Schimbarea anotimpurilor e un fenomen firesc. Asteptam cu nerabdare primavara si vara, pentru ca e mai cald si ne putem plimba unde dorim, dar si iarna si toamna, pentru frumusetea peisajului si mai putin pentru frigul care vine cu aceste anotimpuri.
Si odata cu schimbarea temperaturilor vin si imbolnavirile, racelile de sezon sau gripa, problemele cu sistemul digestiv si multe alte afectiuni. Spre deosebire de imbolnavirea din timpul sezoanelor, cea de la trecerea dintre sezoane pare sa fie mai rapida si ceva mai periculoasa. Dar de ce ajungem sa ne imbolnavim foarte usor cand se schimba anotimpurile?
Daca te-ai gandit ca vremea de afara te imbolnaveste si asta ar fi motivul pentru care ajungi la doctor mai rapid cand se schimba anotimpul s-ar putea sa ramai surprins de motivul real pentru care te imbolnavesti asa de usor. Virusurile ne imbolnavesc, nu temperaturile, vremea. Cele mai comune probleme la trecerea dintre anotimpuri le avem din cauza rinovirusului si mai nou din cauza coronavirusurilor.
Un virus are o rata de multiplicare mult mai rapida cand se trece brusc de la un sezon la altul, de unde si numarul foarte mare de infectari. Plus ca organismul uman e obisnuit sa functioneze corect la o anumita temperatura. Readaptarea la noile temperaturi care vin odata cu alt sezon duce la o slabire a sistemului imunitar si la un raspuns mai lent la atacul virusurilor sau la infectii. Iarna poti sa faci o gripa mai usor decat vara, asta pentru ca virusul gripal poate infecta mai usor gazdele cand aerul e foarte rece, se raspandeste cu o viteza ametitoare.
Pe langa aceste motive evidente pentru care ne imbolnavim foarte repede la trecerea dintre sezoane mai exista si altele la care poate nu ne-am gandit.
Timpul petrecut in interior. Daca e mai rece afara tindem sa stam mai mult in casa. Si daca petrecem foarte mult timp in locuinte, facem toate activitatile acolo, stam alaturi de cei dragi mai mult, bacteriile si virusurile se raspandesc foarte usor. De la o persoana la alta virusul circula mai usor cand persoanele respective stau in interior. Ai contact mai des cu oamenii in spatii inchise si rata de infectare cu orice fel de virus va creste simtitor mai ales daca suntem si la trecerea dintre sezoane.
Aerul uscat. La trecerea de la un sezon la altul se produc schimbari si la nivelul aerului. Toamna si iarna sunt sezoane „mai uscate” decat vara. Aerul umed din timpul verii nu ajuta deloc germenii sa se raspandeasca daca o persoana stranuta sau tuseseste. Aerul uscat este favorabil raspandirii rapide a virusurilor si rezistenta lor in respectivul aer este mai mare, sansele sa te imbolnavesti cresc.
Si tot aerul uscat afecteaza si corpul uman. Nasul si gatul au niste membrane care nu permit virusurilor, prafului si bacteriilor sa ajunga in plamani. Cand nu ai umiditate suficienta in aer, membranele nu mai functioneaza corect, asa ca infectarea e mult mai rapida si mai usoara. Problema se rezolva partial in interior cu umidificatoare profesionale. Dar afara avem tot acelasi aer uscat mai ales cand are loc trecerea dintre sezoane.
Alergiile de sezon. La orice trecere de la un sezon la altul vor aparea foarte multe alergii. In aer avem polen, avem alergeni care de abia asteapta sa ne infecteze. Toamna, de exemplu, mucegaiul si praful determina si ele alergii diverse. Si in timpul recoltarii avem iarasi sanse mari sa ne trezim cu alergii.
Cu cat mai multe particule ce ar putea provoca alergii intalnim in aer, cu atat avem sanse foarte mari sa ne imbolnavim rapid, pentru ca organismul e si asa slabit la trecerea dintre sezoane. Inflamatiile de la nivelul nasului si iritatiile provocate de alergii duc la infectari rapide cu virusuri, care reusesc sa intre imediat in organism. Sistemul imunitar e ocupat cu alergiile si „rateaza” o multime de alte pericole care ne-ar putea imbolnavi.
Modificarile presiunii barometrice. Te imbolnavesti mai usor la trecerea dintre anotimpuri si pentru ca apar variatii foarte mari in privinta presiunii barometrice. Sistemul imunitar face fata cu greu oricaror atacuri, corpul sufera si el din cauza variatiilor de presiune barometrica.
Si asa ajungem sa ne infectam repede cu orice fel de virus care in alte circumstante nu ne-ar fi facut nicio problema. Daca mai aveam si un organism slabit de o alta afectiune sau cu probleme permanente, variatiile de presiune barometrica s-ar putea sa fie resimtite mult mai acut.
Putem evita imbolnavirile? Da, respectand cateva reguli simple.
- Spalarea pe maini de fiecare data cand venim de afara, evitarea contactului cu suprafete infectate, cu persoane infectate cu diverse virusuri;
- Vaccinarea in fiecare sezon, pentru a avea un sistem imunitar pregatit sa ne ajute ori de cate ori avem nevoie de el;
- Exercitii fizice cat mai multe, zilnice, miscare cat se poate de multa. 35-45 de minute pe zi de miscare pot tine departe orice fel de virusuri;
- Dormitul pentru perioade mai lungi. 8-9 ore de somn pe noapte si dormitul in timpul zilei chiar pot face minuni in privinta imunitatii noastre, mai ales la trecerea dintre sezoane.