
In ultimii ani oamenii au ajuns sa se imbolnaveasca din ce in ce mai des. Ne imbolnavim pentru ca nu mai avem grija la alimentatie, pentru ca suntem prea stresati sau pentru ca nu reusim sa ne mai odihnim asa cum trebuie peste noapte.
Imbolnavirile dese pot fi semnul clar ca sistemul imunitar are de suferit si ca organismul nostru nu mai face fata presiunii puse de factorii externi. Dar care sunt cauzele pentru care ne imbolnavim tot mai des si ce putem face sa evitam imbolnavirile?
Daca in trecut ne imbolnaveam mai rar si reuseam sa trecem mai simplu peste boli banale sau peste unele mai complicate, pe masura ce ne apropiem de vremurile din prezent observam ca e tot mai dificil sa evitam imbolnavirile frecvente. Organismul nostru a evoluat si totusi are mari probleme in incercarea sa de a ne feri de virusuri, bacterii, de microbi.
Acest lucru se intampla din mai multe motive. Care ar fi acestea?
Stresul. Stresul face parte din viata noastra de zi cu zi. Dar cand stresul devine cronic sanatatea noastra este afectata si imbolnavirile apar mult mai rapid. Daca nu scapam la timp de el stresul poate agrava bolile pe care le avem deja si ne poate schimba viata radical.
Stresul cronic e usor de recunoscut, apar dureri de cap, iritabilitate, oboseala cronica, probleme de atentie, insomnii, probleme digestive, infectii frecvente. Reducerea stresului cronic e si mai simpla. Exercitii fizice cat mai multe, meditatie daca aveti timp si dieta sanatoasa, vitamine si minerale, fructe si legume, terapii si vizite la psiholog.
Afectiuni ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar are grija de noi in permanenta, dar de multe ori ajunge sa nu mai fie asa de eficient din cauza unor afectiuni aparute la nivelul sau. Cauzele problemelor cu sistemul imunitar pot fi generate de anomalii congenitale, de anumite boli care slabesc sistemul imunitar sau de un sistem imunitar prea activ.
Imbolnavirile permanente apar doar atunci cand sistemul imunitar nu mai e in stare sa ofere protectia completa de care are nevoie organismul nostru. Dincolo de medicamente si suplimente pentru sistemul imunitar, care nu prea au efectele scontate, un sistem imunitar sanatos se mentine cu o viata sanatoasa. Diete echilibrate, cu legume si fructe proaspete din abundenta, exercitii facute cu regularitate, somn cat mai mult si de calitate, evitarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice in exces, evitarea stresului, greutate corporala in limite normale. Iata doar cateva metode prin care poti sa nu te mai imbolnavesti asa de des si sa ai si sistem imunitar perfect.
Somnul. Chiar daca nu te gandesti neaparat la somn cand vezi ca te tot imbolnavesti, trebuie sa stii ca somnul joaca un rol cheie in refacerea organismului si in protejarea sa. Daca nu dormi suficient devii foarte nervos, nu mai gandesti limpede, nu te poti concentra, te confrunti cu depresia si anxietatea. Cele mai multe imbolnaviri frecvente sunt cauzate de un somn de foarte proasta calitate.
Lipsa somnului in cantitati suficiente duce la obezitate, diabet, boli de inima, tensiune arteriala, depresii, dar si la un sistem imunitar slabit.
Anxietatea si bolile asociate anxietatii. Anxietatea nu e doar o stare trecatoare. Ea poate afecta in moduri greu de imaginat organismul nostru. Obosim mai repede, avem tensiuni musculare greu de suportat, ne concentram greu, transpiram mult, avem probleme cu ritmul cardiac, nu respiram bine, suntem foarte nervosi.
Miscarea cat mai multa, meditatia, poate yoga si terapiile pot ajuta si ne pot ajuta sa nu mai fim anxiosi si sa evitam imbolnavirile foarte dese.
Deshidratarea. Toate tesuturile, organele, celulele din corpul tau depind de apa. Apa aduce minerale si nutrienti la celule, iti mentine mucoasele umede si te ajuta sa nu te mai imbolnavesti asa de des. Desi avem peste 60% apa in corp, o pierdem prin urinare, transpiratii, prin materiile fecale, prin respiratie. Daca nu avem grija sa inlocuim apa pierduta si sa bem cat mai multa apa ajungem la deshidratare.
Deshidratarea acuta e cea mai periculoasa si poate determina imbolnaviri frecvente. Ea se manifesta prin sete extrema, prin dureri de cap, prin hipotensiune, prin ritm cardiac accelerat, prin confuzie sau letargie. Scapi usor de deshidratare acuta prin consum de apa cat mai multa, fructe si legume care contin multa apa. Atat timp cat urinezi frecvent totul e in regula, esti hidratat. Cand urina devine de un galben pai usor de observat e semn ca trebuie sa bei mai multa apa.
Mainile murdare. Mainile murdare pot fi o cauza importanta a imbolnavirilor frecvente. Pe maini ajungem sa avem bacterii, virusuri, microbi, germeni, pe care ii putem introduce involuntar in gura, in sistemul digestiv, in ochi, in nas si in sistemul respirator. De acolo toate aceste pericole microscopice ajung in tot organismul si in sange si ne pot imbolnavi imediat.
Evitarea imbolnavirilor dese e simpla: dezinfectare, spalat pe maini 20 de secunde conform regulilor clare de igienizare a mainilor si atentie la igiena personala in permanenta. Ne vom spala mainile inainte de pregatirea mancarii si dupa ce am terminat procesul de pregatire a ingredientelor, inainte sa mancam, inainte si dupa ce ne tratam o rana, dupa ce stranutam, tusim, dupa ce ne suflam nasul, dupa ce atingem animalute de companie, dupa ce ducem gunoiul la pubela.