Mersul la biblioteca ar trebui sa faca parte din rutina copiilor si a elevilor de orice varsta

Odata cu accesul la Internet pentru toata populatia apetitul pentru lectura a scazut dramatic. E mai interesant sa cauti ceva pe Internet, sa te joci, sa ai o multime de site-uri pe care le poti parcurge in cateva ore bune. Insa cititul unei carti a ramas o activitate mult mai placuta si mai relaxanta in comparatie cu tot ce ofera Internetul.

Unde putem gasi carti gratuite, disponibile oricand pentru toate categoriile de cititori? La biblioteca. Dar nici bibliotecile nu mai sunt frecventate, desi fondul de carte usor de accesat este urias si poti descoperi pe rafturile lor o multime de “comori” literare. De ce s-ar mai duce elevii, copiii, studentii la biblioteca? 

Daca generatiile din trecut preferau mersul la biblioteca si imprumutul de carti, intalnirile in sala de lectura si participarea la evenimente interesante organizate de biblioteci, generatiile din prezent au dat biblioteca pe ecrane. Gasesc pe internet tot ce au nevoie, cred ei, au informatia prezentata mai simplu si interactivitatea e mai mare. Au ecrane peste tot, au si conexiuni bune, deci de ce s-ar mai duce la biblioteca? Plus ca mai nou tot continutul este si gratuit daca stii unde sa cauti si daca stii de unde sa “descarci” tot ce ai nevoie.

Mai are rost sa trimite copiii la biblioteca, la imprumuturi sau la sala de lectura? Da, mai are rost si am face bine sa ii invatam din nou ce inseamna bucuria de a citi si de a lua o carte de pe un raft. Ce alte motive am mai putea aduce pentru sustinerea vizitelor la biblioteca?

Dezvoltare personala. Orice vizita la biblioteca va incuraja lectura si explorarea operelor autorilor importanti sau celor preferati. Nu vor invata doar din cartile citite, vor invata sa fie disciplinati si sa respecte termenele de predare a cartilor, sa aiba grija de ele si sa le foloseasca cum nu se poate mai bine in realizarea temelor pentru la scoala. Studiile au demonstrat ca elevii care merg des la biblioteca au rezultate mult mai bune la invatatura. Plus ca lectura este excelenta pentru dezvoltarea creierului si pentru o gandire mai rapida, pentru memorie si pentru inteligenta.

Resurse gratuite. La biblioteca copiii si tinerii vor gasi in permanenta carti in toate formatele, inclusiv audiobook, ziare, CD-uri sau DVD-uri, colectii, toate tipurile de carti din toate genurile, orice au nevoie. In unele biblioteci accesul la internet, calculatoare, la cursuri organizate de respectiva biblioteca este gratuit si el. Asa ca pe langa imprumutul de carti si descoperirea celor mai valoroase opere ale autorilor cunoscuti si mai putin cunoscuti copiii si tinerii vor avea acces neingradit la multe resurse absolut gratuite, un avantaj pentru cei care nu si le permit. Le folosesc, apoi le returneaza si pot lua oricand altele, le pot viziona sau asculta pe loc, in functie de politica bibliotecii.

Evenimente interesante si un program pentru toate tipurile de vizitatori. De foarte multe ori activitatea bibliotecilor nu se reduce doar la imprumut de carti. Sunt multe evenimente la care pot lua parte cei care frecventeaza biblioteca. De la lecturarea unor pasaje din operele unor autori de insusi autorii respectivi, pana la cercuri de creatie si de poezie, cercuri de povesti pentru copii si programe speciale pentru elevi, studenti, discutii pe marginea unor carti recent aparute, workshopuri diverse, la toate pot asista copiii si tinerii odata ce merg la biblioteca. De regula, de-a lungul anului, sunt organizate multe astfel de evenimente, asa ca ai de unde alege si poti merge la oricare dintre ele gratuit, fara niciun cost suplimentar. Tot ce vei avea nevoie va fi, poate, permisul de intrare la biblioteca.

Oportunitati excelente de a relationa cu alti copii, elevi, studenti. La biblioteca vor fi o multime de tineri de toate varstele, se poate discuta despre carti, despre experiente, se pot lega prietenii pornind de la o pasiune comuna: lectura. Tinerii si copiii pot merge la biblioteca impreuna, pot colabora, pot descoperi lucruri noi si cele mai interesante carti de citit. Bibliotecarii vor face de fiecare data recomandari si vor veni cu idei pentru cele mai placute experiente pe care le poti avea intr-o astfel de institutie. E mult mai placut sa petreci cateva ore in biblioteca, discutand sau citind ceva interesant, conspectand, decat sa stai in fata unui telefon sau calculator si sa pierzi timp pretios din ziua respectiva.

Un spatiu personal si multa liniste. La biblioteca ai liniste, ai mediul perfect pentru a lucra, a studia, pentru a te relaxa, de ce nu, pentru a te documenta despre subiectele preferate. Tinerii si copiii vor scapa de stres, vor invata multe lucruri, vor invata sa iubeasca lectura si informatiile din carti, sa pretuiasca orice fel de carte de pe rafturile bibliotecii. La sala de lectura nu te deranjeaza nimeni, ai suficient loc sa faci tot ce doresti, poate ai si calculatoare ca sa poti cauta orice fel de informatii si sa le folosesti pentru urmatorul tau proiect.

Imprumut de carti, orice fel de carti. Odata ce ai permis la o biblioteca ai si acces la mii de carti, la periodice, la resurse pract infinite pentru orice fel de proiecte ai la scoala, la liceu ori la facultate. Citesti cat de mult vrei, aduci la biblioteca o carte si poti lua imediat alta sau altele si ai sansa sa cunosti si sa descoperi opere excelente din care vei avea ce invata. Plus ca imprumutul si termenul destul de rapid de returnare te vor obliga sa citesti pana la capat toate cartile imprumutate, deci e un castig pentru tineri si copii, care vor citi mult mai mult si vor invata sa pretuiasca si mai mult lectura.

Descoperiri literare la care nu te-ai fi gandit. In orice biblioteca ai acces la un fond de carte urias. Poti gasi adevarate nestemate ale literaturii contemporane sau din trecut, opere foarte importante care te vor ajuta sa intelegi anumite aspecte ale vietii sau sa iti termini proiectele la care lucrezi intr-o nota interesanta, in baza informatiilor luate din cartile rare pe care le vei gasi la biblioteca, de obicei la sala de lectura. Cu fiecare carte veche sau opera mai putin cunoscuta pe care o vei parcurge vei fi mai aproape de informatia de calitate, de informatii care iti vor deveni utile pe masura ce le vei descoperi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *