
Cititul inca de la varste fragede este deosebit de important pentru comunicare, pentru dezvoltare si pentru viitorul copilului. Studiile au aratat ca micutii care adora sa citeasca si o fac in mod constant sunt buni si la matematica, nu doar la partea de vocabular si la gramatica. Totusi nu toti copiii citesc sau sunt incurajati sa citeasca, asta e realitatea pe care o traim astazi. Ecranele castiga mereu, la fel si continutul interactiv audio-video de pe Internet. Cum putem sa castigam lupta cu ecranele si sa ii facem pe cei mici sa citeasca sau sa citeasca mai mult?
Pana sa ajungem la modurile in care putem incuraja copilul sa citeasca si ii putem mentine apetitul pentru lectura trebuie sa intelegem de ce nu mai citesc copiii in ziua de astazi. Asta e marea problema pe care o au mai toti parintii. Motive sunt multe, depinde si de multi factori subiectivi, de modul in care au fost crescuti si parintii, de personalitate, de mediul in care traieste copilul. Totusi cele mai importante motive pentru care copiii nu mai citesc sunt urmatoarele:
- Dezvoltarea tehnologiei si divertismentul digital-acum micutii au acces instant la enorm de multe surse de divertisment, pe telefone, tv, tablete, laptop, desktop. Continutul e interactiv, e interesant, le capteaza atentia imediat, deci timp si chef de citit nu prea mai exista deloc;
- Suprasolicitarea la scoala si acasa-sunt prea multe teme, prea multa presiune pusa pe copii, materiile scolare au devenit deosebit de dificile, timpul liber pentru elevi si liceeni nu prea mai exista;
- Disponibilitatea redusa a cartilor si chiar a bibliotecilor-in orase gasesti carti cate vrei, biblioteci, librarii, dar la tara, in comunitatile mai mici, nu prea ai asa ceva. Neavand acces la carti nu ai cum sa iti dezvolti obiceiul de a citi;
- Nu exista exemplul personal-parintii nu mai citesc, stau cu ochii in ecrane mereu, nu mai ai timp nici de familie, totul se reduce la munca si la somn;
- Activitatile extracurriculare si timpul alocat lor-nu mai e timp si de lectura cand ai atatea de facut, parintii isi dau copiii astazi la tot mai multe activitati in afara scolii sa le ocupe timpul si sa ii tina departe de ecrane. Dar asa reduci si timpul alocat lecturii.
Ce e de facut totusi pentru a avea un copil care citeste inca de la varste fragede?
Incepe mereu cu o singura carte. Incearca sa oferi copilului o singura carte pe care o cunoaste, poate a mai rasfoit-o in trecut. Permite copilului sa citeasca de mai multe ori cartea daca vor. Asa se vor familiariza cu tot procesul de lectura si vor deprinde mai bine tainele cititului. Plus ca vor avea incredere in abilitatea lor de a citi singuri o carte preferata.
Transforma experienta cititului intr-una interactiva. Daca ai si elementul interactivitatii in timpul cititului cu siguranta ca vei avea un copil care adora sa citeasca in loc sa faca altceva. Cauta mereu sa le arati legaturi intre ceea ce citesc, universul din carti, si realitatea din jurul lor. Asa vor fi mai interesati de lectura si de povestile din carti si vor face imediat analogii cu realitatea si ce li se intampla si lor.
Ofera copilului in permanenta ceva de citit. Permite copilului sa aiba acces la carti potrivite varstei sale, cumpara o biblioteca si populeaza-o cu foarte multe titluri pentru copii, in functie de preferinte, de ceea ce isi doreste micutul sa descopere prin lectura. Pe masura ce descopera o carte si a parcurs-o de mai multe ori incearca sa aduci saptamanal titluri noi in atentia copilului. Nu te limita doar la cartile cu povesti, integreaza in biblioteca si un atlas, harti, carti de stiinta explica pe intelesul copilului, orice fel de carti care crezi ca l-ar ajuta sa inteleaga si lumea din jurul sau.
Nu impune carti pe care cel mic sa le citeasca. Desi esti tentat sa spui ca stii tu mai bine ce e potrivit pentru varsta copilului lasa-l pe el sa aleaga de fiecare data. Doar asa vei avea siguranta ca vei pregati un copil pentru viata de adult si ca va adora sa citeasca mereu, va insufla aceasta dragoste pentru lectura si copiilor sai.
Incurajeaza lectura aprofundata. Nu transforma o sesiune de lectura doar intr-o parcurgere pe repede inainte a unor randuri dintr-o carte. Intreaba copilul despre lectura, discutati impreuna despre impresiile si parerile lui. In acest fel intelege ce a citit si nu e vorba doar despre o experienta pasiva de citit. Daca al tau copil intelege povestea, cartea citita si se conecteaza cu tot continutul sau va indragi lectura cu siguranta si in viitor.
Nu plecati de acasa fara sa aveti la voi si ceva de citit pentru cel mic. Nu spune nimeni sa luati romane si carti de povesti intr-o sacosa. O revista, o carte pentru copii, orice poate citi cel mic cat asteapta sa il vada domnul doctor sau cat stai la benzinarie si alimentezi, mai cumperi ceva, orice e de mare ajuta ca sa incurajezi lectura. Cel mic e ocupat cu lectura, va avea ceva de facut si va avea si de castigat de pe urma lecturii in loc sa stea cu ochii intr-o tableta sau intr-un telefon.
Exemplul tau e cel mai bun stimulent pentru lectura. Ca sa ai un copil care citeste demonstreaza ca si tu iubesti cartile si citesti ori de cate ori ai ocazia. Ia o carte si citeste odata cu micutul tau, fa concursuri de lectura si cluburi de lectura in sufragerie, incearca sa ii arati copilului ca la voi in familie lectura este foarte importanta si cititul face parte din activitatile tipice din timpul liber.
Ai rabdare. Cei mici s-ar putea sa nu inteleaga cuvinte, sa se plictiseasca destul de repede in timpul cititului. Fii langa ei si ai rabdare, lasa-i sa intrebe, sa greseasca, sa mai ia pauze si incurajeaza lectura, cititul doar de placere, nu transforma totul intr-o obligatie. In timp vei avea si un copil care citeste fara sa ii spui tu si iti va cere el carti de citit pentru ca nu le va mai lasa din mana.