportamentele gresite si nu utiliza extrem de des cuvintele minciuna, mincinos. Etichetarile sunt deosebit de periculoase cand copilul e mic si e in plina dezvoltare psihica. Vei schimba complet imaginea lui despre sine. Si daca ii tot spui ca e mincinos cel mic va crede si va deveni unul foarte iscusit. E posibil ca minciuna sa se repete si in viata de adolescent si de adult pentru ca asa va fi micutul invatat inca din copilarie. Aici e doar vina parintelui care nu stie ce are de facut si nu stie cum sa gestioneze situatiile legate de minciuna.

Claritate mai mare in privinta asteptarilor. De la inceput trebuie sa ii spui copilului ca minciuna nu e acceptata in casa voastra. Copilul trebuie sa inteleaga ca a spune adevarul e extrem de important si e un comportament dorit din partea lui. Fixeaza niste asteptari, discuta cu micutul, explica de ce ai aceste asteptari, care sunt la modul concret, ce are de facut copilul ca sa multumeasca parintele. Cu cat esti mai clar in discutiile cu el, cu atat vei ajunge sa obtii si comportamentele dorite.

Discuta despre efectele minciunii. Explica micutului in mod clar ca minciuna poate sa distruga adevarul care exista intre oamenii care se iubesc. Copilul trebuie sa se puna in ipostaza parintelui, sa isi inchipuie cum ar fi daca cineva l-ar minti si pe el, cum s-ar simti. Va mai avea aceeasi relatie cu tine, te va privi cu aceiasi ochi data viitoare? Imaginatia il va ajuta sa constientizeze cat de important este sa nu minti si sa spui adevarul indiferent care e acela. Nu se va intampla nimic rau daca spui adevarul mereu si nu mai minti deloc. Asta trebuie sa retina copilul.

Lasă un răspuns