Inca din primii ani de scoala copiii trebuie incurajati sa gandeasca, sa isi formeze si sa isi exprime propriile opinii. Da, memorarea e importanta, insa nu se reduce totul la a „sti pe de rost”. In viata de adult va fi foarte important sa ai si o gandire critica, sa poti sa iti exprimi puncte e vedere si sa iei decizii in baza ei.
Gandirea critica este cautata de angajatori si le va oferi viitorilor adulti o sansa in plus sa isi gaseasca un loc de munca mai bun si sa se poata adapta la noile realitati de pe piata muncii. Desi e un concept destul de abstract, gandirea critica poate avea o multime de avantaje pentru cei care o au si o dezvolta din anii de scoala.
Gandirea critica este abilitatea de a gandi clar si rational. Cu alte cuvinte reusesti sa gasesti si sa intelegi conexiunea logica dintre idei. Platon si Socrate erau adeptii ei, o incurajau, iar in prezent ea ne ajuta sa recunoastem stirile fake. Odata ce reusesti sa ai o gandire critica vei putea sa gandesti independent si reflectiv, vei fi un invatacel activ in anii de scoala.
O gandire critica inseamna si o punere sub semnul intrebarii a oricaror idei, nu accepti tot ce auzi si incerci sa filtrezi totul prin ratiune. Cei care au deja gandire critica identifica, analizeaza, rezolva probleme in mod sistematic si nu se bazeaza pe intuitie si instinct. Odata ce ajungi la o concluzie stii ca e de fiecare data cea mai buna posibila.
Nu e usor insa sa „formezi” si sa dezvolti o gandire critica. Scoala are un rol important, insa si parintii trebuie sa intervina in acest proces destul de anevoios. Atat la scoala, cat si acasa, copilul trebuie incurajat sa gandeasca critic, sa isi puna diverse probleme si sa gaseasca de fiecare data solutiile cele mai bune, prin gandire critica. Daca vom reusi sa impunem acest tip de gandire vom avea un copil cu rezultate bune la invatatura, dar si un adult care se va descurca mai bine in viata.
Ce avantaje ofera gandirea critica?
1. Incurajeaza curiozitatea. Gandirea critica ii determina pe cei care o poseda sa caute raspunsuri, sa isi puna intrebari despre realitatea din jurul lor, sa nu se multumeasca doar cu tot ce li se ofera. Copiii care au gandire critica au interese multe si foarte diverse, nu se opresc pana nu exploreaza toate fatetele unei probleme aparute si gasesc de fiecare data solutiile optime pentru situatiile aparute in viata lor.
2. Imbunatateste creativitatea. Prin gandirea critica este stimulata creativitatea, copiii care o vor avea vor intreba mereu „cum?” si „de ce nu?”. Creativitatea este foarte importanta in orice etapa a vietii, mai ales in perioadele in care copilul si tanarul incepe sa descopere lumea in care traieste si sa isi formeze propriul sistem de valori. Oamenii care sunt creativi si au si gandire critica vor avea succes in orice fel de activitati. Prin stimularea permanenta a creativitatii gandirea critica va aduce un plus de siguranta pe deciziile luate si de predictibilitate. In fiecare moment cel care poseda gandirea critica va pune in joc creativitatea si va incerca sa mearga dincolo de tiparele pe care le vede oricine, sa descopere adevaratul sens al lucrurilor.
3. Consolideaza abilitatea de rezolvare rapida a problemelor. Cine are gandire critica va rezolva din instict orice fel de problema. Albert Einstein spunea odata: „Nu e despre faptul ca sunt asa de destept; eu doar stau cu problemele ceva mai mult timp”. Asadar daca vom avea copii si tineri care reusesc sa aiba gandire critica vom avea raspunsuri la toate problemele globale pe care le vedem astazi si pe care le vom vedea in viitor. Gandirea critica vine in ajutorul celor care cauta alte solutii la cele mai interesante provocari ale realitatii din prezent.
4. Impulsioneaza si dezvolta alte abilitati, competente. Gandirea critica promoveaza dezvoltarea gandirii analitice, aptitudini evaluative, gandirea logica, aptitudini organizationale si de planificare, de limbaj. Tot ea va incuraja aptitudini observationale, tehnicile de vizualizare creativa, abilitatea de a pune intrebari in orice fel de context. Lista poate fi continuata la nesfarsit, asta pentru ca o gandire critica va stimula foarte multe abilitati sau competente, in functie de cei care isi doresc sa se dezvolte intr-o anumita directie.
5. Conduce la o gandire independenta. Gandirea critica incurajeaza independenta, le da posibilitatea celor are o folosesc sa se descurce oricand, de unii singuri, fara sa aiba mereu nevoie de altcineva care sa le valideze ideile, solutiile. Copiii si tinerii care isi dezvolta gandirea critiac vor avea incredere in ei si vor invata din greseli mai usor, construindu-si vieti de succes si cu o productivitate ridicata. Gandirea independenta este o abilitate pe care o cauta si angajatorii moderni, asa ca va fi mai simplu sa iti gasesti si un loc de munca excelent.