Emigrarea are stransa legatura si cu politica si politicile din tarile de origine

Emigrarea este un fenomen obisnuit care se tot intampla de secole. Nu e nimic nou. Doar ca in ultimele decenii a luat o amploare uriasa din cauza conditiilor de trai dezastruoase din multe tari. Daca pe vremuri nomazii mergeau din loc in loc in cautarea de mancare, de locuri unde sa poata locui fara probleme, astazi migratia e deja fenomen global si uneori un fenomen periculos.

Oamenii pleaca definitiv sau revin in tarile de origine de multe ori, doar pentru a pleca din nou. Dar ce motive ii indeamna sa faca aceasta mutare pana la urma?

Doar in Europa aveam in 2020 peste 87 de milioane de emigranti. America de Nord avea 59 de milioane de emigranti, Africa de Nord si Asia de Vest veneau puternic din urma cu 50 de milioane de emigranti. Emigratia este deja ceva obisnuit, asta desi in urma cu 20-30 de ani nu erau multi care se gandeau sa isi lase casele si familiile si sa plece in cautarea „mai binelui”.

Oamenii pleaca pentru o sansa la o viata mult mai buna pana la urma si sfarsesc prin a aduce intreaga familie in tara unde e „mai bine” ca acasa. Motivele pentru care tinerii si oamenii trecuti de tinerete pleaca din ce in ce mai des „afara” sunt multe. Cateva dintre ele le veti redescoperi in randurile ce urmeaza.

Fuga din calea zonelor de conflict. Este cel mai vechi motiv si, totodata, cel mai des invocat motiv in ultimii ani. Am asistat si vom mai asista la valuri de oameni care pleaca din tarile lor din cauza conflictelor armate, din cauza razboiului care pare sa nu se mai termine in unele tari. E teama de moarte, teama de repercusiuni grave, teama pentru membrii familiei si pentru tine ca persoana. Nu stii la ce sa te astepti in perioada urmatoare, ti-e teama pentru viata ta, pentru cea a copiilor, a rudelor. Numai din 2000 pana in 2020 s-a dublat numarul celor care au parasit tarile lor si au plecat spre Europa sau spre Occident, peste oceane pentru o viata mai sigura. De la 17 milioane de emigranti in 2000 in 2020 am ajuns la peste 34 de milioane de emigranti…

Factorii de mediu si schimbarile climatice. Forta naturii este una din ce in ce mai periculoasa si mai puternica pe masura ce schimbarile climatice sunt tot mai dramatice. Asta inseamna ca intr-o secunda iti pierzi toata averea, toata munca de-o viata sau viata iti e amenintata de fenomene extreme ale naturii. Asa alegi sa pleci in alte zone unde nu ai probleme si poti trai linistit. Ce te poate face sa parasesti tara? Furtuni violente, inundatii masive frecvente, cutremure, dezastre naturale greu de prezis. Partea mai putin placuta este ca nici unde ajungi nu ai siguranta ca lucrurile vor ramane la fel, pentru ca natura poate lovi oricand si schimbarile climatice sunt imprevizibile…

Fuga de saracie. Este cel mai frecvent motiv invocat cand pleci din tara ta. Nu ai de munca, nu ai niciun viitor, te paste saracia lucie si nu ai altceva de facut decat sa cauti conditii decente oriunde in lume. In 2020, 73% din cei care au ales sa isi paraseasca tarile aveau intre 20 si 64 de ani. Tinerii pleaca adesea peste hotare si nu se mai intorc deloc, isi iau si familiile si raman unde gasesc o tara care le poate oferi de toate, inclusiv o batranete mai buna si siguranta unei ingrijiri de calitate.

Conditii mai bune de trai, nevoia unui trai mult mai bun. La emigrantul modern conteaza foarte mult calitatea vietii din tara unde ajunge, cat de usor se poate descurca si cat de bine poate ajunge sa traiasca. Cam toata lumea care pleaca in strainatate se duce in tari unde sunt salarii mai mari, pensii mai mari, locuri de munca unde poti avansa si unde poti sa castigi din ce in ce mai bine. Nimeni nu doreste plafonarea la un salariu minim pe economie sau patroni care platesc putin pentru ore intregi de munca si ore suplimentare cat incape.

Nevoi personale. Unii oameni cred ca apartin mai degraba altor tari. Minoritatile, religioase, sexuale, indivizii din aceste grupuri speciale au fost nevoiti sa se mute in alte tari pentru a gasi un mediu mai tolerant si mai atent la nevoile lor. Doar asa ar putea sa isi traiasca viata la care sperau dintotdeauna.

Educatie mai buna, de calitate si acces la sistem educational adaptat la cerintele de pe piata muncii. Pentru tinerii emigranti este motivul suprem pentru a pleca in cel mai scurt timp din tara. Vrei educatie de calitate, vrei o sansa la un loc de munca mai bun, vrei o viata mai buna. Si e normal sa tinzi catre un viitor mai bun si mai linistit. Sistemele educationale din tarile dezvoltate, din Occident te ajuta sa ai o cu totul alta deschidere si formare si sa ajungi fix la jobul care ti se va potrivi cel mai bine, care te reprezinta.

Motive politice. Unii emigranti cauta libertatea politica, vor noi identitati, drepturi politice care sunt imposibile in tarile de unde au plecat. Politicul si politica joaca un rol foarte important in luarea deciziei finale de a pleca din tara ta. Lipsa unor politici coerente, lipsa implicarii politicienilor pentru a schimba cumva viata oamenilor din tara, problemele care raman nerezolvate ani la rand din cauza luptelor de putere dintre partide, partidele care nu sunt in stare sa faca nimic pentru tineri, pentru cetatenii tarii, nimic concret. Iata doar cateva motive pentru care politica prost inteleasa si aplicata este unul dintre cele mai puternice argumente pe care ajung sa le invoce oamenii care sunt obligati pana la urma sa isi paraseasca tarile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *